Cursus voor chauffeurs en bijrijders
op proef in Alkmaar
'Communicatie voor chauffeurs en bijrijders in de horecage-
bieden' is de naam van een nieuwe cursus waarmee de afde
ling CentraleTraining en Vorming (CTV) eind september in
Alkmaar een proef is gestart. "Naast bijvoorbeeld vakbe
kwaamheid en kennis van de administratieve procedure is
het voor chauffeurs en bijrijders belangrijk te weten hoe
met klanten om te gaan. Zij vormen een belangrijke schakel
in het contact tussen brouwerij en afnemers. Daar wil deze
cursus wat aan bijdragen", vertelt CTV-initiatiefnemer de
heer D. Voets. "Maar we willen zeker geen schoolmeester
zijn."
Praten, luisteren, reageren met of
zonder woorden; de gehele dag zijn
wij er mee bezig. Het valt ons op als een
ander vreemd uit de hoek komt, geïrri
teerd is of slecht luistert. Maar hoe doen
wij het zelf? Hoe vaak staan wij stil bij de
manier waarop wij zelf communiceren?
De cursus bestaande uit een boek voor
zelfstudie en een begeleidende videofilm
met praktische voorbeelden, moet daar
een handje bij helpen.
Kratje over
"Zo meneer...., de kratten en fusten
staan op hun plaats. Nu nog even een
handtekening op de afleveringsbon, dan
is alles voor elkaar." Zonder de bon aan
te nemen begint de kastelein direct over
iets geheel anders. "Zeg, vertel eens....
hebben jullie nooit eens een kratje over
op de vrachtwagen?" Chauffeur en bijrij
der kijken elkaar vragend aan. Dit is één
van de vele voorbeelden die op de bege
leidende videoband worden getoond.
"Het gaat daarbij niet om de reactie van
de chauffeur. We willen stil staan bij het
waarom van de vraag van de café-eige
naar. Hij heeft waarschijnlijk een reden
waarom hij op dat moment en op die ma
nierdie vraag stelt", aldus de heerVoets.
Het cursusboek wordt in vijf bijeenkom
sten doorgenomen en afgewisseld met
de praktijkvoorbeelden op de video
band. "De voorbeeldsituaties diepen we
verder uit door aan de deelnemers te vra
gen wat er nu werkelijk wordt gezegd,
wat daarmee wordt bedoeld en wat je
daarbij voelt", zo vertelt Voets. "Wan
neer we in kleine groepen daarover pra
ten, blijkt dat een situatie vaak heel ver
schillend wordt ervaren en er dus heel
verschillend op wordt gereageerd. Het is
de bedoeling om daarover hardop na te
denken."
Kwaliteitsgedachte
Aandacht voor communicatie is niet
nieuw. Sinds 1983 vormt het al een onder
deel van een praktijkgerichte opleiding
bij de Horeca Tap Service. Een jaar later
is communicatie ook deel gaan uitmaken
van het lesprogramma van de Commer
cieel Technische Dienst in de horecage-
bieden. "Dat is een cursusprogramma
waarin ook onderwerpen als de biertap
installatie en administratie aan bod ko
men. Daaruit is in Alkmaar de vraag
voortgekomen om ook voor chauffeurs
en bijrijders een communicatieprogram
ma te maken. Het past in de kwaliteitsge
dachte zoals die in de gehele onderne
ming opgang doet", aldus Voets.
De nieuwe cursus zal in Alkmaar tot eind
november duren. Daarna wordt beke
ken of ook in de overige horecagebieden
zal worden gestart. Dat kan echter niet
direct omdat mensen opgeleid moeten
worden om de cursus te kunnen leiden.
Dezelfde opzet wordt sinds enkele jaren
toegepast bij de opleiding van de CTD-
monteurs in de horecagebieden. Met
goed resultaat
11