Heineken in cursus van Open Universiteit Nieuwe coiisumptiebetaling Zoeterwoude goed ontvangen Wiskunde in bedrijf is de titel van een cursus voor econo men die in hun dagelijks werk bij bedrijven gebruik maken van wiskunde. Bij de schrifte lijke cursus hoort een half uur durend televisieprogramma waarin Heineken centraal staat. Daarin wordt het brouwpro- ces in beeld gebracht. Verder laat men zien hoe een aantal praktische problemen kun nen worden opgelost. Is het bijvoorbeeld goedkoper alle nieuwe flessen voor een heel jaar in één keer in te kopen of door het hele jaar heen te be stellen? De heer M. Koster (hoofd Planning en Control Produk- tie bier) vertelt voor de came ra hoe de economen van Hei neken met behulp van wis kundige modellen proberen antwoord te krijgen op vra gen rond de planning van de produktie. De uitzending is geen televi- sieles maar een op zichzelf staand programma. Het wordt op 1 december uitge zonden tussen 17.40 uur en 18.10uurop Nederland2. De herhaling is op 6 december 1987 tussen 11.30 uur en 12.00 uur, ook op Nederland 2. De heer M. Koster (tweede van rechts) wordt geïnterviewd. "Ideaal. Ik ben heel blij dat het er door is. Nu hoeven we niet meer te zeuren om het geld", is de reactie van serveer ster Riet van Amsterdam op het nieuwe consumptiebeta lingssysteem in Zoeterwoude. Sinds 1 oktober hebben hier de gele consumptiebonnen plaats gemaakt voor een beta ling via een inhouding van zeven gulden op het maandsala ris. In april van dit jaar gingen de kantoren in Amsterdam al over op het nieuwe systeem. "Dat oude systeem was echt heel vervelend", vindt Riet, die al zo'n tien jaar in vaste dienst is bij Heineken. Zij was degene die begin dit jaar het probleem rondom de con sumptiebonnen aankaartte. "Je moest elke vrijdag op nieuw mensen achter de broek zitten. Altijd dat vragen om bonnen. Natuurlijk niet bij iedereen. Maar toch. Nu gaat het werkelijk van een leien dakje. En voorde mensen is het toch ook gemakkelijker. Het bespaart een hoop tijd. Je hoeft niet meer op vrijdag naar het postkantoor te hollen om even snel bonnen te halen of om bij al je collega's kwar tjes te wisselen. Nogmaals, mijn collega's en ik zijn heel blij dat dit systeem erdoor is." Maar zelfs met dit nieuwe betalingssysteem zijn er nog men sen die de zeven gulden aan de serveersters moeten beta len. Het gaat hier om de uitzendkrachten. Riet van Amster dam: "En op sommige afdelingen zijn dat er wel 35. Voor de serveersters is het dan erg moeilijk te onthouden wie nog steeds contant betalen moet. Daarom zou ik deze uitzend krachten willen vragen voortaan zelf aan de betaling te den ken. Dat scheelt ons eventuele moeilijkheden". 7

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1987 | | pagina 7