Opleiding
voortaan op
brouwerij gericht
Vele brouwerij-medewerkers
hebben in de afgelopen jaren
de basiscursus van de Lan
delijke Stichting Beroeps
opleiding Levensmiddelen
industrie (L.S.B.L.) gevolgd.
Een opleiding waarin een
algemeen theoriegedeelte is
gekoppeld aan branche
gerichte praktijksituaties.
Vanaf september komt daar
verandering in. Het L.S.B.L.
heeft een nieuwe opleiding
ontwikkeld die volledig
gericht is op de bier
brouwerij.
"Een bijna unieke samenwer
king tussen het bedrijfsleven en
het vakonderwijs" noemt de
heer T.T. Baars, opleidingsfunc
tionaris van de afdeling Perso
neelszaken in Zoeterwoude, de
vernieuwde L.S.B.L.-cursus. In
navolging van de zuivelindus
trie hebben nu ook de brouwe
rijen een vakopleiding die vol
ledig op de eigen branche is
gericht. "De oude opleiding be
vatte veel theorie over bijvoor
beeld de zuivel maar ook over
het drogen van groenten. Al
leen de praktijksituaties waren
op de eigen branche gericht. Nu
is er op initiatief van het Cen
traal Brouwerij Kantoor (C.B.K.)
samen met het L.S.B.L. een cur
sus opgezet die volledig op de
brouwerij is geënt. De opzet
wordt nu uitgewerkt in concre
te lesprogramma's waarbij
Heineken een duidelijke bijdra
ge zal leveren. Brouwerij-
medewerkers uit Den Bosch en
Zoeterwoude zullen het lesma
teriaal corrigeren en aanvullen.
A- en B-opleiding
De nieuwe opleiding, die voor
al door medewerkers van de
Bossche en Zoeterwoudse af
deling Brouwen gevolgd zal
gaan worden, begint met een
zogenaamde oriëntatiemodule
van een half jaar. Hierna wordt
bekeken of de cursist doorgaat
voor de A-opleiding of voor de
B-opleiding. De A-richting is di
rect op het brouwersvak gericht
en kan aan het eind van datzelf
de jaar worden afgesloten met
een examen en diploma. Wie
na de oriëntatiemodule door
gaat voor de B-opleiding is nog
zeker tweeëneenhalf jaar aan
het studeren. Eerst wordt m de
zogenaamde schakelklas de ba
siskennis van bijvoorbeeld wis-
en scheikunde verhoogd. Daar
na volgt een algemeen jaar over
de levensmiddelenindustrie en
aansluitend een jaar dat op de
brouwerij is gericht.
Specialisaties
Na het behalen van het B-diplo
ma is er nog de mogelijkheid
om een voortgezette opleiding
te volgen op MBO-plus niveau.
De heer T.T. Baars hierover:
"Brouwerijen als de onze heb
ben te maken met grote specia-
lisatiegebieden. Daarom is ge
kozen voor een voortgezette
opleiding waarbij drie rich
tingen mogelijk zijn: brouwen,
vergisten/lageren en filtreren.
Het zullen dus vooral specialis
ten en groepsleiders zijn die
hiervoor in aanmerking ko
men."
Acht weken
Uniek aan de nieuwe opleiding
is de deelname van mede
werkers van verschillende
brouwerijen aan één en de
zelfde opleiding. "Vanaf sep
tember zullen medewerkers
van Heineken en van de andere
bij het C.B.K. aangesloten brou
werijen samen in de klas zitten.
Nieuw is ook de cursus-
opbouw. In plaats van een dag
per week gaan de deelnemers
afwisselend een week naar
school gevolgd door drie weken
praktijk op hun eigen brouwe
rij. In totaal bestaat de cursus
uit acht theorieweken. De
L.S.B.L.-consulent die de bege
leider tijdens de praktijkweken
is, verzorgt ook de theorieles
sen op school. De heer Pijsel-
man (opleidingen Brouwen
Zoeterwoude) over die praktijk
weken: "De deelnemers wer
ken gewoon mee in de ploegen.
Aan de hand van een praktijk
werkplan leren zij het gehele
brouwproces en de functies van
de verschillende ondersteu
nende diensten kennen. Op de
ze manier krijgen ze inzicht in
wat er gebeurt van ontvangst
grondstoffen tot en met het af
leveren van helder bier aan de
afdeling Verpakken."
In september zullen de eerste
21 Heineken-medewerkers uit
Den Bosch en Zoeterwoude en
een De Ridder-medewerker be
ginnen aan de nieuwe oplei
ding, waarvan de theorieweken
in Eindhoven en Houten zullen
plaatsvinden.