TELEX
PROOST!
Telex is een rubriek met korte berichten uit
binnen- en buitenland. Van de telex
gescheurd, uit de kranten geknipt en op
deze pagina bijeengebracht.
Blad voor
gehandicapte
gast
Stoom van ketel
in Heidemij-zaak
Nederland
centraal in
Amerikaans
ontbijtprogramma
18
Zoeterwoude - In samenwer
king met gehandicaptenorga
nisaties en Horeca Nederland
is de brochure 'Toegankelijk-
Den Bosch - In de zaak
Heidemij-Heineken is na een
gesprek tussen alle betrokken
partijen de stoom iets van de
ketel. Heidemij wilde eind vo
rig jaar een vergunning krijgen
voor de vestiging van een
heid van Horecagebouwen' ge
maakt. Een zogenaamd 'wen-
kenblad', bedoeld voor
horeca-ondernemers. In dit
blad staat een overzicht van
maatregelen die getroffen kun
nen worden om de toegang in
horecagebouwen voor gehan
dicapten en ouderen te verge
makkelijken.
grondreinigingsfabriek in de
buurt van de Heineken brou
werij in Den Bosch. Heineken
vreesde in problemen te ko
men bij doorsijpelend lekwa-
ter van de opgeslagen veront
reinigde grond naar het
grondwater. Tijdens het over
leg is afgesproken dat gemeen
te en provincie nu naar een
nieuwe lokatie gaan zoeken
voor de Heidemij-fabriek.
Amsterdam - 'Good-morning
America', het populaire ont
bijtprogramma van ABC, één
van de drie grootste televisie
maatschappijen in Amerika,
wordt van 15 tot en met 19
mei rechtstreeks vanuit
Nederland in de VS uitgezon
den. ABC wil in totaal tien
uur televisie maken op ver
schillende buitenlokaties in
Nederland. Onderwerpen die
daarbij aan het bod komen
zijn onder meer de industrie,
het koningshuis, toerisme en
de politiek. Volgens een
Nederlandse woordvoerder
van ABC is de keuze afhanke
lijk van wat de lokaties aan fa
ciliteiten en financiën kunnen
bieden. Het worden wel echte
nieuwsprogramma's. Voor
Heineken is het bijvoorbeeld
niet mogelijk om tien minu
ten zendtijd te kopen. Volgens
de woordvoerder kan ABC
echter moeilijk om de persoon
Heineken heen. "Freddy Hei
neken is een levende legende
in de VS", aldus de woordvoer
der. Tros, Veronica en Avro
zijn van plan de programma's
een dag na uitzending in Ame
rika de Nederlandse ether in
te sturen.
Bij de ontwikkeling van aller
lei dranken van onze onderne
ming worden ook geregeld
smaaktesten gehouden. Daar
bij krijgen de deelnemers een
paar verschillende dranken
voorgezet, waarvan ze de geur
en smaak moeten beschrijven.
Ook medewerkers van Heine
ken worden wel eens voor een
smaaktest gevraagd.
Een verslag.
Zodra we het testlokaal bin
nenkomen, moeten we eerst
wennen aan het felle, gele
licht dat daar brandt. Geen
pesterij van de kant van de
testmakers, maar een noodza
kelijk iets om onze smaak
niet te beïnvloeden, zo wordt
ons deelnemers verteld. Als
het gele licht niet zou bran
den, zouden we immers de
verschillende kleuren van de
te testen drankjes kunnen
zien. Na een korte uitleg over
de smaaktest, krijgen we de
eerste drankjes voorgezet. Alle
in een neutraal glas met (in dit
geval) een hoge steel. 'Eerst
ruiken, dan proeven en daarna
opschrijven wat je ervan
vindt', luidt onze opdracht.
Wij 'proefkonijnen' steken er
meteen onze neus in. Het eer
ste drankje heeft niet zo'n
prettige geur. De verrassing is
des te groter als we het proe
ven: het smaakt juist lekker.
We schrijven deze bevindin
gen op, zodat de testmakers
daar later iets mee kunnen
doen. Naast ons staat een
schoteltje vol biscuitjes. Een
biscuitje tussendoor moet de
Ook Heineken-medewerkers worden wel eens voor smaakte
sten gevraagd. Zowel in groepsverband als individueel. Een
voorbeeld van het laatste toont de foto
smaak in de mond neutralise
ren, zo wordt ons verteld. We
nemen er een en wachten met
spanning op het tweede drank
je. Op het eerste gezicht een
tweelingzusje van het vorige.
Het ruikt echter veel beter
dan het eerste. Bovendien
smaakt het goed. De meeste
deelnemers drinken het op
met een 'daar lust ik wel meer
van'-uitdrukking op hun ge
zicht. Weer een biscuitje en
het derde en laatste drankje
wordt geserveerd. Ook dit
wordt door de deelnemers kri
tisch onderzocht op geur en
smaak. Na afloop wordt nog
even in groepsverband over de
smaaktest en onze ervaringen
gesproken. Daarna gaat ieder
zijns weegs: een ervaring en
een smaaktest rijker.