Vulmachine Blikken en fusten Kelderbier tisch. In het vat zit een klepje, dat met een veer omhoog wordt gedrukt. Hierdoor kan er ook dan geen lucht in het vat binnendringen. Dus: Altijd bier vers van 't vat, van de allerhoogste kwaliteit. alles, geldt ook hier dat kwaliteit hoog in het vaandel staat. Na de zogenaamde 'leeggoedinspec- tie', gaan de flessen naar de vul- en sluitmachine. Dit is een ronddraaiend carrousel, die flessen in één omwente ling kan vullen en afsluiten. Sommige vulmachines vullen zo'n 45.000 fles jes per uur! Hier wordt eerst de lucht uit de flessen verwijderd, omdat zuur stof de verse biersmaalc kan schaden. Daarna wordt de fles met koolzuur ge spoeld en op tegendruk gebracht. Dat wordt gedaan om zuurstofopname en schuimvorming te voorkomen. Als de flessen de vulmachine verlaten, wordt "opgeschuimd", waardoor de lucht uit de hals van de fles wordt verdreven. Direct daarna wordt de fles herme tisch afgesloten met een kroonkurk. Vervolgens wordt het bier gepasteuri seerd. Pasteurisatie (de naam is af komstig van de Franse microbioloog Louis Pasteur), is een warmte-behan- deling die voorkomt dat de paar gist- cellen die in het bier, na filtratie, nog aanwezig zijn, niet verder kunnen groeien. Daardoor blijft het bier langer houdbaar, zonder dat de smaak veran dert. Iets wat voor de bewaartijd van het bier van groot belang is. Het pas teuriseren gebeurt in een lange tun nel, waar de flessen doorheen gaan. De flessen krijgen een douche van wa ter, dat langzaam warmer wordt, tot dat het bier een temperatuur van on geveer zestig graden Celcius bereikt. Deze temperatuur wordt gedurende vijftien minuten gehandhaafd, waar na geleidehjke afkoeling volgt. Na het pasteuriseren wordt gecontroleerd of er wel voldoende bier in de flessen zit, waarna de flessen geëtiketteerd worden. Tenslotte worden ze door een inpakmachine in een krat ge plaatst. Het vullen van bhkj es of bussen, zoals ze in vaktermen heten, gebeurt op speciale afvullijnen. Uit het kant en Voor export naar het buitenland worden eenmalige verpakkingen gebruikt. Daarnaast wordt het bier met behulp van een kelderbierwagen afgeleverd bij de horeca-bedrijven, die over een daarvoor ingerichte kelderbierinstal- latie beschikken. Heineken ontwik kelde dit kelderbiersysteem ten behoeve van de grote horeca-verkoop punten. Het kelderbiersysteem werkt als volgt: bij de horeca-ondernemers staan in een koelcel enkele tanks op gesteld met een inhoud van duizend liter per stuk. Vanaf de brouwerij wordt door speciale kelderbierwagens voorgekoeld bier met een tempera tuur van vijf graden Celcius aange voerd, en de kelderbiertanks zorgen ervoor dat het bier die temperatuur behoudt. De kelderbierwagens zijn chine voor blik), wat een gasdichte af sluiting garandeert. Vervolgens wordt het bier gepasteuriseerd. Het vullen van de fusten berust op hetzelfde principe als bij de flessen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van tegendruk met koolzuur om te voor komen dat het bier in het fust gaat schuimen. De vaten worden met ge pasteuriseerd bier gevuld. Dit in te genstelling tot het flessenbier, waarbij pasteurisatie in de fles gebeurt. Door het fustafvulsysteem is er totaal geen contact tussen lucht en bier. Het vat blijft namelijk voortdurend her metisch afgesloten van de buiten lucht. Zelfs bij het aansluiten (aan slaan) van het vat in de café's kan er geen lucht in het fust komen. Bij de af nemer bevindt zich namelijk een aan gepaste bajonetsluiting op de bierlei dingen, die op de tapopening (het spongat) van de fusten past. Is een fust leeg, dan sluit dit spongat automa- uitgerust met pompen en slangen, waardoor het mogelijk wordt het bier vanuit de tankwagen rechtstreeks in de duizend liter tanks te pompen. In de koelcel bevinden zich naast tanks ook bierpompjes (één pomp per tap punt). Als de tap wordt geopend, dan start de pomp automatisch en stroomt het bier met de juiste snel heid in het glas. In het volgende bierverhaal zal aan dacht besteed worden aan kwaliteits controle in de brouwerij. Het afvullen gaat geheel automatisch klare voorgevormde blik wordt even tueel aanwezig stof uitgespoten met een waterstraal, een zogenaamde 'rin ser'. Na het vullen wordt het blik met een deksel afgesloten. De bovenkant en het deksel worden samengevou wen in een felsmachine (een vouwma-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 25