Opknapbeurt Murphy Cork nadert voltooiing 'MASTERPLAN EERDER KLAAR DAN VERWACHT' Als alles naar wens verloopt, kan begin 1989, na zes jaar sleutelen, verbouwen, renoveren en vervangen, trots ge meld worden dat de gedaanteverwisseling van de Murphy brouwerij in Cork (Ierland) compleet is. De heer C.P A. van Rijn, project engineer van HeinekenTechnisch Beheer (HTB was vanaf het prille begin nauw betrokken bij de op knapbeurt: "Toen we begonnen was de brouwerij hopeloos verouderd. Nu, na vier jaar, zien we heel duidelijk de resul taten van al onze inspanningen en dat geeft veel voldoe ning." Nieuwekelders. Veel zaken vernieuwd bij Murphy. Met de overname van Murphy door Hei- neken in 1983 werd een 'masterplan' op gesteld, waarin alle noodzakelijke veran deringen en verbeteringen op een rijtje werden gezet. Men trok in eerste instan tie negen jaar uit voor de realisatie er van. Door uitstekende verkoopresulta ten van Heineken bier in Ierland en door dat de teruggang van Murphy Stout kon worden omgezet in een lichte stijging, ziet het er naar uit dat veel eerder dan ge pland het 'masterplan' kan worden vol tooid. Nieuw brouwhuis: van 2 naar 4 ketels Een van de eerste stappen was het waar borgen van de kwaliteit van Murphy Stout. Daarvoor moest de fustenlijn ver vangen worden. Ook de bestaande kel ders werden verbeterd. Vooral op het ge bied van reiniging van de tanks viel het een en ander te verbeteren. Toen de be slissing viel om in Cork ook Heineken bier te gaan brouwen, moesten de HTB- technici daar een nieuw brouwhuis bou wen. Het oude brouwhuis werd nog met kolen gestookt en voldeed absoluut niet aan de eisen van Heineken. In het nieu we brouwhuis kwamen twee ketels te staan waarin zowel Heineken als Mur phy Stout gebrouwen kan worden. Nog meer voorzieningen nodig Alleen uitbreiding van het brouwhuis is echter niet voldoende als je de capaciteit wilt verhogen. De watervoorziening stelt de technici van HTB voor enige proble men. De brouwerij betrekt (oppervlak te-) water van het gemeentelijk waterlei dingbedrijf. Voor het brouwen is dat wa ter niet altijd van voldoende kwaliteit. Het water is soms vervuild met stof, steentjes en organisch materiaal, waar door zeer intensieve filtering noodzake lijk is. Naar een oplossing van dit pro bleem wordt gezocht. Ook wordt nu ge keken of in de buurt van de brouwerij welwater kan worden gewonnen. Op dit moment wordt de laatste hand ge legd aan de bouw van acht nieuwe mout- silo's. Het is de bedoeling dat deze eind september in gebruik worden genomen. De oude, deels houten silo's worden ver volgens afgebroken. Riviertje lag 'dwars' Terugblikkend over de afgelopen vier jaar kan de heer Van Rijn tevreden zijn over het resultaat. De opknapbeurt ver liep zonder al te veel problemen. "Het grootste struikelblok kwamen we tegen met de bouw van de nieuwe fustenlijn. Op oude landkaarten ontdekten we al in een vroeg stadium dat onder de brouwe rij een riviertje stroomt, maar die zou ge lukkig geen invloed op onze bouwplan nen hebben. De kaart klopte echter niet, want de rivier stroomde precies op de plek waar we het gebouw met de fusten lijn wilden bouwen. We hebben een kost bare constructie moeten maken om dat probleem op te lossen. In die vier jaar was dat eigenlijk de enige tegenvaller." 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1987 | | pagina 12