Opbouw van paviljoen Zomerlust. Con
tainers met de compleet ingerichte keu
ken worden op het strand geplaatst. Als
water.stroom en riolering zijn aangeslo
ten kan de zaak draaien, in slechts enkele
uren tijd.
kels aangemoedigd onze produkten te
verkopen. Via een speciale actie kun
nen zij, met hun partner, een vier
daagse reis winnen. In het naseizoen,
als alle drukte voorbij is, kunnen de
winnaars genieten van hun prijs in
Spanje.
Gekke periode
De 'zomer-gevoelige' afdelingen bin
nen Heineken komen eveneens in het
naseizoen weer in wat rustiger vaarwa
ter. Want zo'n zomer is toch een gekke
periode waarin veel patronen worden
doorbroken. Veel Nederlanders zijn
met vakantie waardoor de leveranties
aan sportkantines en scholen tijdelijk
stilliggen. Dat scheelt veel werk. Maar
op tal van andere plaatsen duiken de
consumenten, waaronder een deel bui
tenlandse toeristen, dan weer op.
Denk bijvoorbeeld aan de strand-hore-
ca, aan campings en pretparken. En
denk vooral aan winkels en supermark
ten, want in onze tuintjes wordt 's
zomers de nodige verkoeling gezocht
bij een biertje of frisdrank. Ook het uit
gaansleven verandert danig. Overdag
zoeken we de terrassen bij het water
op, 's avonds lopen de steden weer vol.
Behalve dan bijvoorbeeld weer in Gro
ningen, want daar ligt het studentenle
ven stil en dat merken ze wel degelijk.
Zo doen zich overal verschuivingen en
veranderingen voor waar iedereen bin
nen onze onderneming direct of indi
rect mee te maken heeft. Soms is het
om dol van te worden, maar niemand
zou het willen missen!
tje schijnt. Houten wegneembare
schotten met veiligheidsglas omzomen
dit alles. Het complete keukenge
deelte alsmede enkele andere werk
ruimtes zijn ondergebracht in stalen
containers, waarin alle leidingen
kunstig zijn weggewerkt. Datzelfde
geldt voor de bar. Die is -compleet met
koelkasten en leidingen- verrijdbaar
door de zaak. Met een kraanwagen
kan de complete bar zó van het strand
worden getild. Het geheel is door Mar
tin met een vriend uitgedacht en zelf
gebouwd. Martin: "Op deze wijze is
het opbouwen en afbreken geen tijdro
vende zaak meer. Bovendien, dreigt er
echt een zware storm, dan heb ik bin
nen enkele uren alles van het strand."
Ezeltjes
Over de activiteiten van de horeca aan
het strand houden Martin en z'n vrouw
Hennie er een bijzondere mening op
na. Martin: "Er zijn mensen die een
volledig gevulde koelbox meenemen,
wanneer ze naar het strand gaan. Om
nu toch de strandgangers ertoe over te
halen een consumptie te nuttigen in
ons paviljoen, hebben we gezocht naar
een aardige vorm van vertier. Met veel
muziek, optredens van bands en
bekende artiesten, shows, cabarets en
miss-verkiezingen doen we er alles aan
om het voor de bezoekers zo aantrek
kelijk mogelijk te maken."
Extra inspanning
Maar behalve attracties vormen goede
produkten en uitstekende service ook
een argument om consumenten toch te
bewegen een consumptie op een terras
te nemen. Oók al is dat wat duurder
dan uit de koelbox. Goed onderhoud
van de tap-installaties en het snel ver
helpen van storingen zijn daarbij altijd
van belang, zeker in een periode
waarin de horeca goede zaken kan
doen. In de zomermaanden vraagt dat
extra inspanning van de monteurs van
de CTD (Commercieel Technische
Dienst) en de HTS (Horeca Tapservi-
ce). In de vorm van seizoengebonden
bedrijven, zoals kantines en bars op
campings en dergelijke zijn er tevens
extra bezoekadressen. Ook het instal
leren van tijdelijke en extra tapinstalla
ties bij allerlei evenementen die 's
zomers plaatsvinden, hoort in dat rijtje
thuis. Dan mag ook de Reclame Servi-
cedienst zeker niet onvermeld blijven,
als we het hebben over evenementen.
Variërend van internationale wedstrij
den en toernooien tot braderiën en
dorpsfeesten. Maar ook massaal
bezochte evenementen in de horecage-
bieden, zoals de 4-daagse van Nijme
gen en de Sneekweek in Friesland.
Thuisverbruik
De zomerperiode is dus vooral een tijd
waarin de activiteiten in de horeca, met
alle uitstraling die daar uit voortvloeit,
veel aandacht vragen. In de thuisver-
bruik-sector liggen de zaken iets 'een
voudiger', ofschoon daar de bierafzet
in het algemeen toch tweemaal hoger
is dan in de horeca. Voor thuisverbruik
geldt als voornaamste eis dat expeditie
en distributie goed geregeld zijn. Dat
vergt bij topdrukte veel van planning
en van in- en extern transport. Het
voorwerk voor geslaagde verkopen via
het winkelkanaal heeft dan al veel eer
der plaatsgevonden. Ondermeer door
vertegenwoordigers die actief de win
kels in de recreatiegebieden bezoeken,
om daar onze produkten in het assorti
ment opgenomen te krijgen. Ons land
telt zo'n 1.200 verkooppunten in de
recreatiemarkt. Een belangrijke
markt, want in 1984 brachten 5,2 mil
joen Nederlanders hun vakantie in
eigen land door. Mede om die reden
worden de ondernemers van die win-