De Ridder
Van Vollenhoven
Brand
Speciale bieren
het minder restextract bevat. Voor
Dry 100 worden grondstoffen ge
kozen, die een extra hoge vergistings-
graad mogelijk maken. De gist kan
dan vollediger zijn werk doen. De la
gere en milde bitterheid wordt bereikt
door gebruik van aromatische hop
soorten. Een bier voor mensen die zo
af en toe een pilsje willen drinken,
maar de smaak van pils eigenlijk te
bitter vinden.
In 1982 nam Heineken de Maastricht
se brouwerij De Ridder over. De ge
schiedenis van De Ridder gaat terug
tot het jaar 185 7 Toen vestigden de ge
broeders Van Aubel zich aan de ooste
lijke Maasoever in Wijck-Maastricht
en stichtten daar de brouwerij 'Ge
broeders Van Aubel'. De enige nog be
staande brouwerij van de 26 die Maas
tricht in de loop van de jaren gekend
heeft. Rond de jaren dertig werd de
naam van de brouwerij veranderd in
De Ridder. Een naam die beter in de
mond lag, vooral wat reclame en mar
keting betreft.
Ridder pilsener bier en de Ridder Mal
tezer zijn twee produkten die worden
gebrouwen in de Maastrichtse brou
werij. Bij het brouwproces wordt het
water voor De Ridder bier uit een ei
gen bron gehaald, die zich op vijftig
meter diepte onder de brouwerij be
vindt. Brouwen, vergisten en rijping
gebeurt op een eigen wijze. De Ridder
brouwerij richt zich zowel op de hore-
camarkt, als op de thuisverbruik-
markt (met name op de slijterijen).
De naam Van Vollenhoven stamt van
een oud brouwersgeslacht uit Am
sterdam. In 1733 werden al brouwers
rechten verleend aan Jeroen van den
Bosch en zijn brouwerij 'De gekroon
de valk'. De familie Van Vollenhoven
nam later deze brouwerij over. In 1941
kregen zowel Heineken als Amstel
een deel van Van Vollenhoven in han
den. Heineken kreeg zestig procent
van de aandelen, Amstel veertig pro
cent. Na de fusie met Amstel werd
De verpakkingsafdeling van brou
werij De Gekroonde Valk. De foto
dateert uit 1910
In het volgende en laatste deel
van onze bierserie een samenvat
ting
Van Vollenhoven onderdeel van het
Heineken concern.
Van Vollenhoven is een categorie S
bier, dat wil zeggen een extra zwaar
bier. Het Van Vollenhoven's Stout dat
nu gebrouwen wordt, wordt gemaakt
volgens een traditioneel brouwpro
ces. Het bier heeft een hoge bitterheid
en een alcoholpercentage van 6,5 pro
cent. De donkere moutsoorten geven
het stout zijn typische kleur en uiter
aard ook voor een groot deel de
smaak.
Midden april 1989 maakten Brand en
Heineken bekend dat ze in gesprek
waren over de mogelijkheid tot aan
sluiting van de Koninklijke Bierbrou
werij Brand B.V. bij Heineken. Achter
grond van deze aansluiting waren de
ontwikkelingen op de biermarkt, zo
wel in Europa als wereldwijd.
De Brand brouwerij is waarschijnlijk
de oudste nog bestaande brouwerij
van Nederland. Volgens historische
gegevens zou er namelijk in het jaar
1400 al bier in het Limburgse Wijlre
gebrouwen zijn. De geschiedenis van
de Brand brouwerij zelf begint in 1871.
Toen verkocht Jan Pieter Hubert L'Or-
tye, afkomstig uit een oud brouwers
geslacht, zijn familiebezit aan Frede-
rik Edmond Brand. Na diens dood
werd het bedrijf overgenomen door
diens zoons Henri en Matthieu. Begin
jaren dertig stonden de zonen August,
Frits en Jan aan het hoofd van de
brouwerij. Onder hun leiding werd
het hele bedrijf gemoderniseerd.
Sinds 1978 staat de heer Thijs Brand
aan het hoofd van de onderneming.
Brand kent de volgende bieren: Brand
pilsener (5 procent alcohol), Brand
Oud (een donker bier met een alco
holpercentage van 3,5 procent), Brand
Up (een volmoutig pilsener bier met
een alcoholpercentage van 5 procent),
Brand Imperator (amberkleurig vol-
mout specialiteit van 6,5 procent al
cohol), Brand Dubbelboek (7,5 procent
alcohol) en Brand Sylvester (8 procent
alcohol).
Dry 100, het nieuwste bier van
Heineken, werd in september geïn
troduceerd
gemaakt. Maar bij Heineken alleen
bleef het niet. In 1968 fuseerde
Heineken met de Amstel brouwerij,
tot die tijd de grootste concurrent van
Heineken. Amstel is, evenals
Heineken, een pilsener bier. Alleen is
het (in brouwerstermen) een verder
'doorvergist' type. Ook is het wat min
der bitter dan Heineken. Het
bojejkbier van Amstel en Heineken is
een extra zwaar bier. Heineken Bok-
bier bevat 6,5 procent alcohol, Amstel
Bockbier 7 procent alcohol. In Neder
land is Bo(c)kbier een traditioneel sei
zoen-bier, dat alleen in de maanden
oktober, november en december ver
krijgbaar is. Het heeft een donkere, ro
bijn-rode kleur en een volle, milde
(iets zoetere) smaak.
Behalve de bekende 'huismerken' van
de Heineken brouwerij, zijn er diverse
speciale bieren. Deze worden voor
namelijk gebrouwen in de Bossche
brouwerij. Buckler, het alcoholarme
bier dat vorig jaar met groot succes op
de Nederlandse markt is gebracht,
wordt zowel in Den Bosch als in Zoe-
terwoude gebrouwen. Naast Buckler
kent de Heineken brouwerij ook
Amstel Light, een lichter bier met
slechts 3,5 procent alcohol, en 1870
van Amstel, een volmout bier met 5
procent alcohol. Andere speciale bie
ren zijn Amstel Gold (zeven procent
alcohol) en Heineken en Amstel Oud
Bruin (2,5 procent alcohol). En sinds
september kan nog een ander bier in
dit rijtje worden toegevoegd: Dry 100.
Een bier met een zachtere, minder bit
tere, maar ook minder zoete smaak
dan pils. En een bier met vrijwel geen
nasmaak. Het bevat vijf procent alco
hol. Dry bier is minder zoet, omdat