Kloppend hart van internationale
EBC- congres in Zoeterwoude
Van 9 tot 14 mei 1987 is in Madrid het 21-ste congres van de
'European Brewery Convention' (EBC) gehouden. Brou
wers, 'mouters' en wetenschappers uit de hele wereld ont
moetten elkaar om de laatste ontwikkelingen op weten
schappelijk gebied in hun sector te bespreken.
Een twintigtal sprekers, 56 poster-pre
sentaties van de meest recente onderzoe
ken workshops en paneldiscussies vorm
den - kort gezegd - het wetenschappelijk
deel van de vijfdaagse bijeenkomst.
Daarnaast werd de duizend deelnemers
uit alle delen van de wereld onder andere
de mogelijkheid geboden brouwerijen te
bezoeken.
De organisatie van het congres dat ie
dere twee jaar wordt georganiseerd en
van nog vele andere activiteiten van het
EBC vinden plaats bij Heineken in Zoe
terwoude, waar het secretariaat is geves
tigd.
Kijkje in de keuken
Voldoende redenen om eens een kijkje
te nemen in de keuken van deze geheel
zelfstandige organisatie. Brouwerijen en
mouterijen uit 15 West-Europese landen
hebben zich via hun nationale organisa
ties gebundeld in deze vereniging. Als
doel bij de oprichting in 1946 is gesteld:
het stimuleren van het internationale we
tenschappelijk onderzoek op het gebied
van brouwen en mouten.
De drie medewerkers van het EBC-se-
cretariaat starten maar liefst vijf jaar
voor het eigenlijke congres met de eerste
voorbereidingen. "Dan is het zaak om
voor een bepaalde datum een groot con
ferentie-oord en hotelruimte in die stad
Op de foto ziet u in de achterste rij uiterst
rechts de General Manager van El Aguila,
de heer R. Strobos; geheel in het midden de
heer P. van EerdeDirecteur Technische en
Technologische Zaken van Heineken en te
vens Vice President van de EBC en naast de
Spaanse koning mevrouw M. van Wijn
gaarden, Secretaris Generaal van de EBC.
te bespreken. Daarna is het een jaartje
wat rustiger en beginnen de besprekin
gen met de plaatselijke gastheren. Zo
zijn we dus doorlopend met drie congres
sen tegelijk bezig", aldus mevrouw M.
van Wijngaarden, Secretaris Generaal
van deze internationale organisatie.
Op volle toeren
Als het congres nog zo'n drie jaar verwij
derd is, begint de organisatie op volle
toeren te draaien. Er moeten sprekers
worden gevonden die met actuele ont
wikkelingen kunnen komen.
Dhr. B.W. Drost (directeur concern re
search) hield een lezing over het opsplit
sen van mout en de invloed daarvan op
de mout kwaliteit en verwerkbaarheid in
de brouwerij. De organisatoren, het
EBC-secretariaat, geven dus naast de
uitvoering van het congres ook vorm aan
het inhoudelijke. "Wij proberen door ie
der congres een soort rode draad te trek
ken aan de hand van de actuele ontwik
kelingen. Dit keer stonden mout en bio
technologie centraal in de workshop-le
zingen", aldus Van Wijngaarden.
De wetenschappers die met hun onder
zoek buiten die rode draad vallen, krij
gen de kans om hun verhaal via 'posters'
te vertellen.
Onderzoek Heineken
Ook Heineken was hier aanwezig. De
heer D. Hoorens van Heyningen van de
afdeling Verpakkingstechnologie presen
teerde zijn onderzoek naar de afdichten
de kwaliteiten van kroonkurken. Een
tweede Heineken-onderzoek werd ge
presenteerd door de heer L.C. Verhagen
van de afdeling Instrumentele Analyse.
Ook zijn onderzoek naar nieuwe metho
den voor analyse van bepaalde smaak-
en aromastoffen in bier kreeg veel be
langstelling. "Opvallend is het deskun
dig niveau van de congres-deelnemers
die vaak met zeer specialistische en nutti
ge vragen komen die ons op ideeën voor
nieuw onderzoek zetten", aldus de heer
Verhagen. De voorbereidingen van het
volgende EBC-congres zijn inmiddels in
een ver gevorderd stadium. Het zal van
20 tot 25 mei 1989 in het Zwitserse Zü-
rich plaatsvinden.
Bij zijn 'poster' geeft de heer D. Hoorens van Heyningen Verpakkingstechnologie
uitleg over zijn onderzoek aan enkele congresdeelnemers.