In verband met de opheffing
van de Heineken Automati-
serings Groep en de verzelf
standiging van de automati
seringswerkzaamheden bij
de werkmaatschappijen, is
bijVrumonaVIAin het leven
geroepen. VIA staat voor
Vrumona Informatie Afde
ling. Om de systemen op te
bouwen, is tijdelijk een aan
tal extra medewerkers nodig
(o.a. van HAG en van leve
ranciers). Hierdoor ont
stond een huisvestingspro
bleem. Om te voorkomen
dat de bij het project betrok
ken personeen teveel ver
spreid door het kantoorge
bouw zouden worden ge
plaatst, is gekozen voor een
andere oplossing. Deze is ge
vonden in het plaatsen van
een aantal prefab-elementen
aan de oostvleugel van het
kantoorgebouw. In deze 'in-
stant'kantoren zijn inmid
dels circa twintig functiona
rissen gehuisvest.
Sinds 5 januari buigt zich ie
dere maandagochtend een
15-man grote groep bottela
rij medewerkers bij Vrumo
na over de lesboeken. Zij
doen dat om hun kennis van
het werk te vergroten en
daardoor de kwaliteit van
het werk èn van het produkt
te verbeteren. Daartoe vol
gen zij de KorteTechnisch-
Technologische Kursus van
de Landelijke Stichting Be
roepsopleiding Levensmid
delenindustrie. "Het is een
basiscursus, waarin de basis
begrippen worden behan
deld" zegt wachtchef oplei
dingen W.K. van Bezooijen-
"De onderwerpen die wor
den behandeld zijn natuur
kundige begrippen, micro
biologie, technologie, grond
stoffen, kwaliteit en verpak
kingsmaterialen. Daarbij
koppelen we de behandelde
theorie steeds terug naar de
praktijk. Zowel door bij ver
schillende afdelingen van
Vrumona te gaan kijken, ap
paratuur uit elkaar te halen
om de werking ervan te ver
duidelijken, als excursies te
maken. Door die kennisver
groting willen we in de eerste
plaats de kwaliteit van het
produkt en het werk vergro
ten. Belangrijk is ook de ar
beidsmotivatie hierdoor te
verhogen. Wanneer iemand
begrijpt waarmee hij bezig
is, vindt hij zijn werk ook leu
ker."
"Wat er verteld wordt,
maakt veel indruk", zegt de
heer R. van Donkervoort.
Hij is tapper in de bottelarij
en een van de vijftien cursis
ten. "Nu begrijp je bijvoor
beeld pas goed waarom zo
veel voorzorg aan de produk-
ten moet worden besteed,
zoals het reinigen en behan
delen van de flessen. Maar
ook de nazorg wordt nu dui
delijk. Nu weten we ook wel
ke problemen er op commer
cieel gebied kunnen zijn, als
in de bottelarij een etiket
scheef op een flesje wordt ge
plakt, of een sluiting niet
goed is. Door wat we geleerd
hebben, kom je vanzelf op
andere ideeën die je in je
werk kunt toepassen om de
kwaliteit te verhogen. We
praten er ook veel over tij
dens de lunch. Aan collega's,
die de cursus niet volgen,
proberen we het ook uit te
leggen. Niet omdat ons datis
gevraagd, maar omdat we
ons er zoveel mee bezighou
den, dat dat automatisch
gaat. Als ik volgend jaar
weer in de gelegenheid zou
worden gesteld een cursus te
volgen? Graag, want het
werkt veel prettiger als je be
grijpt waarom je bepaalde
zaken moet doen."
Wie informatie wil hebben
over de KTTK-cursus van
het LSBL, kan daarvoor con
tact opnemen met de afde
ling CentraleTraining enb
Vorming te Zoeterwoude, of
de heer W.K. van Bezooijen
in Bunnik.
De heer R. Donkervoort is be
zig met het weer in elkaar zet
ten van een centrifugaal pomp