GROTE MOGELIJKHEDEN
werij werd het een en ander mee naar
Zoeterwoude verhuisd.
Er staan nog ingrijpende verbouwin
gen op het programma. Zoals capaci
teitsvergroting van de mouterij en uit
breiding en modernisering van de gist
en lagerkelder.
Een van de onderdelen die onlangs
geheel is vernieuwd, is de 1 hl-brouw-
installatie. Deze is tevens in een andere
ruimte dan voorheen geïnstalleerd en
staat nu aangrenzend aan het andere,
het 'grote' 30 hl-brouwhuis.
De nieuwe 1 hectoliter-installatie. Procesoperator Johan Böhm neemt een monster uit
de beslagketel. Rechts daarvan staan de brouw- en wortketel, klaringskuipen whirl
pool. Het brouwproces verloopt volgens hetzelfde principe als in het echte brouwhuis.
Alleen de hoeveelheden wijken af. Logischwant in het échte brouwhuis bedraagt de
uitslag wort circa 1000 hectoliter, terwijl de wortuitslag in het kleine brouwhuis 166 liter
is.
werij door. De proefbrouwerij biedt
immers de mogelijkheid hen op goede
en vooral overzichtelijke wijze met het
hele produktieproces te confronteren.
Ontwikkelen en aanpassen
In de proefbrouwerij kunnen onder
meer nieuwe bieren worden ontwik
keld, zoals 'McFarland' het 'rode' Ierse
bier dat tegenwoordig wordt gebrou
wen in de Italiaanse brouwerijen Peda-
vena en Massafra. Tevens worden
proeven gedaan met aangepaste bie
ren. 'Sorghum'bier is daarvan een
voorbeeld. Dit bier wordt gebrouwen
van de inheemse Afrikaanse grondstof
sorghum, aangezien de Afrikaanse lan
den door de economische situatie vaak
niet voldoende grondstoffen kunnen
importeren. Een ontwikkeling waar
over in het jaarverslag uitgebreid is
geschreven.
Experimenteerhal
Daarnaast beschikt de proefbrouwerij
over een 'experimenteerhal' waar ap
paratuur van uiteenlopende aard (op
technologisch, maar ook op technisch
gebied) kan worden getest voordat het
definitief wordt aangeschaft en toege
past in de normale produkieafdelin-
gen.
Verpakkingsmaterialen kunnen even
eens in deze experimenteerhal worden
getest.
Tot de proefbrouwerij behoort tevens
een eigen (trommel)-mouterij.
Proeven op uiteenlopend gebied
In de proefmouterij wordt de gerst ver
mouten die later in de proefbrouwerij
verbrouwen zal worden. Want proefne
mingen met grondstoffen als gerst is
een van de doelen van de proefbrouwe
rij. Bijvoorbeeld om, met het oog op
de selectie van nieuwe gerstrassen,
deze rassen op brouwwaarde te schat
ten. En om de kwaliteit van bestaande
rassen te blijven beproeven.
Modernisering en uitbreiding
Sinds kort is men bezig de proefbrou
werij op een aantal punten te moderni
seren en uit te breiden. Vervanging is
voornamelijk noodzakelijk doordat de
apparatuur verouderd is. Nog steeds
wordt bijvoorbeeld apparatuur
gebruikt die afkomstig is van de proef
brouwerij uit Rotterdam. Ook uit de
proefbrouwerij van de Amstel Brou-
Procesoperator Wim Groeneveld bij het
filterapparaat van de 1 hl-installatie, dat
nog afkomstig is uit een van de vroegere
proefbrouwerijen.
Betrouwbaarder
"De oude 1 hl-installatie was sterk
verouderd en voldeed niet meer aan de
hedendaagse eisen van reproduceer
baarheid" geeft de heer A. Wijnands
(sinds anderhalfjaar chef van de proef
brouwerij) als reden voor de vervan
ging. "Verschillen met de oude installa
tie zijn stoomverwarming in plaats van
elektrische verwarming en de
mogelijkheid via een blindschema de
installatie op afstand te besturen. Die
afstandbesturing gebeurt door middel
van handbediening. Met volledige
automatisering op langere termijn is
echter rekening gehouden. Daarnaast
is de installatie voorzien van registra-
tie-apparatuur voor het vastleggen van
procesparameters.
In z'n totaliteit is het nieuwe brouwhuis
veel moderner. Het biedt een betrouw
baarder werkmethode. Dat is van
groot belang voor een goede procesbe
heersing."
Ideale combinatie
In het algemeen kampen onderzoekaf-
delingen vaak met het probleem dat zij
hun ideeën in de praktijk willen toet
sen, maar daarvoor niet terecht kun
nen in de gewone produktie-afdelin-
gen. De proefbrouwerij biedt juist alle
mogelijkheden voor proefnemingen
op kleine, representatieve, schaal.
"Omdat Heineken de beschikking
heeft over zowel een proefmouterij als
een -brouwerij kan het samenspel tus
sen de vermoutingstechnologie en de
brouwmethode goed worden onder
zocht. Zo werken we constant aan
beheersing en zo mogelijk verbetering
van de kwaliteit."