In het rijtje van grondstoffen die gebruikt worden in
het brouwproces mag water absoluut niet ontbreken.
Bier wordt immers gebrouwen van water. Nog niet zo
heel lang geleden konden zogenaamde 'biersteden'
alleen groter worden als het plaatselijke water zuiver
genoeg was. Tegenwoordig passen brouwerijen het water
via een eigen zuiveringsinstallatie zodanig aan dat het
precies de gewenste brouwkwaliteit heeft.
IJsbreker met waterschuiten uit 1696, gemaakt door Petrus Schenk
Heerlijk helder watei
groot belang in brouw]
In het verleden wist men niet hoe het
kwam dat je door het drinken van
bier minder snel ziek werd dan door
het drinken van water. Ook de brou
wer wist niet dat hij, doordat hij het
water kookte, meteen alle bacteriën
doodde. Laat staan dat hij ooit van
het verschijnsel bacteriën had ge
hoord. Bier drinken bleek dus van
levensbelang, vooral als je een epedi-
mie wilde overleven. Sommige men
sen hielden daar ook rekening mee
als ze veel moesten reizen. Zo is van
Karei V bekend dat hij tijdens zijn
vele tochten slechts die plaatsen wil
de bezoeken, waar een brouwerij was
gevestigd.
In de loop van de tijd nam de vakken
nis van de brouwers toe. Ze leerden
hoe ze hun bier beter houdbaar kon
den houden. Voor die tijd bedierf het