Zo maakt u een 'geridderd' kerstdiner Speciaal voor de lezers van Vers van 'tVat stelde Maitre de Cuisine Gerard Beszelzen, docent aan de Hogere Hotelschool Maastricht, een vier-gangen kerstdiner samen. Voor elk gerecht heeft u Ridder Maltezer Bier nodig. De recepten zijn gebaseerd op vier personen. Cocktail du Chevalier Consommé d'Hublon Ingrediënten: 60 gram aardappel* 40 gram wortel* 60 gram selderijknol* 80gram appel golden delicious)* 40 gram augurk* 40 gram komkommer* 4 takjes peterselie 4 partjes sinaasappel 'U citroen 60 gram gekookte ham(mager)* 40 gram mayonaise 60 gram magere kwark 60 gram slagroom (zonder suiker) 20 gram tomaten-ketchup 100 gram Maltezer (ingekookt tot ca. 30 gram) 4 blaadjes sla peper!zout /citroensappaprika poeder!'smaakstoffen!'aromaten gesneden in kleine blokjes) Werkwijze: De rauwe ingrediënten beet gaar koken, en vervolgens snel afkoelen. Wat zout en peper toevoegen - eventueel met an dere smaakstoffen - en koel wegzetten voor later gebruik. Het bier inkoken tot een derde deel van de oorspronkelijke hoeveelheid. Maak een saus door toevoeging van paprika poeder, tomaten-ketchup, citroensap, mayonaise, kwark en slagroom. Goed roeren en naar wens op smaak brengen. Inmiddels de randen van de cocktailglazen licht vochtig maken met een beetje eiwit, dit draaiend in de paprikapoeder doen, zodat er een heel licht rood decoratief randje ontstaat. De vier kleine blaadjes kropsla fijn snijden en onder in het glas doen, daarop de garnituur van kleine blokjes ingrediënten, dit overgieten met de cocktailbier- saus. Het geheel netjes afgame- ren met wat peterselie en par tjes sinaasappel. Daarbij warme toast met zachte boter serveren. Zorg dat deze cock tail goed koel geserveerd wordt en er smaakvol uitziet. Neem glas of anders roestvrijstaal om het verkleuren van het gerecht te voorkomen en dek het af met folie. Ingrediënten: 600gram magere runderschenkel 50 gram uien 100 gram prei (allen het wit van de prei) 2 eieren 200 gram Ridder Maltezer 4 sneetjes bruin brood 5 gram bieslook 5 gram peterselie 50 gram wortelen 60 gram geraspte jong belegen kaas 40 gram hopscheuten (prijzig!) of taugé peper/zout!paprikapoeder! smaakstoffen!aromaten Werkwijze. De runderschenkel heel even licht aanroosteren in een hete oven (afhankelijk van de temp. 5 tot 10 minuten). Daarna opzetten met ijskoud water en een bouquet van prei, wortel, ui, peperkorrels en laurier. Circa 4 a 5 uur zacht laten trek ken, goed op smaak brengen met bier, smaakstoffen, aroma ten, en een ragfijne garnituur. Voor die garnituur vantevoren een omelet maken van eieren, de room en de groene kruiden. Laten afkoelen en in kleine reepjes snijden. Ook het wit van de prei in reepjes snijden en toe voegen. De hopscheuten of de taugé worden heel licht gekookt in bier met wat water en een heel klein beetje zout. Door 100 gram Maltezer in te koken tot ca. 20 gram, en dit pal voor het serveren naar behoefte toe tei voegen, brengt men de soep op smaak.De heldere soep goed heet serveren, met kaascroü- tons, die als volgt worden gemaakt: de sneetjes roosteren aan één kant. Een smaakvol papje maken van geraspte kaas, eierdooier, bier, paprikapoeder, bieslook, wat peper en een heel klein beetje zout. Dit smeersel op het geroosterd brood strij ken en bakken in een matig hete oven. Zo heet mogelijk serve ren bij de hopscheutensoep.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1986 | | pagina 5