Nederlandse brouwj moet vechten voor b< iWi mmmmimi ifAzmMm Vier gewassen Gerst, basis voor bier. Onder deze kop stond er in Vers van 't Vat 5/89 een verhaal over de belangrijke smaakbepalende grondstof van ons bier. In het artikel stond onder meer te lezen dat het overgrote deel van de brouwgérst uit het buitenland afkomstig is. Ondanks de goede kwaliteit van de in Nederland verbouwde zomer- gerst en de inspanningen van velen wil het Nederlandse aandeel in het totaal dat door de mouterijen wordt inge kocht niet echt toenemen. Terwijl de zomergerst werd geoogst, spraken wij met twee 'voorvechters' van de Neder landse brouwgérst. Een gevecht tegen de bierkaait >««■111, - Boer Schipper bij het oogsten van de brouwgérst in de Wïeringermeer "Op basis van de kwaliteit is er behoefte aan meer Nederlandse brouwgérst", is de korte maar duidelij ke conclusie van de heer I.D.C. Duijn- houwer. Hij is verbonden aan de stich ting Nederlands Instituut voor Brouwgérst, Mout en Bier (Nibem) en doet onderzoek naar gerstrassen, geeft telers landbouwkundige advie zen en beheert voor het Nibem het onderzoek op verschillende proef velden in het land. De vraag naar Nederlandse brouw gérst is er volgens Duijnhouwer dus zeker. Maar het aanbod blijft nog steeds beperkt. Dit jaar komt onge veer dertig procent van de gerst die door Nederlandse mouterijen wordt ingekocht van eigen bodem. De- schoen wringt op verschillende plaat sen. De Nederlandse akkerbouwer heeft op de eerste plaats te maken met een strak bouwplan. Hij verdeelt zijn bouwgrond in vier stukken om daar verschillende produkten op te ver bouwen. Het gaat dan meestal om aardappelen, suikerbieten, wintergra nen en een zomergewas als zomer-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 8