Ook op de wijze van serveren wordt gelet.
rijk het is dat de tapinstallatie in een goe
de staat verkeert en vooral op het grote
belang van een perfect getapt en geser
veerd pilsje.
Belang van goed getapt bier
"Bij een goed getapt glas bier is ook de
ondernemer zelf gebaat. In een gemid
deld horecabedrijf vormt bier 60% van
de omzet. Argumenten om goed te tap
pen, waardoor minder bierverlies op
treedt, spreken meestal wel aan. Net zo
goed als het voorbeeld dat het tappen
van een groot aantal glazen bier beter
glas voor glas kan gebeuren, dan dat je
de glazen eerst op elkaar stapelt. Want
het gaat op die eerste manier bijna net zo
snelhet resultaat ziet er veel beter uit èn
je hebt minder bierverlies. Dat zijn za
ken die je moet weten, zoals je ook moet
leren tappen. Ik vergelijk het wel eens
met autorijden. Er is niemand die ge
looft dat iemand die altijd alleen naast de
bestuurder heeft gezetenineens zelf kan
autorijden. Waarom zou je dan wel kun
nen tappen, door de kunst alleen van een
ander af te kijken? Het is een vak dat je
moet leren. Niet zomaar: het gaat om
een produkt dat die aandacht waard is.
En tenslotte mag de consument, die er
een paar gulden voor moet neerleggen,
ook van de afnemer verwachten dat zijn
bestelling met zorg wordt uitgevoerd."
Veel van geleerd
"De gast heeft aandacht nodig" is eerste-
jaars-leerlingTed van den Broek met on
ze Heineken vertegenwoordiger eens.
"Wie weggaat met het gevoel dat hijzelf
of zijn bestelling met te weinig zorg is be
handeld, komt niet meer terug. Daarom
vond ik de tapinstructies heel nuttig. Ik
heb er veel van geleerd", aldusTed die in
juni als derde eindigde bij de biertapwed
strijden. Ook Lisette Put, 4e in de finale,
zegt veel geleerd te hebben. Hoofdzake
lijk echter afgeleerd. Aangezien zij in de
zaak van haar ouders al vele malen was
ingesprongenhad zij zichzelf ook fouten
aangeleerd. "In de horeca zie je in het al
gemeen veel zaken die verbeterd kunnen
worden," zegt Lisette. "De meest voor
komende fouten zijn: te nonchalant tap
pen, bijtappen, niet afschuimen en het
glas aan de bovenkant vastpakken wan
neer het aan de klant wordt gegeven.
Vooral bij de finale van de biertapwed
strijden was ik zenuwachtig. Dat kwam
onder meer omdat we het getapte bier
toen ook moesten serveren aan de jury.
Dan moet je aan zoveel dingen den
ken... Het ging er natuurlijk lang niet zo
streng aan toe als bij de échte biertap
wedstrijden voor horeca-ondernemers,
maar de sfeer was toch gespannen. Dat
beïnvloedt je." Lisette ziet er duidelijk
het nut van in dat het biertappen volgens
de vastgestelde regels gebeurt. De bij de
tapinstructies opgedane kennis heeft zij
dan ook onmiddellijk proberen over te
brengen op het personeel in het bedrijf
van haar ouders.
Verdient navolging
Ook de directeur van de school is positief
over de uitgebreide voorlichting die de
leerlingen hebben gekregen. "Het is
goed voor de naam van de school wan
neer de horeca-ondernemers die via on
ze school tijdelijke krachten willen wer
ven, zien dat onze leerlingen zich goed
van hun werk kwijten. Het totaaleffect is
uiteraard pas op langere termijn meet
baar. Ik vind deze opzet van de biertapin
structies en -wedstrijden zeker een initia
tief dat bij andere scholen navolging ver
dient" aldus de heer DeVries.
De heren Van Maanen en Stolte kijken nauwlettend toe hoe Anne-
miek Leijen een biertje tapt
De jury weet genoeg: de punten worden toegekend. V.l.n.r.
K. Schipper (verkoopleider horecagebied Gelderland!Overijssel),
schooldirecteur De Vries en CTD-monteur D. de Gooyer.
9