achterblijft. Gist is een ééncellig micro-organisme dat in staat is suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Bij deze vergisting komt warmte vrij en worden smaak- en aromastoffen gevormd. We noemen gist daarom wel onze belangrijkste hulpstof; zij is van het grootste belang voor het karakter van ons bier. - 20 Gist is eigenlijk geen grondstof, omdat het niet in bier Gist en het kat van bier De giststam van Heineken wordt on- derstam' met alle eigenschappen die der laboratorium-omstandigheden op de gist heeft. De gist die Heineken ge- wort gekweekt en in stand gehouden. bruikt is de Heineken A-gist, in 1886 Een dergelijk systeem noemt men een in reine ("zuivere") cultuur gebracht reincultuur (zie ook vw3/89). Deze door de Fransman doctor Elion. Hij reincultuur kun je zien als de 'moe- was een leerling van Pasteur en stond

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 24