Vulmachine
Blikken en fusten
Kelderbier
tisch. In het vat zit een klepje, dat met
een veer omhoog wordt gedrukt.
Hierdoor kan er ook dan geen lucht in
het vat binnendringen. Dus: Altijd
bier vers van 't vat, van de allerhoogste
kwaliteit.
alles, geldt ook hier dat kwaliteit hoog
in het vaandel staat.
Na de zogenaamde 'leeggoedinspec-
tie', gaan de flessen naar de vul- en
sluitmachine. Dit is een ronddraaiend
carrousel, die flessen in één omwente
ling kan vullen en afsluiten. Sommige
vulmachines vullen zo'n 45.000 fles
jes per uur! Hier wordt eerst de lucht
uit de flessen verwijderd, omdat zuur
stof de verse biersmaalc kan schaden.
Daarna wordt de fles met koolzuur ge
spoeld en op tegendruk gebracht. Dat
wordt gedaan om zuurstofopname en
schuimvorming te voorkomen. Als de
flessen de vulmachine verlaten, wordt
"opgeschuimd", waardoor de lucht uit
de hals van de fles wordt verdreven.
Direct daarna wordt de fles herme
tisch afgesloten met een kroonkurk.
Vervolgens wordt het bier gepasteuri
seerd. Pasteurisatie (de naam is af
komstig van de Franse microbioloog
Louis Pasteur), is een warmte-behan-
deling die voorkomt dat de paar gist-
cellen die in het bier, na filtratie, nog
aanwezig zijn, niet verder kunnen
groeien. Daardoor blijft het bier langer
houdbaar, zonder dat de smaak veran
dert. Iets wat voor de bewaartijd van
het bier van groot belang is. Het pas
teuriseren gebeurt in een lange tun
nel, waar de flessen doorheen gaan.
De flessen krijgen een douche van wa
ter, dat langzaam warmer wordt, tot
dat het bier een temperatuur van on
geveer zestig graden Celcius bereikt.
Deze temperatuur wordt gedurende
vijftien minuten gehandhaafd, waar
na geleidehjke afkoeling volgt. Na het
pasteuriseren wordt gecontroleerd of
er wel voldoende bier in de flessen zit,
waarna de flessen geëtiketteerd
worden. Tenslotte worden ze door
een inpakmachine in een krat ge
plaatst.
Het vullen van bhkj es of bussen, zoals
ze in vaktermen heten, gebeurt op
speciale afvullijnen. Uit het kant en
Voor export naar het
buitenland worden
eenmalige verpakkingen
gebruikt.
Daarnaast wordt het bier met behulp
van een kelderbierwagen afgeleverd
bij de horeca-bedrijven, die over een
daarvoor ingerichte kelderbierinstal-
latie beschikken. Heineken ontwik
kelde dit kelderbiersysteem ten
behoeve van de grote horeca-verkoop
punten. Het kelderbiersysteem werkt
als volgt: bij de horeca-ondernemers
staan in een koelcel enkele tanks op
gesteld met een inhoud van duizend
liter per stuk. Vanaf de brouwerij
wordt door speciale kelderbierwagens
voorgekoeld bier met een tempera
tuur van vijf graden Celcius aange
voerd, en de kelderbiertanks zorgen
ervoor dat het bier die temperatuur
behoudt. De kelderbierwagens zijn
chine voor blik), wat een gasdichte af
sluiting garandeert. Vervolgens wordt
het bier gepasteuriseerd.
Het vullen van de fusten berust op
hetzelfde principe als bij de flessen.
Ook hier wordt gebruik gemaakt van
tegendruk met koolzuur om te voor
komen dat het bier in het fust gaat
schuimen. De vaten worden met ge
pasteuriseerd bier gevuld. Dit in te
genstelling tot het flessenbier, waarbij
pasteurisatie in de fles gebeurt. Door
het fustafvulsysteem is er totaal geen
contact tussen lucht en bier. Het vat
blijft namelijk voortdurend her
metisch afgesloten van de buiten
lucht. Zelfs bij het aansluiten (aan
slaan) van het vat in de café's kan er
geen lucht in het fust komen. Bij de af
nemer bevindt zich namelijk een aan
gepaste bajonetsluiting op de bierlei
dingen, die op de tapopening (het
spongat) van de fusten past. Is een fust
leeg, dan sluit dit spongat automa-
uitgerust met pompen en slangen,
waardoor het mogelijk wordt het bier
vanuit de tankwagen rechtstreeks in
de duizend liter tanks te pompen. In
de koelcel bevinden zich naast tanks
ook bierpompjes (één pomp per tap
punt). Als de tap wordt geopend, dan
start de pomp automatisch en
stroomt het bier met de juiste snel
heid in het glas.
In het volgende bierverhaal zal aan
dacht besteed worden aan kwaliteits
controle in de brouwerij.
Het afvullen
gaat geheel
automatisch
klare voorgevormde blik wordt even
tueel aanwezig stof uitgespoten met
een waterstraal, een zogenaamde 'rin
ser'. Na het vullen wordt het blik met
een deksel afgesloten. De bovenkant
en het deksel worden samengevou
wen in een felsmachine (een vouwma-