De liefhebbers lopen weer warm
voor bokbier
Negentiende-eeuws Bierhuis
herrees in miniatuur
e ware liefhebber
krijgt deze maand
steevast een wat
onrustig gevoel. De verkla
ring daarvoor is simpel. De
maand september immers is
een duidelijke voorbode van
een nieuw seizoen. En die
overgangen voelt een mens.
Zoals we ook het verschijn
sel voorjaarsmoeheid ken
nen, zo is er ook iets
onverklaarbaars in de over
gang naar de herfst. Maar
gelukkig is er bokbier, voor
menigeen een aangenaam
herkenningspunt in de wisse
ling van de seizoenen. Exact
op 30 september rijden de
vrachtauto's geladen met
kratten en 30-liter fusten de
poorten van de brouwerij uit
om zowel in het horeca- als
het winkelbedrijf op de eer
ste dag van oktober het bok-
bierseizoen van start te kun
nen laten gaan. Guur herfst
weer leent zich het beste
voor het pure genieten van
het stevige (6V2 vol.
robijnrode bokbier. En of we
het dan hebben over het Hei-
neken Bokbier, of het één
extra lettertje tellende
Amstel Bockbier: zo'n met
tal van mythen en sagen
omlijst bier drink je uit een
daarbij passend bokbierglas.
Het seizoen voor bokbier
loopt van oktober tot in het
nieuwe jaar. En dat zal zeker
niet onopgemerkt voorbij
gaan. Raamstroken en affi
ches zullen in de winkels en
de horeca-bedrijven duide
lijk aangeven dat het weer
tijd is voor bokbier. De lan
delijke introductie van bok
bier op fust die vorig jaar
plaatsvond is een dusdanig
groot succes geworden, dat
er dit jaar aanmerkelijk
meer bokbier gebrouwen zal
worden. Het aantal van
2.000 tappunten bij Heine-
ken en Amstel horecabedrij
ven dat men vorig jaar regi
streerde zal dit j aar dan ook
ruimschoots overschreden
worden. Niet zo verwonder
lijk overigens, want de
horeca-ondernemer bewijst
met bokbier van de tap niet
alleen zijn vakmanschap en
liefde voor bier, hij bewijst er
zijn klanten ook een dienst
mee. 'Bokken' zijn in de
herfstmaanden immers
graag geziene gasten aan
tafels waar bij een goed glas
bier een gezellige kout
plaatsvindt. Vandaar ook dat
er in het assortiment van de
personeelsuitgifte-magazij -
nen graag een plaats wordt
ingeruimd voor Heineken en
Amstel Bo(c)kbier, Een
extra plaatsje zelfs, want
boven het totale quantum
van zes kratten kan men nog
extra een krat bokbier afne
men.
het werd gezien als een zeld
zaam voorbeeld van smaak
volle nieuwbouw. Al snel na
de bouw, onderging het Bier
huis echter ingrijpende
gedaanteveranderingen. In
1893 en 1910 veranderde het
van eigenaar en daarmee
ook van uiterlijk. De verbou
wingen leidden ertoe dat de
buitensociëteit van weleer
onherkenbaar veranderde.
Hoe het oorspronkelijke
huis er uit heeft gezienis nu
te bezichtigen bij het Neder
lands Documentatiecen
trum voor de Bouwkunst,
Droogbak la in Amsterdam
(Open: dinsdag t/m vrijdag
van 10.00 - 17.00 uur en in
het weekend van 13.00 -
17.00 uur. Toegang gratis.)
Een met de hand gebouwd
model, bestaand uit circa
1.200 losse (kunststof)onder-
delenop een schaal van 190
laat de bezoekers kennisma
ken met een van de vele ont
werpen van architect Cuy-
pers.
nlangsvondin
Amsterdam een ten
toonstelling plaats
over het werk van architect
P.J.H. Cuypers in de periode
1860-1898. Deze haakt in op
een tentoonstelling over het
Rijksmuseum, dat dit najaar
honderd jaar bestaat. Niet
het museumwant dat is nog
veel ouder, maar het gebouw
waarin het de laatste eeuw is
gehuisvest. Dat die twee ten
toonstellingen tegelijkertijd
worden gehouden, is niet zo
verwonderlijk. Cuypers was
namelijk de architect van het
Rijksmuseum. En van het
Centraal Station in Amster
dam - om een ander groot
gebouw te noemen! Tevens
heeft Cuypers ondermeer de
Vondelstraat ontworpen.
Eén huis uit die straat was
het zogenoemde 'Bierhuis
Vondel'. Dank zij een finan
ciële bijdrage van ons con
cern is een maquette hiervan
ook aanwezig op de tentoon
stelling. In het boek 'RJ.H.
Cuypers en Amsterdam.
Gebouwen en ontwerpen
1860 -1898' lezen we dat het
Bierhuis Vondel in 1873 is
gebouwd in opdracht van de
heer G.A. Heineken. Het
Bierhuis was een buitensocië
teit gelegen aan de rand van
het Vondelpark, net buiten
de stad. Dit établissement
functioneerde als bier- en
koffiehuis en bood tevens de
gelegenheid te bilj arten en te
kegelen. Zelfs internatio
naal kreeg het Bierhuis Von
del destijds aandacht, want
5