Nederlandse brouwj
moet vechten voor b<
iWi
mmmmimi
ifAzmMm
Vier gewassen
Gerst, basis voor bier. Onder deze kop stond er in Vers van
't Vat 5/89 een verhaal over de belangrijke
smaakbepalende grondstof van ons bier. In het artikel
stond onder meer te lezen dat het overgrote deel van de
brouwgérst uit het buitenland afkomstig is. Ondanks de
goede kwaliteit van de in Nederland verbouwde zomer-
gerst en de inspanningen van velen wil het Nederlandse
aandeel in het totaal dat door de mouterijen wordt inge
kocht niet echt toenemen. Terwijl de zomergerst werd
geoogst, spraken wij met twee 'voorvechters' van de Neder
landse brouwgérst. Een gevecht tegen de bierkaait
>««■111,
-
Boer Schipper bij het oogsten van de brouwgérst in de Wïeringermeer
"Op basis van de kwaliteit is er
behoefte aan meer Nederlandse
brouwgérst", is de korte maar duidelij
ke conclusie van de heer I.D.C. Duijn-
houwer. Hij is verbonden aan de stich
ting Nederlands Instituut voor
Brouwgérst, Mout en Bier (Nibem) en
doet onderzoek naar gerstrassen,
geeft telers landbouwkundige advie
zen en beheert voor het Nibem het
onderzoek op verschillende proef
velden in het land.
De vraag naar Nederlandse brouw
gérst is er volgens Duijnhouwer dus
zeker. Maar het aanbod blijft nog
steeds beperkt. Dit jaar komt onge
veer dertig procent van de gerst die
door Nederlandse mouterijen wordt
ingekocht van eigen bodem. De-
schoen wringt op verschillende plaat
sen. De Nederlandse akkerbouwer
heeft op de eerste plaats te maken met
een strak bouwplan. Hij verdeelt zijn
bouwgrond in vier stukken om daar
verschillende produkten op te ver
bouwen. Het gaat dan meestal om
aardappelen, suikerbieten, wintergra
nen en een zomergewas als zomer-