Champagne. Bij uitstek een drank voor de
feestmaand december. Deze exclusieve wijn is fijn en
verfrissend van smaak. De meesten drinken het als er wat te
vieren is of geven het cadeau aan een speciaal iemand. Over
één ding is iedereen het eens: een goed glas champagne is en
blijft een bijzondere belevenis. Bijzondere champagnes
worden onder meer gemaakt door het champagnehuis
Pommery, in Nederland geïmporteerd door Wijnhandel
Reuchlin. Lees op deze pagina's over de wereldberoemde
Champagne Pommery.
Het wijnbouwgebied van de Champag
ne is vanwege haar kenmerken haast
even exclusief als de drank die er van
daan komt. In de meest noordelijke wijn
streek van Europa, dat in de winter nogal
eens te maken heeft met flinke koude,
groeien de druiven op goede kalkgron-
den. Maar haar werkelijk exclusieve ka
rakter krijgt de champagne pas na de
pluk, die meestal in oktober plaats vindt.
Champagne is een wijn die van verschil
lende druivensoorten wordt gemaakt.
En daarin schuilt het geheim van de wijn-
meester, prins Alain de Polignac. Na een
snelle persing van de drie verschillende
druiventypen (Chardonnay, Pinot Noir
en Pinot Meunier), is het de taak van de
wijnmeester een juiste mélange samen te
stellen. In het voorjaar treedt dan hèt
grote moment in het leven van de cham
pagne aan. De jonge wijn wordt na een
eerste gisting in de kuip gebotteld en be
gint aan haar tweede gisting. De wijn
krijgt haar mousserende karakter, de bel
letjes komen langzaam in de wijn. Na gis
ting van één of meer jaren worden de
flessen regelmatig gedraaid en vanuit
een horizontale stand langzaam gedraaid
naar een verticale positie, de 'rémuage'.
De jonge wijn komt op deze wijze opti
maal in contact met het bezinksel dat uit
eindelijk in de hals terecht komt.
Als de 'rémuage' -het schuddend draai
en- klaar is, zijn de flessen gereed voor
het 'dégorgement'. De hals van de fles
wordt enige minuten ondergedompeld
in een bad met pekel onder een tempera
tuur van -20°C. Het bezinksel bevriest
tot een propje en schiet weg bij ontkur
king. Ook gaat daarbij een klein beetje
champagne verloren. Deze champagne
wordt toegevoegd tezamen met enkele
'rammen 'liquer d'expédition'. De hoe
veelheid hangt af van de gewenste cham
pagne: brut, demi sec, sec of doux. De
fles krijgt daarna zijn definitieve kurk,
met daar bovenop een metalen plaatje
en ijzerdraadje om de kurk op de fles te
20