Marktaandeel
op peil houden
Is
De omzet van Heineken
N. V. steeg in 1984 met 33%
ten opzichte van 1983: van
ruim 4,6 miljard gulden naar
ruim 6,1 miljard gulden. De
netto winst steeg met 15,5%
van 198 miljoen gulden naar
229 miljoen gulden in 1984.
De aanmerkelijke stijging
van de omzet is vooral terug
te voeren op het verwerken
van de resultaten van de
nieuwe Franse groep
Sogebra S. A. in de resultaten
van Heineken N.V. Deze
samenwerking in Frankrijk
had ook een ruime uitbrei
ding van de personeelsbezet
ting tot gevolg.
In 1983 werkten er wereld
wijd ruim 21:000 mensen bij
Heineken, in 1984 waren dat
er ruim 25.000. De totale
afzet van bier steeg in 1984
met bijna 20% ten opzichte
van 1983. In 1983 werd er
ruim 27 miljoen hectoliter
bier verkocht, in 1984 was
dat ruim 34 miljoen hectoli
ter. Deze stijging is groten
deels toe te schrijven aan de
al genoemde activiteiten op
de Franse markt waar uit de
samenwerking tussen Heine
ken France S. A. met Union
de Brasseries S.A. en Bras
serie Pelforth S.A. de
nieuwe holding Sogebra
S.A. ontstond. Ook in
andere werelddelen werden
belangrijke resultaten
geboekt. Zo werd in Zuid-
Amerika een belang van
15% verworven in Quilmes
International Ltd. die brou
werij-, mouterij- en frisdran-
kenbelangen heeft in Argen
tinië, Uruguay en Paraguay.
In Afrika is vermeldens
waard de participatie van
34% in International Brasse
rie S.A. in Kameroen. Eind
'84 werd daar gestart met het
in licentie brouwen van het
merk Mützig. De Raad van
Bestuur schrijft dat, onder
meer door bovenstaande
activiteitenHeineken haar
positie als werkelijk wereld
wijd werkende brouwerij
onderneming heeft ver
sterkt Ook de verdere groei
zal mede gerealiseerd wor
den door het verwerven van
deelnemingen, het afsluiten
van licentie-contracten en
door opvoering van de
export, aldus het jaarver
slag.
'We moeten een heleboel
dingen doen die voorheen
een ander voor ons deeddat
is een belangrijke conse
quentie van de verzelfstandi
ging. In 1984 hebben we dat
zelfstandig worden verder
uitgewerkt. Het terrein van
informatisering is het moei
lijkste gebleken. Met een
eigen GWN-stuurgroep en
een databeheergroep
werken we aan dit onder
werp. Het is een geweldige
uitdaging met een moeilijke
materie die een enorme
belasting legt op onze organi
satie. Echter, eenieder die
ermee wordt geconfron
teerd, is wild enthousiast om
deze uitdaging aan te pak
ken."
Algemeen directeur J. van
der Zee van de Gedistilleerd
en Wijngroep Nederland
B. V. zegt het met enthou-
sisme maar ook de zorg voor
het proces van verzelfstandi
ging klinkt in zijn stem door.
Teleurstelling
Sprekend over de marktont
wikkelingen op het terrein
van gedistilleerd en wijn valt
al gauw het woord 'teleur
stellend'. "De totale markt
heeft een daling van 11 ten
opzichte van 1983 te zien
gegeven. Dat verschil is
mede veroorzaakt door de
accij nsverhoging en laat zich
aanzien structureel te zijn.
Dat is een teleurstellende
constatering."
"De accijnsheffing op
gedistilleerd is extreem hoog
vergeleken met andere dran
ken. Het produkt wordt dus
duurder en de consument
die steeds meer met een
krappe beurs te maken
krijgt, gaat naar alternatie
ven uitzien." Is dat de Belgi
sche laaggradige of 'slappe'
borrel?
"De groei van dat produkt
op de Nederlandse markt is
sinds juni van het vorig jaar
tot staan gekomen en daalt
nu zelfs iets. Ik denk dat de
jeneverdrinker nog altijd
overtuigd is van de kwaliteit
en de goede smaak van de
Nederlandse jonge jenever.
Men zal Bokma altijd blijven
prefereren boven zo'n Bel
gisch produkt, men zal
alleen mogelijk wat minder
vaak een borreltje drinken
Net als bij andere consumen-
tenprodukten hebben de
merkartikelen het in de
gedistilleerdbranche moei
lijk. "Wij zijn er toch wel een
beetje trots op dat het ons
ondanks alles is gelukt ons
marktaandeel vast te hou
den. Coebergh heeft het met
name erg goed gedaan. In
1984 hebben we de bessenje
never van Coebergh een
moderner gezicht gegeven.
We heben ingehaakt op de
vraag naar 'trendy' drankjes.
Mooie kleurtjes, het drinken
van zo'n drankje op ijs: Coe
bergh past heel goed in dat
beeld en het is ons gelukt om
de sterke positie van Coe
bergh nog verder uit te bou
wen."
Reuchlin
"1984 is ook het jaar geweest
waarin het wijnhuis Reuch
lin een eigen gezich heeft
gekregen. We hebben de
Reuchlingroep zelfstandig
gemaakt ten opzichte van de
andere verkoopactiviteiten.
Deze ontwikkeling heeft
inmiddels z'n vruchten al
afgeworpen: in de omzet
hebben we een grote vooruit
gang gezien."
Op peil
Voor het lopende jaar ver
wacht de heer Van der Zee
dat het gedistilleerd in de
Nederlandse markt de druk
zal blijven voelen van het
laaggeprijsde segment.
"Wij hopen door een consis
tent beleideen goede onder
steuning naar de handel toe
en een actief optreden naar
de consument ons aandeel in
het geheel op peil te hou
den." Om dat te bewerkstel
ligen zitten er zonder twijfel
nieuwe activiteiten in het
vat. Welke, daarover moet
de heer Van der Zee in dit
stadium nog geheimzinnig
doen. "We zijn met nieuwe
dingen bezig, nieuwe pro-
dukten onder andere. De
tijd is echter nog niet rijp om
daarover meer te vertellen",
voegt hij er aan toe.
4