ft
Petra voor de kerderbierwagen
chauffeur bij Heineken. "Het
werk is de laatste jaren sterk
veranderd. We hebben nu goe
de dagindelingen en prima
roosters. Ook wordt er nu elke
dag een bepaald district afge
handeld, terwijl er vroeger op
bestelling werd gereden. We be
zorgen nu een vaste dag per
week in een bepaald rayon. Zo
weet de klant altijd op welke
dag we komen en staat hij niet
voor verrassingen. Bij de hore-
ca-ondernemer aangekomen,
biedt deze doorgaans iets te
drinken aan, zoals je zelf hebt
gemerkt. Er wordt wat over
alledaagse dingen gepraat, van
ons worden geen verkoop
praatjes verwacht."
Laatste klant
Onze laatste klant is de
Heineken brouwerij in Zoeter-
woude. Hier wordt kelderbier
geleverd voor de ontvangst
ruimten. Na het vullen en op
ruimen aanvaarden we de te
rugreis, gelukkig zonder veel
oponthoud. Aangekomen bij
de brouwerij in Den Bosch mel
den we ons eerst bij de portier,
daarna wordt er benzine ge
tankt, de koolzuurtanks bij
gevuld en de wagen schoonge-
spoten. Wanneer alles keurig
netjes in orde is voor de volgen
de dag, gaan de chauffeurs met
elkaar nog iets drinken in de
kantine. Bij het afscheid om
een uur of zeven spreekt Jos de
woorden: "Ik vond het reuze ge
zellig. Ik zou het leuk vinden
als je nog een keer meegaat,
want een beetje hulp is nooit
weg."
en
hauffeur
De slang wordt aangesloten
voor het vullen van de tanks
In de kelder
Inmiddels hebben we onze eer
ste klant bereikt, een grote so
ciëteit in Amsterdam. Een nog
wat slaperige medewerker wijst
ons de weg naar de kelder, waar
het echte werk kan beginnen.
Eerst worden het bedienings
kastje en de slang, waar straks
het bier doorgaat, naar de kel
der gebracht. Dan sluit hij alles
aan. Hij controleert eerst of de
tanks gereinigd zijn en alles
goed aangesloten is. Vervolgens
worden de pompen in werking
gesteld. Het vullen duurt enige
tijd. In die tijd maken we het
ons binnen gemakkelijk. Nadat
de kelder netjes is achterge
laten en de afleverbon is ge
tekend, vertrekken we naar het
volgende adres.
Organisatie-vermogen
vereist
Dit adres bevindt zich in een
Amsterdamse haven en was
vroeger een wachtlokaal voor
mensen die met de pont
gaan
wilden. We arriveren bij De
Bonte Zwaan, een afleveradres
dat enig organisatie-vermogen
vergt. Om in de kelder te ko
men, moeten we twee hekken
en een halve meter water over
om daarna in het gebouwtje
zelf met een liftje naar beneden
te gaan. Ondertussen heb ik fos
hulp aangeboden. Ik vind het
vervelend om met mijn armen
over elkaar toe te staan kijken.
Ook hier wordt eerst alles ge
controleerd en dan begint het
vulproces van voren af aan.
Na het Holiday Inn Crown zijn
we nu gearriveerd bij het Casi
no. Een medewerker opent de
deuren en wijst ons de tanks.
We leunen tijdens de wachttijd
tegen een wand van de speel
zaal, erachter is vaag het gerin
kel van geld te horen. De mede
werker legt uit dat er geld wordt
geteld en dat het gebouw dan
zo goed als hermetisch afgeslo
ten is. Na het Casino is café De
Balie aan de beurt. Dit gezellige
cafe biedt uitzicht op het Leid-
seplein. Er moeten hier weer
twee tanks gevuld worden.
Werk is verbeterd
fos vertelt iets meer over het
werk van een kelderbierwagen-
Bi/' een café rolt Jos de slag uit,
waar straks het bier door zal