Opleiding voortaan op brouwerij gericht Vele brouwerij-medewerkers hebben in de afgelopen jaren de basiscursus van de Lan delijke Stichting Beroeps opleiding Levensmiddelen industrie (L.S.B.L.) gevolgd. Een opleiding waarin een algemeen theoriegedeelte is gekoppeld aan branche gerichte praktijksituaties. Vanaf september komt daar verandering in. Het L.S.B.L. heeft een nieuwe opleiding ontwikkeld die volledig gericht is op de bier brouwerij. "Een bijna unieke samenwer king tussen het bedrijfsleven en het vakonderwijs" noemt de heer T.T. Baars, opleidingsfunc tionaris van de afdeling Perso neelszaken in Zoeterwoude, de vernieuwde L.S.B.L.-cursus. In navolging van de zuivelindus trie hebben nu ook de brouwe rijen een vakopleiding die vol ledig op de eigen branche is gericht. "De oude opleiding be vatte veel theorie over bijvoor beeld de zuivel maar ook over het drogen van groenten. Al leen de praktijksituaties waren op de eigen branche gericht. Nu is er op initiatief van het Cen traal Brouwerij Kantoor (C.B.K.) samen met het L.S.B.L. een cur sus opgezet die volledig op de brouwerij is geënt. De opzet wordt nu uitgewerkt in concre te lesprogramma's waarbij Heineken een duidelijke bijdra ge zal leveren. Brouwerij- medewerkers uit Den Bosch en Zoeterwoude zullen het lesma teriaal corrigeren en aanvullen. A- en B-opleiding De nieuwe opleiding, die voor al door medewerkers van de Bossche en Zoeterwoudse af deling Brouwen gevolgd zal gaan worden, begint met een zogenaamde oriëntatiemodule van een half jaar. Hierna wordt bekeken of de cursist doorgaat voor de A-opleiding of voor de B-opleiding. De A-richting is di rect op het brouwersvak gericht en kan aan het eind van datzelf de jaar worden afgesloten met een examen en diploma. Wie na de oriëntatiemodule door gaat voor de B-opleiding is nog zeker tweeëneenhalf jaar aan het studeren. Eerst wordt m de zogenaamde schakelklas de ba siskennis van bijvoorbeeld wis- en scheikunde verhoogd. Daar na volgt een algemeen jaar over de levensmiddelenindustrie en aansluitend een jaar dat op de brouwerij is gericht. Specialisaties Na het behalen van het B-diplo ma is er nog de mogelijkheid om een voortgezette opleiding te volgen op MBO-plus niveau. De heer T.T. Baars hierover: "Brouwerijen als de onze heb ben te maken met grote specia- lisatiegebieden. Daarom is ge kozen voor een voortgezette opleiding waarbij drie rich tingen mogelijk zijn: brouwen, vergisten/lageren en filtreren. Het zullen dus vooral specialis ten en groepsleiders zijn die hiervoor in aanmerking ko men." Acht weken Uniek aan de nieuwe opleiding is de deelname van mede werkers van verschillende brouwerijen aan één en de zelfde opleiding. "Vanaf sep tember zullen medewerkers van Heineken en van de andere bij het C.B.K. aangesloten brou werijen samen in de klas zitten. Nieuw is ook de cursus- opbouw. In plaats van een dag per week gaan de deelnemers afwisselend een week naar school gevolgd door drie weken praktijk op hun eigen brouwe rij. In totaal bestaat de cursus uit acht theorieweken. De L.S.B.L.-consulent die de bege leider tijdens de praktijkweken is, verzorgt ook de theorieles sen op school. De heer Pijsel- man (opleidingen Brouwen Zoeterwoude) over die praktijk weken: "De deelnemers wer ken gewoon mee in de ploegen. Aan de hand van een praktijk werkplan leren zij het gehele brouwproces en de functies van de verschillende ondersteu nende diensten kennen. Op de ze manier krijgen ze inzicht in wat er gebeurt van ontvangst grondstoffen tot en met het af leveren van helder bier aan de afdeling Verpakken." In september zullen de eerste 21 Heineken-medewerkers uit Den Bosch en Zoeterwoude en een De Ridder-medewerker be ginnen aan de nieuwe oplei ding, waarvan de theorieweken in Eindhoven en Houten zullen plaatsvinden.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 11