Heineken in cursus van
Open Universiteit
Nieuwe coiisumptiebetaling Zoeterwoude goed ontvangen
Wiskunde in bedrijf is de titel
van een cursus voor econo
men die in hun dagelijks werk
bij bedrijven gebruik maken
van wiskunde. Bij de schrifte
lijke cursus hoort een half uur
durend televisieprogramma
waarin Heineken centraal
staat.
Daarin wordt het brouwpro-
ces in beeld gebracht. Verder
laat men zien hoe een aantal
praktische problemen kun
nen worden opgelost. Is het
bijvoorbeeld goedkoper alle
nieuwe flessen voor een heel
jaar in één keer in te kopen of
door het hele jaar heen te be
stellen?
De heer M. Koster (hoofd
Planning en Control Produk-
tie bier) vertelt voor de came
ra hoe de economen van Hei
neken met behulp van wis
kundige modellen proberen
antwoord te krijgen op vra
gen rond de planning van de
produktie.
De uitzending is geen televi-
sieles maar een op zichzelf
staand programma. Het
wordt op 1 december uitge
zonden tussen 17.40 uur en
18.10uurop Nederland2. De
herhaling is op 6 december
1987 tussen 11.30 uur en 12.00
uur, ook op Nederland 2.
De heer M. Koster (tweede van rechts) wordt geïnterviewd.
"Ideaal. Ik ben heel blij dat het er door is. Nu hoeven we
niet meer te zeuren om het geld", is de reactie van serveer
ster Riet van Amsterdam op het nieuwe consumptiebeta
lingssysteem in Zoeterwoude. Sinds 1 oktober hebben hier
de gele consumptiebonnen plaats gemaakt voor een beta
ling via een inhouding van zeven gulden op het maandsala
ris. In april van dit jaar gingen de kantoren in Amsterdam
al over op het nieuwe systeem.
"Dat oude systeem was echt heel vervelend", vindt Riet,
die al zo'n tien jaar in vaste dienst is bij Heineken. Zij was
degene die begin dit jaar het probleem rondom de con
sumptiebonnen aankaartte. "Je moest elke vrijdag op
nieuw mensen achter de broek zitten. Altijd dat vragen om
bonnen. Natuurlijk niet bij iedereen. Maar toch. Nu gaat
het werkelijk van een leien dakje. En voorde mensen is het
toch ook gemakkelijker. Het bespaart een hoop tijd. Je
hoeft niet meer op vrijdag naar het postkantoor te hollen
om even snel bonnen te halen of om bij al je collega's kwar
tjes te wisselen. Nogmaals, mijn collega's en ik zijn heel blij
dat dit systeem erdoor is."
Maar zelfs met dit nieuwe betalingssysteem zijn er nog men
sen die de zeven gulden aan de serveersters moeten beta
len. Het gaat hier om de uitzendkrachten. Riet van Amster
dam: "En op sommige afdelingen zijn dat er wel 35. Voor
de serveersters is het dan erg moeilijk te onthouden wie nog
steeds contant betalen moet. Daarom zou ik deze uitzend
krachten willen vragen voortaan zelf aan de betaling te den
ken. Dat scheelt ons eventuele moeilijkheden".
7