BIERTAPINSTRUCTIES BIJ MIDDELBARE HOTELSCHOOL:
"Wij doen er bij Heineken alles aan om te zorgen dat er een
goed produkt de poort uitgaat. Hoe het produkt uiteinde
lijk aan de klanten wordt geserveerd, ligt voor een groot
deel in handen van de laatste schakel, de horeca-ondeme-
mer. Daarbij is een goed getapt pilsje in ieders belang, zo
wel van de consument, de horeca-ondememer als van Hei
neken zelf. Immers, goed tappen betekent een hoger rende
ment, meer omzet." Zo ongeveer luidde de redenatie van
vertegenwoordiger O. van Maanen uit het horecagebied
Gelderland/Overijssel, toen hij het initiatief nam om met de
directie van de Middelbare Hotelschool te Zwolle te over
leggen over uitgebreide tapinstructies aan de eerstejaars
leerlingen.
Een investering
in de toekomst
De Middelbare Hotelschool te Zwolle,
onderdeel van het Hanze College, is een
van de tien middelbare hotelscholen in
ons land.
De leerlingen die deze beroepsopleiding
volgen, vinden na hun stagejaar (in het
4e jaar van de opleiding) meestal een
middenkader- of kaderfunctie in de (gro
te) hotellerie of worden zelfstandig on
dernemer. Ook in hun stagejaar maken
zij al grondig kennis met de praktijk in de
grotere en exclusievere hotels, in 60%
van de gevallen in het buitenland. Prak
tijkervaring in de kleine(re) horecabe
drijven doen de leerlingen veelal veel
eerder op, wanneer zij in de avonduren
en weekends als bijverdienste in de plaat
selijke horeca werken.
Tapinstructies staan niet op het lesroos
ter van de MHS Zwolle. Niet in theore
tisch- en niet in praktisch opzicht. "In on
ze school hebben we twee restaurants.
Eén voor docenten en leerlingen en een
voor externe relaties. We hebben slechts
een kort aperitief, terwijl aan tafel hoofd
zakelijk wijn wordt geserveerd. Onze
bieromzet is daardoor veel te klein
voor een tapinstallatie" licht directeur
J.J. de Vries van de MHS toe. "Het ver
richten van taphandelingen beperkte
zich dan ook tot droogoefenen."
Afnemer en doelgroep
Tussen de hotelschool en onze brouwerij
bestaat al vele jaren contact. Allereerst
omdat de school behoort tot de doel
groep van de afdeling Onderwijscontac-
ten. De school heeft dan ook een uitge
breid informatiepakket ontvangen met
onder meer de diaserie over het brouw-
proces en een pakket grondstoffen en
halffabrikaten ter illustratie. Deze ko
men ter sprake bij het vak Drankenken
nis. In de tweede plaats omdat de school
afnemer is van produkten uit het concer
nassortiment. Daardoor is er regelmatig
contact met vertegenwoordiger Van
Maanen.
Samenwerking met bedrijfsleven
Het was bij een van die contacten dat Van
Maanen voorstelde de door Onderwijs-
contacten toegestuurde tapinstructiefilm
'(S)tappen met IJf', die tot dan toe nog
niet was vertoond, effectiever te gebrui
ken. Een voorstel dat door de heer De
Vries van harte werd toegejuicht. "Ik
vind het een goede zaak dat bedrijfsle
ven en onderwijs contacten met elkaar
onderhouden, zaken op elkaar afstem
men. Zo werken wij bijvoorbeeld al 2 a
3 jaar met de firma FrikiOp onze school
hebben we nu diverse recepten met kal
koen, een produkt dat doorgaans alleen
met kerst wordt gegeten, op het menu
staan. Datzelfde geldt voor visproduk-
ten die niet zo bekend zijn en nog niet al
gemeen geaccepteerd zijn. Daartoe
werken we samen met de visafslag van
Urk. Zo voorzie ik ook positieve gevol
gen van de samenwerking met Heine
ken. Onze leerlingen vergaren kennis die
ze anders niet gehad hadden, en voor
Heineken levert het onder meer naams
bekendheid op, die mogelijk later z'n
vruchten af zal werpen."
Extra les in eigen tijd
Het voorstel van de heerVan Maanen be
helsde meer dan alleen de vertoning van
(S)tappen met IJf. Het omvatte ook bier
tapinstructies en -ter afsluiting- biertap
wedstrijden. De leerlingen van de 5 eer-
steklassen van de middelbare hotel
school reageerden enthousiast. Hoewel
de instructies na schooltijd werden gege
ven, was er vrijwel niemand die deze les
sen wilde missen.
Heineken: brouwerij met service
Samen met de chef technische dienst van
het horecagebied, de heerW. Stolte, ver
zorgde de heerVan Maanen deze aparte
'lessen'. "Voor de werkelijke biertapin
structies hield ik eerst een inleiding over
Heineken zelf' vertelt de heerVan Maa
nen. "Wie en wat is Heineken, waarom
doet Heineken dit en over welke steun
en servicediensten beschikt de brouwe
rij." Daarnaast wees hij erop hoe belang-
8