Ook al zat de zomer tegen, dl smaak hebben we gelukkig mee. Met een grote advertentie in de vakbladen voor de detail handel schonk Amstel aandacht aan een bijzonder feit in de Amstel-historieHet was namelij k vorig j aar voor het eerst in de geschiedenis dat er in één j aar tij d meer dan 1 miljoen hectoliter Amstel bier in flessen werd verkocht. Voor 't eerst in de historie heeft Amstel in 1 jaar tijd meer dan 1 miljoen hectoliter flessebier verkocht. Het bewijst de gestage opmars van Amstel, dat een hoge produktkwaliteit aanbiedt tegen een scherpe prijs (met behoud van een redelijke marge voor u). Amstel neemt nu als nationaal A-merk nog steviger de tweede plaats in op de biermarkt. Een gegeven dat de winkelier die Amstel verkoopt, merkt aan de .gd-b--. stijgende omzet in flesjes en kratten. JfaMSTEm Een omzet die dit jaar een record heeft f&ETÊlJp gebroken en op weg is naar het volgende.Want:^5üs8^ 's Lands tweede biermerk heeft de smaakte pakken. ma BtBiiKT mimiii» bbubbb et werd ook in de nieuwjaars- speech gememoreerd: de verko pen van Amstel bier in de thuis- verbruikerssector bewegen zich in een voortdurend stijgende lijn. Die stijging leidde ertoe dat in 1985 voor het eerst in de Amstel-geschiedenis binnen één jaar meer dan 1 miljoen hectoliter Amstel in flessen is verkocht. De hec toliters, bestemd voor fusten of kelder- bierinstallaties, zijn daarbij dus niet eens meegerekend. 2e nationale A-merk Amstel heeft zo'n groot marktaandeel in Nederland, dat het 't. tweede natio nale A-merk is. Van oudsher heeft het merk een sterke positie in enkele regio's van het land. Bijvoorbeeld in de kop van Noord-Holland en in de drie noordelijke provincies: Groningen, Friesland en Drente. Ook het zuiden van Limburg is zo'n traditioneel Amstel-gebied. Daar worden vooral halve liters geconsumeerd. Het ver haal wil dat dit gebruik dateert uit de tijd dat er nog vele mijnwerkers werk zaam waren in deze provincie. Maar ook de rest van Nederland kent Amstel als een kwaliteitsbier, dat overal ver krijgbaar is. Bescheiden begin Dat is anders dan in de eerste jaren na de oprichting van de Amstel Brouwe rij toen 90% van het gebrouwen bier nog afgezet werd in Amsterdam. De capaciteit was ook lang niet toereikend om het gehele land te bevoorraden, want de eerste jaarproduktie bedroeg tienduizend hectoliter. In tegenstelling tot het bier van de vele, doorgaans klei ne, brouwerijen in ons land, was Amstel een ondergistend gebrouwen bier. De heren De Pesters en Van Mar wijk Kooy hadden in 1869 besloten een brouwerij op te richten die geheel zou worden ingericht voor dc produktie van ondergistend bier, in navolging van het bier dat in die tijd uit Beieren werd geïmporteerd. Dit ondergistende bier was beter houdbaar en viel zeer in de smaak. De 'Amstel' Een jaar na de eerste steenlegging aan de Amsterdamse Mauritskade (toen nog Buitensingel genaamd), werd in 1871 het eerste brouwsel gemaakt. De naam van de brouwerij luidde 'De Pes ters, Kooy Co.' Deze wijzigde later in 'N.V. Beiersch Bierbrouwerij De Amstel' en tot slot in 1947 in 'Amstel Brouwerij N.V.' naar de rivier de Amstel waaraan de brouwerij was gele gen. Bier met specifieke eigenschappen Zoals bekend vond in 1968 de fusie plaats met Heineken. Begin 1982 werd de oude Amstel brouwerij aan de Mau ritskade gesloten. Toch wordt er nog volop Amstel gebrouwen. Dat bebeurt in de vestigingen Den Bosch en Zoeter- woude. Natuurlijk heeft Amstel zijn kenmerkende eigenschappen behou den. Dat komt door z'n unieke recep tuur, de specifieke samenstelling van de grondstoffen voor dit merk en zijn speciale brouw-, gist en lagerproces. Voor een grote groep bierdrinkers is de Amstel smaak dan ook zeer herken baar. Dat de consument dit waardeert, blijkt uit de hoge merktrouw voor dit merk. Niet voor niets is er vorig jaar een miljoen hectoliter flessen ver kocht. En uit de woorden "'s Lands tweede biermerk heeft de smaak te pakken." In de advertentie blijkt wel dat dit niet het laatste record zal zijn dat Amstel in het historisch overzicht zal bijschrijven. 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1986 | | pagina 20