1£U
niet alleen voor de genoemde projecten
maar zeker ook voor de medewerkers en
de organisatie. De brouwerij in Zoeter-
woude noemt 1988 bovendien het jaar
van het werkoverleg. Daarnaast spelen
er zeker ook nog andere zaken op perso
neels- en motivatiegebied. Veel Amster
damse medewerkers zijn de afgelopen
periode in Zoeterwoude komen werken;
er komt een tv-bedrijfsjournaal voor de
produktie en vele afdelingen hebben een
eigen bulletin om op de hoogte te zijn en
te blijven van alles dat speelt."
Ingrijpend
Kloek over het binnenkomen van de
'Amsterdammers': "Dat is ingrijpender
geweest dan velen wellicht denken. Je
moet niet vergeten dat sommige Am
sterdamse medewerkers al eens een ver
huizing van de Mauritskade naar de Van
der Helststraat hebben meegemaakt.
We moesten er dan ook voor zorgen dat
er duidelijkheid was over de werkplek.
Men moest zich bovendien zo snel moge
lijk thuis voelen. Aan de andere kant
was het ook logisch dat de Zoeterwoude-
naars niet altijd stonden te juichen bij de
komst van hun hoofdstedelijke collega's.
We hebben dan ook iedereen duidelijk
moeten maken wat er speelde. De men
sen die hier al werkten waren bijvoor
beeld bang minder promotiekansen te
hebben als gevolg van de sluiting van
Amsterdam. Daar moet je bij je begelei
ding van de nieuwkomers rekening mee
houden; ook de 'zittende' personeelsle
den moesten hierin begeleid worden."
Uit alles blijkt dat de heer Kloek de
mens centraal in de produktie stelt. Het
karakteriseert hem dat hij aan het begin
van het gesprek een Vers van 't Vat-in-
terview met hem op tafel legt met als kop
"De mens centraal in de produktie".
"Daar heb ik niets aan toe te voegen,
mijn kijk op dit onderwerp is niet veran
derd", zijn z'n beginwoorden. Einde ge
sprek? Nee, want dan blijkt dat hij graag
en met verve praat over zijn brouwerij
en de mensen die er werken!
Het bedieningspaneel in het brouwhuis
Flexibel zijn
"Zoeterwoude zal qua produktie altijd
de toon aangeven voor andere Heineken
brouwerijen in de wereld. Ook daarom,
en niet alleen in het kader van 'Goed kan
beter', is het belangrijk dat wij ons flexi
bel opstellen en meedenken met de
klant, ook intern. Het management
moet ervoor zorgen dat de organisatie
flexibel is. Maar ook van de medewer
kers vragen we een flexibele opstelling.
"Door efficiency-verhogende machines
kunnen we wellicht met minder mede
werkers toe, maar die medewerkers zul
len wel hun vak op een andere wijze
moeten uitoefenen. Daartoe zijn oplei
dingen noodzakelijk. En ook daar wordt
in de komende jaren in Zoeterwoude
hard aan getrokken", aldus de heer
Kloek.
Aan het goed op
gang brengen van
Colonne IV wordt
met man en macht
gewerkt
brouwhuisinstallaties, moest de software
steeds uitgebreid en gewijzigd worden.
De huidige systemen en de opbouw van
de programmatuur geven hiervoor te
weinig mogelijkheden. Om het in prak
tijk goed werkbaar te houden moet
daarom de procesautomatisering verbe
terd worden.
Tweede betekenis van kwaliteit
Kloek: "Ik ben erg blij dat we hier in
Zoeterwoude de gelegenheid krijgen
een aantal projecten, die de betrokken
heid van de medewerkers verhogen, uit
te voeren. We zijn bij Heineken altijd al
bezig met kwaliteit, maar een produktie-
man denkt dan in de eerste plaats aan het
produkt zelf, aan de kleur, de smaak, de
verpakking. Velen in de brouwerij had
den wat moeite met de tweede betekenis
van kwaliteit, namelijk de kwaliteit van
het werk, de service die je geeft. Ieder
een wist natuurlijk wel, dat hoe beter je
je werk deed, hoe beter het produkt zou
zijn. Maar het vraagt toch een andere in
stelling om te begrijpen dat wij van de
brouwerij ervoor moeten zorgen dat het
geen wfj te bieden hebben ook datgene
is waar de klant om vraagt. De klant
kiest, maar wij moeten ervoor zorgen ge
kozen te worden. 1988 wordt het jaar om
de puntjes op de 'i' te zetten. Dat geldt
7