I
DRANKENHANDEL DE VLIEGER/VERDONK IN DE BAN VAN ZOMERDRUKTE
Het zomerseizoen: we zitten
er met z'n allen middenin.
Genietend van de vrije da
gen en een hopelijk lekker
zonnetje, onder het genot
van een 'koel sissende; heer
lijk heldere; gewoon drin
ken wat je lekker vindt'.
Voor een aantal Heineken-
medewerkers betekenen die
paar maanden zeker géén
vakantie. Velen moeten dan
nog harder lopen om die
vakantieganger met zijn
drankje van zijn welverdiende rust te laten genieten. Voor
de brouwer, de horeca-ondernemer en de drankenhande
laar komt die rust wat later.
"Wij zijn zelf net een horec
Concerndrankenhandel De Vlieger/
Verdonk in Middelburg is daar een
goed voorbeeld van. De vakantiedagen
van de 29 medewerkers worden al vroeg
in het jaar verdeeld en nauwkeurig op el
kaar afgestemd. ATV-dagen zijn tijdens
de zomerdrukte praktisch uit den boze.
"Maar daar hebben we vrede mee. We
zijn wat dat betreft zelf net een horeca
bedrijf' concludeert de heer E. van
Duijn, bedrijfsleider van de dranken
handel en verkoopleider voor Zeeland.
Veel horeca-bedrijven moeten het van
de maanden juni, juli en augustus heb
ben. De dagjesmensen aan de stranden
van Walcheren en Schouwen Duiveland
en de 'bewoners' van de in het achter
land gelegen campings vormen een be
langrijke bron van inkomsten voor
strandtenten en eethuizen. Maar zeker
ook voor de drankenhandel. "Wij moe
ten in die drie maanden zeker 35 tot 40
procent van onze jaaromzet halen. Goed
weer is alles wat telt voor de horeca èn
voor onsEn dit is dus niet het weer waar
wij op zitten te wachten", zegt Van
Duijn terwijl hij een blik werpt op een
dreigende juli-lucht.
De ogen zijn dan ook voortdurend op
het raam gericht. "Iedereen voelt hier
ook feilloos aan wanneer het weer defi
nitief de goede kant opgaat." Het weer is
een voortdurend onderwerp van ge
sprek: in de gang, aan de telefoon. Ze
staan op scherp, allemaal.
Achthonderd afnemers en vijftig extra
De voorbereidingen voor het zomersei
zoen beginnen ieder jaar al in februari als
in Goes de regionale horecavakbeurs
wordt gehouden. Van Duijn: "Op die
beurs maken we al veel afspraken met de
vaste afnemers en proberen we anderen
te interesseren. Daarna gaan de verte
genwoordigers op pad, zodat zij vóór Pa
sen alle klanten hebben bezocht. Veel
seizoenshorecabedrijven gaan tijdens
het Paasweekend voor het eerst open en
sluiten pas in september." De vertegen
woordigers van het horecagebied bezoe
ken in die tijd zoveel mogelijk seizoens-
bedrijven omdat deze nogal eens wisse
len van eigenaar.
De zeven chauffeurs en vijf bijrijders
van De Vlieger/Verdonk leveren door
het jaar heen bij een kleine achthonderd
klanten fris, bier en gedistilleerd af. "In
de zomermaanden komen daar nog eens
vijftig afnemers bij", vertelt de heer Van
Duijn.
Dat het aanpakken is, blijkt wel uit het
simpele gegeven dat er in de topmaan-
den meer dan het dubbele aantal vracht
wagens dagelijks het terrein van de dran
kenhandel verlaat.
"Hectisch"
De topdrukte in het recreatieve Zeeland
brengt extra werk met zich mee. "In de
eerste vijf maanden van het jaar komen
er altijd bruikleen-goederen, zoals ter-
rasmeubilair, koelinstallaties en licht
bakken terug ter vervanging. Voordat
het seizoen begint, zorgt iedereen dat hij
z'n spullen weer voor elkaar heeft", legt
Van Duijn uit.
Ook de evenementen in de zomerpe
riode leveren voor de drankenhandel
veel extra werk op. Samen met de Recla
meservice Dienst uit Amsterdam zijn de
De medewerkers van Vliegeren Verdonk
hebben het in de zomermaanden drukker
dan anders
mensen van De Vlieger/Verdonk te vin
den bij bijvoorbeeld de havenfeesten in
Terneuzen, de Ronde van Midden-Zee
land en de Visserijfeesten van Breskens.
Extra zomerservice levert de dranken
handel met de zogenaamde weekend
dienst. Bij een medewerker van de dran
kenhandel staat een servicebus met een
beperkt assortiment klaar om uit te rij
den als er een klant sneller door zijn
voorraad heen raakt dan hij gedacht
had. De medewerker kan via een 'pie
per' worden opgeroepen. "Het is wat