De Ridder Van Vollenhoven Brand Speciale bieren het minder restextract bevat. Voor Dry 100 worden grondstoffen ge kozen, die een extra hoge vergistings- graad mogelijk maken. De gist kan dan vollediger zijn werk doen. De la gere en milde bitterheid wordt bereikt door gebruik van aromatische hop soorten. Een bier voor mensen die zo af en toe een pilsje willen drinken, maar de smaak van pils eigenlijk te bitter vinden. In 1982 nam Heineken de Maastricht se brouwerij De Ridder over. De ge schiedenis van De Ridder gaat terug tot het jaar 185 7 Toen vestigden de ge broeders Van Aubel zich aan de ooste lijke Maasoever in Wijck-Maastricht en stichtten daar de brouwerij 'Ge broeders Van Aubel'. De enige nog be staande brouwerij van de 26 die Maas tricht in de loop van de jaren gekend heeft. Rond de jaren dertig werd de naam van de brouwerij veranderd in De Ridder. Een naam die beter in de mond lag, vooral wat reclame en mar keting betreft. Ridder pilsener bier en de Ridder Mal tezer zijn twee produkten die worden gebrouwen in de Maastrichtse brou werij. Bij het brouwproces wordt het water voor De Ridder bier uit een ei gen bron gehaald, die zich op vijftig meter diepte onder de brouwerij be vindt. Brouwen, vergisten en rijping gebeurt op een eigen wijze. De Ridder brouwerij richt zich zowel op de hore- camarkt, als op de thuisverbruik- markt (met name op de slijterijen). De naam Van Vollenhoven stamt van een oud brouwersgeslacht uit Am sterdam. In 1733 werden al brouwers rechten verleend aan Jeroen van den Bosch en zijn brouwerij 'De gekroon de valk'. De familie Van Vollenhoven nam later deze brouwerij over. In 1941 kregen zowel Heineken als Amstel een deel van Van Vollenhoven in han den. Heineken kreeg zestig procent van de aandelen, Amstel veertig pro cent. Na de fusie met Amstel werd De verpakkingsafdeling van brou werij De Gekroonde Valk. De foto dateert uit 1910 In het volgende en laatste deel van onze bierserie een samenvat ting Van Vollenhoven onderdeel van het Heineken concern. Van Vollenhoven is een categorie S bier, dat wil zeggen een extra zwaar bier. Het Van Vollenhoven's Stout dat nu gebrouwen wordt, wordt gemaakt volgens een traditioneel brouwpro ces. Het bier heeft een hoge bitterheid en een alcoholpercentage van 6,5 pro cent. De donkere moutsoorten geven het stout zijn typische kleur en uiter aard ook voor een groot deel de smaak. Midden april 1989 maakten Brand en Heineken bekend dat ze in gesprek waren over de mogelijkheid tot aan sluiting van de Koninklijke Bierbrou werij Brand B.V. bij Heineken. Achter grond van deze aansluiting waren de ontwikkelingen op de biermarkt, zo wel in Europa als wereldwijd. De Brand brouwerij is waarschijnlijk de oudste nog bestaande brouwerij van Nederland. Volgens historische gegevens zou er namelijk in het jaar 1400 al bier in het Limburgse Wijlre gebrouwen zijn. De geschiedenis van de Brand brouwerij zelf begint in 1871. Toen verkocht Jan Pieter Hubert L'Or- tye, afkomstig uit een oud brouwers geslacht, zijn familiebezit aan Frede- rik Edmond Brand. Na diens dood werd het bedrijf overgenomen door diens zoons Henri en Matthieu. Begin jaren dertig stonden de zonen August, Frits en Jan aan het hoofd van de brouwerij. Onder hun leiding werd het hele bedrijf gemoderniseerd. Sinds 1978 staat de heer Thijs Brand aan het hoofd van de onderneming. Brand kent de volgende bieren: Brand pilsener (5 procent alcohol), Brand Oud (een donker bier met een alco holpercentage van 3,5 procent), Brand Up (een volmoutig pilsener bier met een alcoholpercentage van 5 procent), Brand Imperator (amberkleurig vol- mout specialiteit van 6,5 procent al cohol), Brand Dubbelboek (7,5 procent alcohol) en Brand Sylvester (8 procent alcohol). Dry 100, het nieuwste bier van Heineken, werd in september geïn troduceerd gemaakt. Maar bij Heineken alleen bleef het niet. In 1968 fuseerde Heineken met de Amstel brouwerij, tot die tijd de grootste concurrent van Heineken. Amstel is, evenals Heineken, een pilsener bier. Alleen is het (in brouwerstermen) een verder 'doorvergist' type. Ook is het wat min der bitter dan Heineken. Het bojejkbier van Amstel en Heineken is een extra zwaar bier. Heineken Bok- bier bevat 6,5 procent alcohol, Amstel Bockbier 7 procent alcohol. In Neder land is Bo(c)kbier een traditioneel sei zoen-bier, dat alleen in de maanden oktober, november en december ver krijgbaar is. Het heeft een donkere, ro bijn-rode kleur en een volle, milde (iets zoetere) smaak. Behalve de bekende 'huismerken' van de Heineken brouwerij, zijn er diverse speciale bieren. Deze worden voor namelijk gebrouwen in de Bossche brouwerij. Buckler, het alcoholarme bier dat vorig jaar met groot succes op de Nederlandse markt is gebracht, wordt zowel in Den Bosch als in Zoe- terwoude gebrouwen. Naast Buckler kent de Heineken brouwerij ook Amstel Light, een lichter bier met slechts 3,5 procent alcohol, en 1870 van Amstel, een volmout bier met 5 procent alcohol. Andere speciale bie ren zijn Amstel Gold (zeven procent alcohol) en Heineken en Amstel Oud Bruin (2,5 procent alcohol). En sinds september kan nog een ander bier in dit rijtje worden toegevoegd: Dry 100. Een bier met een zachtere, minder bit tere, maar ook minder zoete smaak dan pils. En een bier met vrijwel geen nasmaak. Het bevat vijf procent alco hol. Dry bier is minder zoet, omdat

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 13