ft Petra voor de kerderbierwagen chauffeur bij Heineken. "Het werk is de laatste jaren sterk veranderd. We hebben nu goe de dagindelingen en prima roosters. Ook wordt er nu elke dag een bepaald district afge handeld, terwijl er vroeger op bestelling werd gereden. We be zorgen nu een vaste dag per week in een bepaald rayon. Zo weet de klant altijd op welke dag we komen en staat hij niet voor verrassingen. Bij de hore- ca-ondernemer aangekomen, biedt deze doorgaans iets te drinken aan, zoals je zelf hebt gemerkt. Er wordt wat over alledaagse dingen gepraat, van ons worden geen verkoop praatjes verwacht." Laatste klant Onze laatste klant is de Heineken brouwerij in Zoeter- woude. Hier wordt kelderbier geleverd voor de ontvangst ruimten. Na het vullen en op ruimen aanvaarden we de te rugreis, gelukkig zonder veel oponthoud. Aangekomen bij de brouwerij in Den Bosch mel den we ons eerst bij de portier, daarna wordt er benzine ge tankt, de koolzuurtanks bij gevuld en de wagen schoonge- spoten. Wanneer alles keurig netjes in orde is voor de volgen de dag, gaan de chauffeurs met elkaar nog iets drinken in de kantine. Bij het afscheid om een uur of zeven spreekt Jos de woorden: "Ik vond het reuze ge zellig. Ik zou het leuk vinden als je nog een keer meegaat, want een beetje hulp is nooit weg." en hauffeur De slang wordt aangesloten voor het vullen van de tanks In de kelder Inmiddels hebben we onze eer ste klant bereikt, een grote so ciëteit in Amsterdam. Een nog wat slaperige medewerker wijst ons de weg naar de kelder, waar het echte werk kan beginnen. Eerst worden het bedienings kastje en de slang, waar straks het bier doorgaat, naar de kel der gebracht. Dan sluit hij alles aan. Hij controleert eerst of de tanks gereinigd zijn en alles goed aangesloten is. Vervolgens worden de pompen in werking gesteld. Het vullen duurt enige tijd. In die tijd maken we het ons binnen gemakkelijk. Nadat de kelder netjes is achterge laten en de afleverbon is ge tekend, vertrekken we naar het volgende adres. Organisatie-vermogen vereist Dit adres bevindt zich in een Amsterdamse haven en was vroeger een wachtlokaal voor mensen die met de pont gaan wilden. We arriveren bij De Bonte Zwaan, een afleveradres dat enig organisatie-vermogen vergt. Om in de kelder te ko men, moeten we twee hekken en een halve meter water over om daarna in het gebouwtje zelf met een liftje naar beneden te gaan. Ondertussen heb ik fos hulp aangeboden. Ik vind het vervelend om met mijn armen over elkaar toe te staan kijken. Ook hier wordt eerst alles ge controleerd en dan begint het vulproces van voren af aan. Na het Holiday Inn Crown zijn we nu gearriveerd bij het Casi no. Een medewerker opent de deuren en wijst ons de tanks. We leunen tijdens de wachttijd tegen een wand van de speel zaal, erachter is vaag het gerin kel van geld te horen. De mede werker legt uit dat er geld wordt geteld en dat het gebouw dan zo goed als hermetisch afgeslo ten is. Na het Casino is café De Balie aan de beurt. Dit gezellige cafe biedt uitzicht op het Leid- seplein. Er moeten hier weer twee tanks gevuld worden. Werk is verbeterd fos vertelt iets meer over het werk van een kelderbierwagen- Bi/' een café rolt Jos de slag uit, waar straks het bier door zal

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 17