Heineken "Kwaliteitsverbetering is een kwestie van instelling" "Het kwaliteitsproject moet nieuwe impulsen krijgen" De Bossche vestiging vendien kunnen de speciale display- kratten voor Buckler niet in Zoeter woude gebruikt worden. Maar de explosieve groei van Buckler was niet voorzien. Het is dan ook niet ver wonderlijk als het uiteindelijk ook in Zoeterwoude geproduceerd zal worden. Maar eerlijk gezegd zou ik het jammer vinden als het hier weg zou gaan." De Goederen: "Den Bosch heeft zich lang afgezet tegen Zoeterwoude, met name tegen het centrale kantoor, en voelde zich wat achtergesteld. Wij noemden dat vroeger in de bedrijfslei ding het 'PSV-effect'. Wel winnen, maar nooit echt scoren. Zelf heb ik ge durende 4jaar met veel plezier als produktieleider in Den Bosch ge werkt. Je zou inderdaad kunnen zeg gen dat Den Bosch 'spirit' heeft, om Sjef Schellen aan te halen. Maar ook in Zoeterwoude heeft men veel hart voor de zaak. Dat merk je in je dage lijkse contacten en de manier waarop zaken worden aangepakt. In feite is Zoeterwoude een samenvoeging van Amsterdam, Rotterdam en de regio. Wat dat betreft zal het langer duren voor we die eenheid hebben die het Bossche bedrijf kenmerkt. Maar de werkomstandigheden en de werk sfeer zijn hier goed. Je ziet hier de laat ste jaren ook het groepsverband groeien. Men heeft plezier in het be drijf. Ik denk dan ook dat het goed is de positieve kanten van deze moder ne brouwerij te benadrukken. Ook naar buiten toe." Mentaliteitsverandering Hebben beide bedrijfsleiders een be paalde opdracht? De heer De Voogd: "Geen andere dan die mijn functie al met zich meebrengt. Wel staat de brouwerij in de toekomst nogal wat ontwikkelingen te wachten. Met name op het gebied van het milieu, waarop Den Bosch altijd een vooraan staande rol heeft gespeeld. Ik denk dan aan het milieuzorgplan, waarin onder meer aandacht gevraagd wordt voor verontreiniging door afvoerstof- fen. Wat het milieu betreft zullen we de komende tijd hard moeten werken aan een mentaliteitsverandering bij onze eigen mensen, zodat men mi lieubewuster gaat denken", aldus De Voogd. "Daarnaast zullen personele zaken nogal wat aandacht vergen. Het is belangrijk dat ook in de toekomst belangen van bedrijf en personeel zo veel mogelijk samen worden ge bracht. Ook zal in Den Bosch het kwa liteitsproject nieuw leven ingeblazen moeten worden. We moeten meer meetbare zaken gaan aanpakken, zo dat er direct voor de brouwerij-mede- werker resultaten te zien zijn. Ik zou graag willen dat het kwaliteitsproject wat meer gedragen wordt door de medewerkers. En niet dat het alleen van bovenaf gestuurd wordt of dat er iets verzonnen wordt om in vredes naam maar een project te hebben. Kwaliteitsverbetering is in mijn ogen vooral een kwestie van instelling." "Als laatste punt denk ik aan de brou werij van de toekomst. Dat is volgens mij een brouwerij die alles kan en met name is gericht op het ene grote Euro pa van 1992. Den Bosch zou leveran cier kunnen zijn van Europa voor die produkten die in de landen zelf niet gemaakt worden. Ik denk dan weer aan Buckler. Frankrijk krijgt al Buckler uit Den Bosch. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat Den Bosch ook Buckler gaat leveren aan bijvoorbeeld Griekenland en Italië. En ik denk dat het hier efficiënter gepro duceerd kan worden. Hoe alle ont wikkelingen met elkaar in overeen stemming kunnen worden gebracht, hangt in hoge mate af van de automa tisering en informatisering. We moe ten flexibeler methoden toepassen om gemakkelijker om te kunnen schakelen van de ene biersoort en ver pakkingsvariant naar de andere, waar door er nog minder fouten worden ge maakt en er kortere stilstandperioden plaatsvinden." Bliklijn Ook in Zoeterwoude staan de ont wikkelingen niet stil. "Vorig jaar", ver telt de Goederen, "leek het erop dat Zoeterwoude voorlopig uitgegroeid was. Daar zijn we op teruggekomen. We hebben weer nieuwe ontwikke lingen voor de boeg. Zo wordt over wogen om in Zoeterwoude een bliklijn te plaatsen, die in 1991 ope rationeel moet zijn. Verder staan er grote vervangingsinvesteringen met betrekking tot de besturing en auto matisering voor het silogebouw en de afdeling Energie op het programma. Ook zal de afvalwaterzuivering in Zoeterwoude in de toekomst worden uitgebreid met een anaerobe instal latie. Verder zullen aanpassingen plaatsvinden in de reinigingsinstal laties van het brouwhuis en de heider- bierbereiding. Op het gebied van informatisering zijn we hard bezig met het BIS-project op de afdelingen Brouwen en Verpakken. Dat is een informatiseringssysteem waarmee alle produktstromen en voorraden die er binnen de brouwerij zijn 'in kaart' worden gebracht. Ook hier moet het kwaliteitsproject 'Goed kan beter' nieuwe impulsen krijgen. Ik denk daarbij aan de samenwerking binnen de afdelingen, bijvoorbeeld Pro- duktie, Technische en Bedrijfstechno- logische Dienst, en de aanpak van het ziekteverzuim. De brouwerij van de toekomst is volgens mij een bedrijf met een hoge besturings- en automatiseringsgraad en personeel dat een opleiding van een daarop aan gepast niveau heeft. Ook intern wordt daar hard aan gewerkt. De brouwerij zal in de toekomst zowel in mensen als in produlctiemiddelen gericht zijn op grote flexibiliteit (meer produkten, meer verpakkingen). Interne commu nicatie zal daarbij een grote rol spelen. Want het is heel belangrijk dat men sen nu en ook in de toekomst het pret tig vinden om bij Heineken te werken en betrokken zijn bij het bedrijf. Op die manier kweek je een stukje men taliteit, waarmee we bij wijze van spreken de 'oorlog' kunnen winnen", aldus De Goederen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 6