Een ei hoort er bij. Dat geldt zeker voor de advocaat van
GWN. Zwarte Kip advocaat wordt immers gemaakt van
eieren. Hiervoor wordt zowel het eigeel als het eiwit ge
bruikt. Voor advocaat zijn heel wat eieren nodig. Vroeger
gebeurde het breken van deze eieren met de hand. Tegen
woordig gaat dit machinaal. De firma Nivé (Nederlandse
Industrie van Eierprodukten) in Nunspeet levert al 25 jaar
de verwerkte eieren in vloeibare vorm aan de GWN, die er
op haar beurt heerlij ke advocaat van maaktMaar voor het
zover is, is er een heel proces aan vooraf gegaan. Een kijkje
achter de schermen van een eiertikkerij'.
De vijf breekmachines kunnen elk 28.000 eieren per uur verwerken
Geurtjes
"De eieren worden elke dag vers aange
leverd, omdat een ei een aan bederf on
derhevig produkt is", vertelt de heer
W.G. Hofman, verkoopleider Benelux
van de internationaal opererende Nivé.
"De schaal van een ei is ook zeer poreus.
Zo kan een ei gemakkelijk allerlei geur
tjes van zijn omgeving opnemen. Als je
een ei in de buurt legt van sterk geurende
produkten als uien, sinaasappelen of ha
ring, gaat het daarnaar smaken. Het be-
De firma Nivé in Nunspeet heeft behalve de breekmachinesook eigen laboratoria en
een eigen proefbakkerij
dagen verwerkt en afgeleverd. Voor de
GWN vindt de verwerking binnen één
dag plaats. De heer Hofman: "Je kunt
duidelijk aan een ei zien of het vers is.
Hoe verser het ei is, hoe dichter het eiwit
om het eigeel heen zit. Consumenten
kunnen dit checken bij het maken van
een spiegelei. Hoe platter de dooier, hoe
ouder het ei. Ook het direct breken van
de eidooier is een teken van ouderdom."
Dit al of niet vers zijn van een ei, wordt
bij Nivé in het eigen laboratorium geme
ten. Via speciale meetapparatuur wordt
de dikte van het eiwit bekeken, waarna
via een schaalverdeling afgelezen kan
worden of het hierom een C-,B-, of A-ei
gaat. Een ei in de klasse A is een eerste
klas ei. En een 'dubbel A-ei' behoort tot
de superverse eieren. De heer Hofman:
"Maar over het algemeen krijgen we A-
eieren. Dat komt ook omdat wij recht
streeks contact onderhouden met de
pluimveehouders, waardoor we ons min
Toveren met een eitje. Dat is niet pre
cies wat ze bij de firma Nivé in Nun
speet doenmaar ze verwerken het ei wel
in verschillende vormen voor diverse be
drijven. Per jaar verwerkt deze dochter
onderneming van Cebeco-Handelsraad
(de nationale coöperatieve aan- en ver
koopvereniging voor land- en tuinbouw)
ongeveer 25.000 ton vloeibaar produkt.
Van eiwit, eigeel of het hele ei wordt in
vloeibare, bevroren of gedroogde vorm
een eierprodukt afgeleverd voor het ma
ken van bakkerijprodukten, deegwaren,
mayonaise, omeletten, pannekoekmix,
shampoo en advocaat.
gint eigenlijk al met het voer dat je de
kippen geeft. Vroeger gaven ze de kip
pen bijvoorbeeld vismeel, met als gevolg
dat de eieren die bijsmaak kregen."
Omdat eieren zo sterk aan bederf onder
hevig zijn, worden ze binnen twee, drie