'De parel van het Verre Oosten' Nieuwe brouwerij in bedrijf Voor de nieuwe Tiger brouwerij in Singapore wordt 4 septem ber een gedenk waardige dag. Om 8.30 uur, volgens Chinese monniken (Feng Shui) het gunstig ste moment van deze dag, zal voor het eerst in deze gloednieuwe brouwerij Heineken bier worden afgevuld. De bouw van de brouwerij heeft tweeënhalf jaar in beslag genomen. In die tijd is op het in dustrieterrein Tuas Jurong een hypermoderne brouwerij neer gezet, die wat automatisering betreft zijn gelijke niet kent. Dank zij deze moderne tech nieken kan een maximale kwa liteitszorg voor het produkt worden gerealiseerd. "Ik ken geen andere brouwerij die zo'n hoog niveau van automatiseren heeft als deze", zegt de heer M.J.F. Derks van HTB, die als projectmanager bij de bouw was betrokken. "Vanuit één controleruimte wordt het gehe le proces bewaakt. Alleen de bottelarij draait zelfstandig." In middels is men ook bezig met het implementeren van een CIM-datasysteem. CIM is de afkorting voor Computer Inte grated Manufacturing. Dit sys teem kanaliseert de informatie stromen tussen alle afdelingen van de brouwerij. Gegevens die voor bijvoorbeeld de afdeling kwaliteitscontrole van belang zijn, kunnen razendsnel uit het systeem worden opgeroepen. De nieuwe brouwerij van Ma layan Breweries (M.B.L.)dient ter vervanging van de Anchor- en de Tiger-brouwerij. Beide produceren overigens nog vol op. De bestaande Tiger-brou werij zal in oktober worden ge sloten. Verschillende (eveneens moderne) machines uit de bottelarij en vijftien vergistings/ lagertanks zullen uit deze brou werij worden overgebracht naar het nieuwe produktiebedrijf. In de loop van volgend jaar zal hetzelfde gebeuren met de An- chor-vestiging. Nadat deze fa ses achter de rug zijn, heeft de nieuwe Tiger brouwerij een jaarcapaciteit van 750.000 hec toliter. Een capaciteit die later zonodig kan worden uitgebreid tot maximaal 1 miljoen hectoli ter. Van de uitbreidingsmoge lijkheid wordt nu al dankbaar gebruik gemaakt. "De laatste twee jaren stijgt de bierverkoop in Singapore" vertelt de heer Derks. "Terwijl in juli het eerste brouwsel werd gemaakt, waren wij al plannen aan het uitwer ken om het brouwhuis zodanig uit te breiden dat een jaarcapa citeit van 850.000 hectoliter ge realiseerd kan worden." Voor de medewerkers betekent de overgang van de Anchor- en Tigerbrouwerijen naar de zeer geautomatiseerde hypermo derne brouwerij een hele veran dering. Opdat zij met behulp van de moderne technieken het traditionele brouwproces tot in de perfectie uit kunnen voeren, is veel aandacht besteed aan opleiding en training. M.B.L. heeft al geruime tijd geleden een trainingsprogramma ge start voor de medewerkers. De heer Derks: "Bijzonder is ook dat een zestal engineers van Malayan Breweries tijdelijk in Nederland is geweest om be hulpzaam te zijn bij de enginee ring. Tijdens de montage heb ben zij in de brouwerij ook als montageleider gefungeerd." Be halve voor wat betreft de bestu ring is de nieuwe brouwerij ook modem in andere opzichten. Er is veel aandacht geschonken aan veiligheidsaspecten voor de medewerkers en aan de ar beidsomstandigheden, zoals het minimaliseren van geluid hinder op de werkplek. Verder beschikt de brouwerij over een mooie kantine en tennisbanen voor de medewerkers. Bezoe kers zijn ook welkom. Voor hen is een rondleidingsroute uitge stippeld en is de brouwerij voorzien van een filmzaal en een winkeltje waar de bezoe kers 'souvenirs' kunnen kopen. Voor HTB betekent de nieuwe Tiger brouwerij een ambitieus project, waarop met voldoe ning kan worden teruggekeken. Een uitdaging. Maar ook een brouwerij die zo mooi gewor den is, zo chic, dat hij door de heer Derks wordt omschreven als 'de parel van het Verre Oosten'.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 12