Het bier en zijn verpakking Voordat het bier naar de afnemer gaat, wordt het eerst nog afgevuld, gepas teuriseerd en verpakt. Dit gebeurt in de Bottelarij (afdeling Verpakken). Verpakken kan op drie manieren ge beuren: in flessen, blikken (bussen) of vaten (fusten). In de Bottelarij wordt het bier in fles sen, fusten en blikjes afgevuld. De kratten met lege flessen worden via een transportband naar de uitpak- machine gebracht. Deze machine is zo ingesteld, dat deze alleen hele fles sen uit de kratten haalt. Deze flessen worden in de spoelmachine grondig schoongemaakt. Ook de kratten worden in- en uitwendig gereinigd. Vervolgens worden de flessen door middel van inspectieapparatuur ge controleerd op reinheid, vloeistofres- ten en achtergebleven voorwerpen. Het kan namelijk voorkomen dat er bijvoorbeeld een samengeknepen kroonkurk in de fles zit. Flesjes die nog niet volledig schoon zijn, maar ook flessen die beschadigd zijn of slechts een kleine barst vertonen, worden automatisch verwijderd. Hieruit blijkt wel dat de controleappa- ratuur van het grootste belang is voor het uiteindelijke eindprodulct, dat richting afnemer gaat. Want, zoals bij

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 24