Heineken
"Kwaliteitsverbetering is een
kwestie van instelling"
"Het kwaliteitsproject moet
nieuwe impulsen krijgen"
De Bossche vestiging
vendien kunnen de speciale display-
kratten voor Buckler niet in Zoeter
woude gebruikt worden. Maar de
explosieve groei van Buckler was niet
voorzien. Het is dan ook niet ver
wonderlijk als het uiteindelijk ook in
Zoeterwoude geproduceerd zal
worden. Maar eerlijk gezegd zou ik
het jammer vinden als het hier weg
zou gaan."
De Goederen: "Den Bosch heeft zich
lang afgezet tegen Zoeterwoude, met
name tegen het centrale kantoor, en
voelde zich wat achtergesteld. Wij
noemden dat vroeger in de bedrijfslei
ding het 'PSV-effect'. Wel winnen,
maar nooit echt scoren. Zelf heb ik ge
durende 4jaar met veel plezier als
produktieleider in Den Bosch ge
werkt. Je zou inderdaad kunnen zeg
gen dat Den Bosch 'spirit' heeft, om
Sjef Schellen aan te halen. Maar ook in
Zoeterwoude heeft men veel hart
voor de zaak. Dat merk je in je dage
lijkse contacten en de manier waarop
zaken worden aangepakt. In feite is
Zoeterwoude een samenvoeging van
Amsterdam, Rotterdam en de regio.
Wat dat betreft zal het langer duren
voor we die eenheid hebben die het
Bossche bedrijf kenmerkt. Maar de
werkomstandigheden en de werk
sfeer zijn hier goed. Je ziet hier de laat
ste jaren ook het groepsverband
groeien. Men heeft plezier in het be
drijf. Ik denk dan ook dat het goed is
de positieve kanten van deze moder
ne brouwerij te benadrukken. Ook
naar buiten toe."
Mentaliteitsverandering
Hebben beide bedrijfsleiders een be
paalde opdracht? De heer De Voogd:
"Geen andere dan die mijn functie al
met zich meebrengt. Wel staat de
brouwerij in de toekomst nogal wat
ontwikkelingen te wachten. Met
name op het gebied van het milieu,
waarop Den Bosch altijd een vooraan
staande rol heeft gespeeld. Ik denk
dan aan het milieuzorgplan, waarin
onder meer aandacht gevraagd wordt
voor verontreiniging door afvoerstof-
fen. Wat het milieu betreft zullen we
de komende tijd hard moeten werken
aan een mentaliteitsverandering bij
onze eigen mensen, zodat men mi
lieubewuster gaat denken", aldus De
Voogd. "Daarnaast zullen personele
zaken nogal wat aandacht vergen. Het
is belangrijk dat ook in de toekomst
belangen van bedrijf en personeel zo
veel mogelijk samen worden ge
bracht. Ook zal in Den Bosch het kwa
liteitsproject nieuw leven ingeblazen
moeten worden. We moeten meer
meetbare zaken gaan aanpakken, zo
dat er direct voor de brouwerij-mede-
werker resultaten te zien zijn. Ik zou
graag willen dat het kwaliteitsproject
wat meer gedragen wordt door de
medewerkers. En niet dat het alleen
van bovenaf gestuurd wordt of dat er
iets verzonnen wordt om in vredes
naam maar een project te hebben.
Kwaliteitsverbetering is in mijn ogen
vooral een kwestie van instelling."
"Als laatste punt denk ik aan de brou
werij van de toekomst. Dat is volgens
mij een brouwerij die alles kan en met
name is gericht op het ene grote Euro
pa van 1992. Den Bosch zou leveran
cier kunnen zijn van Europa voor die
produkten die in de landen zelf niet
gemaakt worden. Ik denk dan weer
aan Buckler. Frankrijk krijgt al
Buckler uit Den Bosch. Maar ik zou
me kunnen voorstellen dat Den
Bosch ook Buckler gaat leveren aan
bijvoorbeeld Griekenland en Italië. En
ik denk dat het hier efficiënter gepro
duceerd kan worden. Hoe alle ont
wikkelingen met elkaar in overeen
stemming kunnen worden gebracht,
hangt in hoge mate af van de automa
tisering en informatisering. We moe
ten flexibeler methoden toepassen
om gemakkelijker om te kunnen
schakelen van de ene biersoort en ver
pakkingsvariant naar de andere, waar
door er nog minder fouten worden ge
maakt en er kortere stilstandperioden
plaatsvinden."
Bliklijn
Ook in Zoeterwoude staan de ont
wikkelingen niet stil. "Vorig jaar", ver
telt de Goederen, "leek het erop dat
Zoeterwoude voorlopig uitgegroeid
was. Daar zijn we op teruggekomen.
We hebben weer nieuwe ontwikke
lingen voor de boeg. Zo wordt over
wogen om in Zoeterwoude een
bliklijn te plaatsen, die in 1991 ope
rationeel moet zijn. Verder staan er
grote vervangingsinvesteringen met
betrekking tot de besturing en auto
matisering voor het silogebouw en de
afdeling Energie op het programma.
Ook zal de afvalwaterzuivering in
Zoeterwoude in de toekomst worden
uitgebreid met een anaerobe instal
latie. Verder zullen aanpassingen
plaatsvinden in de reinigingsinstal
laties van het brouwhuis en de heider-
bierbereiding. Op het gebied van
informatisering zijn we hard bezig
met het BIS-project op de afdelingen
Brouwen en Verpakken. Dat is een
informatiseringssysteem waarmee
alle produktstromen en voorraden die
er binnen de brouwerij zijn 'in kaart'
worden gebracht. Ook hier moet het
kwaliteitsproject 'Goed kan beter'
nieuwe impulsen krijgen. Ik denk
daarbij aan de samenwerking binnen
de afdelingen, bijvoorbeeld Pro-
duktie, Technische en Bedrijfstechno-
logische Dienst, en de aanpak van het
ziekteverzuim. De brouwerij van de
toekomst is volgens mij een bedrijf
met een hoge besturings- en
automatiseringsgraad en personeel
dat een opleiding van een daarop aan
gepast niveau heeft. Ook intern wordt
daar hard aan gewerkt. De brouwerij
zal in de toekomst zowel in mensen
als in produlctiemiddelen gericht zijn
op grote flexibiliteit (meer produkten,
meer verpakkingen). Interne commu
nicatie zal daarbij een grote rol spelen.
Want het is heel belangrijk dat men
sen nu en ook in de toekomst het pret
tig vinden om bij Heineken te werken
en betrokken zijn bij het bedrijf. Op
die manier kweek je een stukje men
taliteit, waarmee we bij wijze van
spreken de 'oorlog' kunnen winnen",
aldus De Goederen.