1870; een van
de beste bieren
van deze tijd
In een nieuwe verpakking en
met een enigszins
aangepaste receptuur verlaat
op 7 augustus een vernieuwd
pilsener bier de brouwerij.
Een produkt dat in een aantal
opzichten is gewijzigd, terwijl
ook de naam een
verandering heeft ondergaan.
Amstel 1870 bestaat niet
meer. Voortaan luidt de
naam: 1870 van Amstel.
Kansen benutten
"We hebben Amstel 1870 in 1987 geïn
troduceerd", brengt senior product
manager Amstel, de heer P.H.A.
Nitschmann temg in de herinnering.
"We omschreven het toen als een pit
tig pils, een uitdaging voor de echte
bierdrinker. Die introductie is in eer
ste instantie succesvol verlopen, maar
later liep het toch minder goed dan we
verwachtten. Dat werd met name ver
oorzaakt doordat het pittige karakter,
waarop in de reclamecampagne de na
druk lag, niet voldoende werd waarge
maakt door het produkt. De consu
ment ging Amstel 1870 bovendien
vergelijken met buitenlandse speciale
bieren, iets wat niet onverdeeld gun
stig uitpakte voor ons bier. Niet zo
vreemd, want buitenlandse speciale
bieren zitten in een heel ander seg
ment dan het vijf procent pilsener bier
dat Amstel 1870 is. Het kwam als een
heel mooi premium pilsener bier dus
gewoon in een verkeerde hoek te
recht. Iets wat zeker te maken heeft
met wat we in marketingtermen 'over
selling' noemen. Men verwachtte, ge
zien de toonzetting van de reclame
campagne, een ander bier."
"Dat neemt niet weg dat binnen het
segment premium bieren, bestaand
uit met name de Limburgse pilseners,
Amstel 1870 een niet onbelangrijke
plaats inneemt. Premium bieren
groeien constant. Om zo goed moge
lijk de kansen in dit segment te kun
nen benutten, is daarom besloten niet
het karakter van het produkt als in
gang te nemen, maar de nadruk te leg
gen op de goede kwaliteit van Amstel
1870. Het produkt is enigszins aange
past: de kleur is bijgesteld en we ge
bruiken meer aromatische hoppen.
Het blijft een pilsener bier met een al
coholpercentage van vijf volume pro
cent alcohol. Door zijn volmout ka
rakter en zijn versterkte hoparoma, is
het nieuwe 1870 inderdaad van bij
zondere klasse."
"1870 moet in principe concurreren
met de kleine, ambachtelijk geprodu
ceerde premium pilseners. 'Ambach
telijk' is een term die goed ligt bij de
consument. De kleine brouwerijen
maken gretig gebruik van dit feit. Ook
als ze hun 'ambachtelijk' brouwpro-
ces met de modernste technieken uit
voeren. De consument denkt bij een
grote brouwerij als de onze zeker niet
Begeleid door vioolspel en mistflar
den werd de nieuwe uitmonstering
uld