Segment op zich
ook gebrouwen door El Aguila
in Spanje. Wellicht komt het
ook op de andere markten. On
ze verwachtingen zijn in ieder
geval hoog gespannen voor de
Nederlandse markt. Volgens
ons voldoet het zeker aan een
-misschien nog niet zo sterk
uitgesproken- vraag in de bier
markt naar een bier dat verfris
send is, niet zo bitter, maar wél
zo lekker.'
Alle agenten werden via een
panel-presentatie, op 13 juli,
ingelicht over Dry 100. Panel
leider Wim Bosboom rechts op
de foto) leidde de discussie over
Dry 100. Verder ziet u (v.l.n.r):
de heren B. Mees, technoloog
R. Valkhoff, product manager
en C Smits, senior brand
manager.
andere Japanse brouwers het
voorbeeld volgden. Het succes
van dry op de Japanse bier
markt bleef niet onopgemerkt.
Een jaar later introduceerden
twee grote Amerikaanse brou
werijen elk hun eigen dry beer.
Canada volgde. En nu is het de
beurt aan Nederland om kennis
te maken met dit nieuwe type
bier.
Waarom 'Dry 100' en niet
'Heineken Dry'? Smits: "We
matig pils drinkt kan ze niet logische Zaken vult hierop aan:
wennen aan de, voor pilsener, "Voor Dry 100 kiezen we grond-
karakteristieke bittere smaak. stoffen (gerstemout en suiker)
die een extra hoge vergistings-
Er is dus behoefte aan een graad mogelijk maken; de gist
nieuwe biersoort, die niet calo- kan dan vollediger zijn werk
rie-arm of alcoholvrij hoeft te doen. Daarnaast bereiken we
zijn, maar die een verfrissende een mindere en milde bitter
en toch milde smaak moet heb- heid door gebruik van aroma
ben. Heineken heeft daarop nu hopsoorten, die meer smaak
een passend antwoord gevon- en minder bitterheid geven,
den in de vorm van Dry 100. Samenvattend: de Dry-recep-
Dry 100 is minder bitter dan tuur kenmerkt zich door een
pils en heeft vrijwel geen na- speciale grondstoffenkeuze en
smaak. Het bevat 5 vol.% alco- een ver doorgezette vergisting.
hol. Dry 100 is een licht en mak-
Het begrip 'dry beer' is niet kelijk doordrinkbaar ondergis-
nieuw. "Dry' is een soortaandui- tend biertje geworden.'
ding bij dranken die wij bijvoor
beeld bij wijnen al kennen. Het Successtory
zegt iets over de smaak. Een Er zijn al diverse landen waar
'droge' sherry staat tegenover 'dry beer' te koop is. Het is in
de meer 'zoete' types. Zo is het 1987 in Japan begonnen. Daar
ook met bier. Dry-bieren sma- introduceerde Asahi Breweries
ken wat minder zoet en dat een dry beer op de dan al enkele
komt omdat zij minder suiker jaren stabiele Japanse bier-
bevatten." markt. Het werd een overweldi-
De heer Mees, Hoofd Techno- gend succes. Zozeer, dat al snel
hebben bewust een merknaam Dry 100 werd op spectaculaire
gekozen die niet lijkt op de wijze begeleid door de 'Broad-
naam van ons hoofdmerk. Het cast dancers'. Dry 100, mild
is een produkt dat op zich zelf beer, is vooral bedoeld voor de
staat. Dat niet thuishoort in de beginnende pilsdrinker. Van-
hoek van de pilseners, de spe- daar ook dat Dry 100 in een
ciale bieren, de alcoholvrije of wat discotheekachtige sfeer
calorie-arme bieren. Door zijn werd gepresenteerd.
minder zoete en tegelijk dui- Maar ook voor degenen, die het
delijk minder bittere smaak normale pilsje te bitter vinden,
vormt het een apart segment. is Dry 100 een oplossing.
Het verdient daarom een eigen
naam en een eigen onderschei
dend uiterlijk. Deze moeten
bovendien aansluiten bij de
internationale mogelijldieden,
want net als BucJder is het een
concemmerk. Inmiddels wordt
Dry 100 sinds enkele weken
Él M Éi