w f Controlepunten Smaakpanel Invloeden bedrijfslaboratoria van de Heineken brouwerijen en door het centrale laboratorium dat in Zoeterwoude ge vestigd is. Zo is er bijvoorbeeld een controle op de kwaliteit in de produk- tie en vinden er analyses plaats van de grondstoffen, het bier tijdens de brouw-, gist- en lagerprocessen en het eindprodukt. Die analyses worden ge toetst aan de per produkt vastgestelde normen. De kwahteitseisen voor on ze produkten zijn, zoals eerder ge noemd, zeer scherp gesteld. Hierdoor bestaan er ook weinig variaties per eindprodukt en wordt de constante kwahteit van het produkt bereikt. Behalve eerder genoemde controles, worden ook het stamwortgehalte, de vergistingsgraad en het alcoholgehal te gecheckt. De controle op de vergis tingsgraad is belangrijk om te weten hoeveel extract vergist en hoeveel ex tract nog onvergist in de gisttanks is. Het alcoholgehalte is afhankelijk van het stamwortgehalte en de vergis tingsgraad. Hoe hoger het stamwort gehalte en de vergistingsgraad, hoe meer suikers er vergist zijn en hoe ho ger het alcoholgehalte uiteindelijk zal zijn. Bij bier is de kleur, de bitterheid, de helderheid en het koolzuurgehalte erg belangrijk. Dat geldt zeker voor Heineken en Amstel. De kleurnorm voor Amstel is bijvoorbeeld iets hoger dan voor Heineken. De mout geeft de kleur aan het bier. Hoe donkerder de mout, hoe donkerder het bier. De juis te bitterheid in onze bieren wordt ver kregen door de juiste hopsoorten en de juiste dosering ervan bij het wort. Filtratie bepaalt de helderheid. Na de laatste filtratie behoort het bier helder te zijn. Koolzuur wordt geproduceerd tijdens het gisten en lageren. Het bier neemt in de lagertanks koolzuur op, 17 Vaak wordt gecontroleerd met be hulp van moderne apparatuur ook van groot belang bij bier is, is de schuimkwaliteit. Elke consument die van bier houdt, wil er graag een met een flinke schuimkraag. Bij de contro le op de schuimkwaliteit van het bier wordt dan ook gekeken hoe lang het schuim op het bier blijft staan, voor dat het inzakt. Daarnaast wordt ge keken in welke mate het schuim aan het glas blijft vastplakken. Een moeilijk onderdeel van de te 'checken' brouwprocessen, is de smaak. Smaak is niet te controleren. Smaak moet je proeven. Zelfs wan neer we alle samenstelhngen van bier zouden kennen (en dat zijn er onge veer achthonderd), zouden we nog een Hatryrijkornt tijdens de navcrgistiri; Het köolzumgehalte voor flesbier lig iets hoger danj voor fust- of kelderbier^ Voorlaatstgenoemde bieren geldt.dat heykoolzuuEg^halte gelijk rnoet zijn. jpfit checking' op het vreemd.gar'^ heid lucht r is opgelost) at de |ehouden blijft. De hoe- kundige proever^, die bij oste lycJÜBen zuurstof aroya-20Jgag mogelijk den. 'Eu wat natuurlijk ïtsprakén kunrierf doen over de aakkwalitqit. De ^componenten an bier beïnvloeden elkaar en deze zogenaamde 'interacties^ zijn niet al tijd te meten jmet behulp van appara tuur.-Daarom gebeurt het keuren van la dodteglP eze paneFs ep van des-t\ kwaliteits# dienst van Heineken wferken. Deze groep is .als Her ware getraind op dfe smaken"vzp.' dp fdemekei -pjodukten. r Tiefbier op spaak genaamde'spaakp; bestaan meestal uit Een ander panel is weer gespeciali seerd in produktontwikkeling. Zij test en beoordeelt proefbieren en nieuwe smaken. Overigens worden bij het tes ten van nieuwe bieren ook andere Heineken-medewerkers ingescha keld. Daarbij krijgen de deelnemers (meestal) drie verschillende dranken voorgezet, waarvan ze de geur en smaak moeten beschrijven. Om de smaalt niet te laten beïnvloeden door de kleur van de te proeven testdrank, worden de drankjes in een neutraal glas voorgezet. Wanneer panels de smaak en aroma van het bier keuren, wordt rekening gehouden met een aantal aspecten. Dat geldt zeker ook bij de smaaktest van een nieuw bier onder consumen ten. De ene mens is bijvoorbeeld ge voeliger voor sommige smaken dan de ander. Wanneer mensen proble men hebben of onder stress zitten, zullen ze mirfdet* betrouwbaar proe ven of keuren. DaHmdastkunnen ver koudheid of andere ziqkten eveneens de smaak- en aromahemerpmg beïn vloeden. Uit al de opgenoemde controlepun ten mag geconcludeerd worde^riat Heineken de grootste zorg besteed aan de kwaliteit van haar produkten? Geen wonder dat de produkten van Heineken in zowel binnen- als buiten land het stempel 'A-merk' meekrijgen. W In het volgende deel van onze bierserie aandacht voor de ver schillende produkten van de brouwerij am iitr Trfc.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 17