In het rijtje van grondstoffen die gebruikt worden in het brouwproces mag water absoluut niet ontbreken. Bier wordt immers gebrouwen van water. Nog niet zo heel lang geleden konden zogenaamde 'biersteden' alleen groter worden als het plaatselijke water zuiver genoeg was. Tegenwoordig passen brouwerijen het water via een eigen zuiveringsinstallatie zodanig aan dat het precies de gewenste brouwkwaliteit heeft. IJsbreker met waterschuiten uit 1696, gemaakt door Petrus Schenk Heerlijk helder watei groot belang in brouw] In het verleden wist men niet hoe het kwam dat je door het drinken van bier minder snel ziek werd dan door het drinken van water. Ook de brou wer wist niet dat hij, doordat hij het water kookte, meteen alle bacteriën doodde. Laat staan dat hij ooit van het verschijnsel bacteriën had ge hoord. Bier drinken bleek dus van levensbelang, vooral als je een epedi- mie wilde overleven. Sommige men sen hielden daar ook rekening mee als ze veel moesten reizen. Zo is van Karei V bekend dat hij tijdens zijn vele tochten slechts die plaatsen wil de bezoeken, waar een brouwerij was gevestigd. In de loop van de tijd nam de vakken nis van de brouwers toe. Ze leerden hoe ze hun bier beter houdbaar kon den houden. Voor die tijd bedierf het

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 16