"De pet-fles maak je eigenlijk
in twee fasen"
VERPAKKINGSTECHNOLOGISCH SPECIALIST IN ZOETERWOUDE:
Strek-blaas proces
Ze staat geregeld in het nieuws en bijna iedere Nederlander
heeft wel eens over haar goede en minder goede eigen
schappen gehoord: de PET-fles, technisch aangeduidt als
'polyethyleen teraftelaat'. Sinds de zomer is deze verpak-
kingsvorm ook bij Vrumona ingevoerd voor de frisdranken
Seven Up, Sisi en Pepsi-Cola. Bovendien is er toen het een
en ander bekend gemaakt over de commerciële voordelen
van dit polyester materiaal. Maar hoe de fles precies ge
maakt wordt, is minder goed bekend. De redactie van Vers
van het Vat sprak hierover met de heer J.P Kruit, verpak-
kingstechnologisch specialist in Zoeterwoude.
uitrekking
in de lengte
blazen
voor het gewicht en de goede verdeling
van het PET-materiaal over de fleswand.
Als je bijvoorbeeld een dikke onderkant
wilt hebben, dan zorg je er in de parison
al voor dat het meeste materiaal ook aan
de onderkant zit. Is de parison eenmaal
klaar, dan verhitten we de buis opnieuw.
Dit keer tot ongeveer honderd graden
Celcius. Daarna wordt deze in een twee
de, grotere metalen omhulsel in de
breedte en lengte meerdere malen opge
blazen, tot de eigenlijke grootte en vorm
van de PET-fles is bereikt".
Onbreekbaar
Maar de PET-fles is dan nog niet hele
maal klaar voor gebruik. De heer Kruit:
"Ze kan nog niet staan. Het onderste ge
deelte is daarvoor te rond. Dat zou je
kunnen voorkomen door bijvoorbeeld
meteen een fles met een platte bodem te
maken. Maar dat vraagt ook veel meer
materiaal. Bovendien is de fles dan min
der sterk. Over het algemeen krijgt de
PET-fles een aparte, platte onderkant,
die van hetzelfde materiaal is gemaakt
als de rest van het produkt. Die onder
kant wordt met hot-melt, een soort lijm,
eraan vastgemaakt. Afhankelijk van de
vorm en het gewicht kunnen op deze ma
nier vijfhonderd tot zesduizend PET-fles-
sen per uur worden gemaakt", aldus
Kruit.
Daarna kan de PET-fles gevuld worden.
Kruit: "Maar niet met alles. Dit mate
riaal is namelijk niet bestand tegen hitte.
Dan krimpt het materiaal weer in, wordt
het strekproces teniet gedaan. Dit PET-
materiaal kan, zoals het er nu voor staat,
nooit voor bier worden ingezet. Dat
komt niet alleen door de warmte-stabili-
teit van de fles, maar ook doordat gassen
als koolstofdioxyde en zuurstof makke
lijk door de fleswand van binnen naar
buiten en omgekeerd kunnen. Kruit:
"De PET-fles heeft ook een heleboel
voordelen. Ze is licht van gewicht en, af
hankelijk van de constructie, onbreek
baar. Je kunt de fles bij wijze van spreken
gewoon laten vallen".
verhitting
d.m.v.
infraroodstraling
De produktie van de PET-fles begint
met het maken van een parison.
Dat is een vorm, waaruit de uiteindelijke
fles wordt geproduceerd. De parison is
gemaakt van gesmolten granulaat. Dat
zijn korreltjes, die bij een temperatuur
van driehonderd graden Celcius worden
gesmolten. Hierdoor krijg je een dikke
vloeibare massa, die je kunt vergelijken
met stroop. Dat wordt direct in een ma
trijs gespoten, een metalen omhulsel,
waarna via een injectiemethode de pari
son wordt gemaakt", vertelt de heer
Kruit, terwijl hij een voorbeeld laat zien.
Deze kleine flesvoorvorm heeft wel wat
weg van een breed uitgevallen reageer
buisje met een dikke kop. Het is het eni
ge deel van de fles, dat in dit stadium al
haar definitieve vorm gekregen heeft.
De heer Kruit: "De parison is bepalend
30