1HM
Vanuit zijn raam heb je
een prachtig uitzicht op
de beroemde "Harbour
Bridge" en de
natuurlijke haven van
Sydney. Zijn kantoor
bevindt zich dan ook
op de zevende
verdieping van een
groot kantoorgebouw
aan de Dindstreet in
deze Australische
metropool. We hebben
het over
Han Klarenbeek, onze
man "Down Under".
Sinds vijf jaar is hij
managing director van
Heineken Australië.
10
"Ik voel me hier als een vis in
het water", vertelt Han Klaren
beek enthousiast. "Australië is
ook een zalige markt wat mar
keting betreft. Je kunt er al je
kennis op uitoefenen. Elke
staat vraagt weer een andere
marktbenadering. Niet alleen
omdat elke staat zijn eigen wet
geving kent, ook vanwege een
andere mentaliteit van de be
woners. Een Queenslander is
heel anders dan bijvoorbeeld
een inwoner van Melbourne in
de staat Victoria. Om maar niet
te spreken van het verschil tus
sen bijvoorbeeld de staten Wes
tern-Australia en New South
Wales. Daarnaast krijgt dit land
nog steeds weinig of pas veel la
ter invloeden van buitenaf. Al
leen van Nieuw-Zeeland en
natuurlijk van Australiërs die
'overseas' zijn geweest."
Hoge bierconsumptie
Han Klarenbeek werd vijf jaar
geleden naar Sydney uitgezon
den als opvolger van de heer
Harbout Badge
Onze man
"Down Under"
L.F.D. van der Minne, die daar
in oktober 1982 het eerste ex
portkantoor in 'the land Down
Under' opende. (Er was eerder
al een exportkantoor in Singa
pore). "Het doel hiervan was om
dichter bij de markt te zijn. Au
stralië is een land waar de bier
consumptie erg hoog is. Als je
alleen naar het lokaal verkoch
te bier kijkt, zie je dat er 110 liter
per hoofd van de bevolking
wordt gedronken. Een hoog
verbruik als je dit cijfer verge
lijkt met andere landen als Ne
derland."
Han Klarenbeek houdt zich
niet alleen bezig met de Austra
lische markt. Ook die van
Nieuw-Zeeland en alle pacific-
eilanden onder de evenaar. "Ik
probeer mijn aandacht dan ook
evenredig over al die gebieden
en natuurlijk de verschillende
Australische staten te ver
delen", vertelt hij. Vandaar dat
hij heel wat van zijn tijd in een
vliegtuig doorbrengt. "Geluk
kig zijn de verbindingen in Au
stralië goed. In vijf uur ben je in
Perth (Western-Australia)." Han
Klarenbeelc's werkdag is er dan
ook niet een van negen tot vijf.
Bovendien krijgt hij vanwege
het tijdsverschil (het is in Syd
ney tien uur later) vaak
's avonds laat nog telefoon uit
Nederland.
Premium-bier
"Als ik nu terugkijk naar de
zeven jaar dat we in Australië
gevestigd zijn, zie ik dat
Heineken een katalysator is
voor de betere biermerken. Een
premium bier, dat hier na
genoeg vóór de komst van
Heineken niet bestond. Ook
zijn we het belangrijkste im-
portmerk in Australië. In de
staat New South Wales hebben
we een distributie van honderd
procent. En onze naamsbe
kendheid is zelfs groter dan bij
voorbeeld die van Swan, één
van de vijf belangrijkste bieren
van Australië. Overal waar je
komt, of het nu eer restaurant is
of een pub, kun je Heineken
krijgen. Ik heb daar zelfs een
weddenschap met andere
Heinekenmedewerkers over af
gesloten.
Ook in de clubs (een sociale
ontmoetingsplaats voor Au
straliërs waar je goedkoop kunt
eten en drinken en waar in
sommige staten gegokt mag
worden) wordt Heineken ver
kocht. Hoewel er ook nog clubs
zijn waar geen premium bier
verkocht wordt. En op dit mo-