rustig 'tussendoortje'
Zoeterwoude
maaltijden en zorgen wij, tijdens de ra
madan, voor warme melk. Een extra ser
vice aan degenen die niet mogen eten
tussen zonsopgang en zonsondergang",
vertelt mevrouw Boreel. "In het alge
meen kiezen we voor een brééd in plaats
van een diep assortiment. Dus liever vier
soorten beleg, dan vier varianten op een
gebakken ei."
'Vriendelijk en dienstverlenend,' aan
die eigenschappen herkent men volgens
mevrouw Boreel een goede kantineme
dewerkster. "In de cursus gasten verzor
ging komen die onderdelen uitgebreid
aan de orde. Een cursus die bijna alle me
dewerkers hebben gevolgd."
Serveerwagen
De Interne Dienst, verantwoordelijk
voor het bedrijfsrestaurant in Den
Bosch, verleent nog een extra service.
Na het sluiten van de schaftcabine op de
afdeling Verpakken, is de serveerwagen
geïntroduceerd. "Drie maal per dag
maakt deze een ronde langs de afdelin
gen Verpakken, Brouwen en Intern
Transport. De mensen daar zitten te ver
van het bedrijfsrestaurant en kunnen
dan tussendoor een kop soep, een brood
je of een glas melk nemen," vertelt de
heerVeen.
Bunnik
De kantine in de brouwerij aan de van
der Helststraat in Amsterdam is twee
keer per dag open. De Amsterdamse
keuken bereidt zelf geen warme maaltij
den, maar heeft dagelijks verschillende
diepvriesmaaltijden waaruit de gasten
kunnen kiezen.
'Moeders pappot'
De 140 stoelen van de Vrumona-kantine
worden dagelijks bezet door ongeveer
vierhonder medewerkers uit de dag
dienst en de twee- en drieploegendienst.
"Om praktische redenen bereiden wij
zelf geen warme maaltijden. Hoewel er
niet veel belangstelling voor bestaat, ver
strekken we op verzoek diepvriesmaaltij
den," vertelt de Bunnikse kantinebe
heerder A. van Maurik. Door de her
structurering is het aantal kantinemede
werkers teruggebracht. "Hierdoor is ook
het pakket dat wij verstrekken wat min
der breed dan voorheen. Maar nog
steeds kunt u hier een prima lunch krij
gen," zegt Van Maurik nadrukkelijk.
Eén ding heeft de heer van Maurik in de
kantine wel geleerd: "Je moet niet te veel
willen veranderen, de mensen zijn aan
een bepaalde smaak gewend, al blijft
moeders pappot toch altijd beter."
Hoed en pet
In de kantines van de G.W.N. in Zoeter-
meer, van Vrumona in Bunnik en die van
de brouwerij aan de Amsterdamse Van
der Heistraat wordt door de produktie-
en kantoormedewerkers gezamenlijk ge
geten. De kantine van de G.W.N. is al
leen tussen 12.00 uur en 13.30 uur ge
opend. Voor de bewakers die in volconti-
nuedienst werken en de medewerkers
van de alcoholdistilleerderij, die ook op
andere uren dan van acht tot vijf werken,
is er een magnetron, een diepvriezer, een
koelkast en een drankenautomaat. "Tot
twee jaar terug hadden we nog diepvries
maaltijden. Er was na verloop van tijd te
Zoetermeer
weinig vraag naar en nu hebben we al
leen nog het standaard lunchpakket zo
als dat ook in de andere kantines wordt
aangeboden. Volgens de heer Norp zijn
de snacks nogal 'trendgevoelig'"Heb
je iedere donderdag een loempia, en
wordt die veel verkocht, dan kan het zijn
dat de verkoop ineens in elkaar zakt. De
loempia moet dan een tijdje van het to
neel verdwijnen."
5