Ups voor een perfect pilsje Tappen is een kunst. Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd, of de goed bedoelde pogingen van een ander heeft gadegeslagen, weet dat. Toch is het een kunst die best kan worden ge leerd. Datzelfde geldt voor het in schenken van een bierglas uit een fles je. U kent ongetwijfeld de volgende si tuatie. U heeft visite en op de vraag 'wie wil er een pilsje?' wordt positief geantwoord. De visite weet, en u bent zichzelf daarvan ineens ook weer goed bewustdat u bij het Heineken concern werkt. Er wordt dus verwacht dat het pilsje dat u de gasten voorzet, er per fect uitziet. Of de glazen nu worden volgetapt uit de HeinekenThuistap, of worden volgeschonken uit een pijpje: het resultaat moet goed zijn. Voor alle medewerkers, die zich niet beroepsmatig bezighouden met het tappen van bier, zetten we daarom ter herinnering de volgende tips op een rij Bierschoon Aan het bier zelf kan nog zo veel zorg zijn besteed in de brouwerij, wanneer het bierglas niet écht schoon is, wordt het resultaat nooit fraai. Daarmee wil len we niet zeggen dat de Hollandse huisvrouwen vieze glazen in de keu kenkast hebben staan. Integendeel zelfs. Waarschijnlijk zijn de glazen in ruim afwassop afgewassen en vervol gens grondig afgedroogd met een zach te theedoek. 'Bierschoon' zoals men in vakkringen zegt, is echter wat an ders. Het beste is de glazen regelmatig in heet water met soda te wassen en rechtophouden en de tapkraan dicht doen. (5) Zet het glas neer (niet onder de tapkraan) en laat het schuim even opkomen. Schuim het glas rustig af. daarna uit te laten lekken. Voordat ze volgeschonken worden, moeten ze al tijd eerst goed worden omgespoeld met koud water. Niet alleen om de laat ste restjes zeepsop en theedoekpluizen er vanaf te spoelen, maar ook om het glas te koelen. Zelf tappen Afkijken van de tapkunst bij een erva ren kastelein is niet eenvoudig. Snel en schijnbaar achteloos wordt glas na glas onder de tapkraan gehouden.Toch be staat dit ritueel uit een serie vaste han delingen. (1) Spoel het glas schoon in koud water, en (2) houd het enigszins Is het resultaat niet helemaal gewor den, wat u zich ervan had voorgesteld, dan mag u natuurlijk best even bijtap- pen. Steek dan de tuit van de tapkraan halverwege in de schuimkraag. Doe de tap snel open, en direct weer dicht. schuin onder de tapkraan. Dan met een vlugge beweging de tapkraan in één keer geheel openzetten. (3) Het bier stroomt nu met een draaiende be weging het glas in. (4) Zodra het bier de rand van het glas bereikt, het glas Uit fles of blik We gaan ervan uit dat de basis goed is. Dus het glas bierschoon, het bier op een temperatuur van circa 7 °C. Houd het glas schuin en schenk er een klein beetje bier in. Er ontstaat een flinke laag schuim, die langzaamaan optrekt. Vul het glas voorzichtig bij door het bier langs de binnenkant van het glas te laten lopen. Het resultaat: een smake lijk pilsje met een schuimkraag precies op de ster, zo'n twee vingers dik.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1987 | | pagina 30