MURPHY
IN HET
NIEUW
In het eerste nummer van Heineken
International Magazine heeft u kun
nen lezen over de nieuwe fustenafvul-
afdeling bij Murphy Brewery Ireland
Ltd. in het Ierse Cork. Er zijn echter
meer verbouwingen en vernieuwingen
bij deze brouwerij dan alleen de bouw
van de fustenafvulafdeling. Toen begin
1983 Murphy Brewery Ireland defini
tief werd overgenomen door Heine
ken, werd daar al enige jaren Heine
ken bier in licentie gebrouwen. Daar
voor was speciaal een klein brouwhuis
ingericht. Uiteraard brouwde men ook
het eigen bier, Murphy Stout. Dit
gebeurde in een brouwhuis dat uit 1856
stamt. Om nu bier te produceren vol
gens de kwaliteitseisen die ons concern
hieraan stelt, was het een eerste ver
eiste dat de brouwerij zou moeten wor
den aangepast. Om de investering
beperkt te houden, is een plan opge
steld dat diverse fasen omvat.
Begonnen is met de volgende, meest
essentiële zaken:
Toch is deze eerste fase zonder proble
men gerealiseerd.
Vervolgens is men begonnen met de
tweede fase van de renovatie. Deze
- Een waterbehandelingsinstallatie
om het binnenkomend leidingwater
biologisch te zuiveren;
- Twee gistbewaartankjes met een
gistdoseringsinstallatie om een
goede gistkwaliteit zeker te stellen;
- Een eenvoudige tankreinigingsin-
stallatie;
- Een complete nieuwe fustenvulin-
stallatie met een capaciteit van circa
300 fusten per uur. Daarvoor is een
geheel nieuw gebouw neergezet en
werd een pijpenbrug geïnstalleerd.
Dit was nodig om de oude fustenlij n,
die nog met de hand werd bediend,
te vervangen. De kwaliteit van het in
fust afgevulde bier kan hiermee wor
den gegarandeerd.
Gezien de staat waarin de brouwerij
verkeerde en het feit dat de produktie
doorgang moest vindenis er onder vrij
moeilijke omstandigheden gewerkt.
De nieuwe pijpenbrug
omvat onder meer het installeren van
een 2-ketel ziederij met een brouwsel
grootte van 330 hectoliter voor het
brouwen van zowel Heineken bier als
Murphy Stout. Deze installatie wordt
opgesteld in het gebouw waar de oude
fustenvulinstallatie heeft gestaan. Om
dit te kunnen realiseren, moeten wel
enige bouwkundige hoogstandjes wor
den uitgevoerd. Onder het gebouw
door stroomt namelijk de rivier Kiln,
terwijl de overspanning over de rivier
geen zware belasting kan verdragen.
Verder omvat fase 2 ook nog een uit
breiding met drie gist/lagertanks.
Als deze fase in mei/juni van het vol
gend j aar voltooid zal zijnwaarbij ook
de overbodige oude gebouwen en hun
installaties zullen worden gesloopt, is
Murphy Ireland een brouwerij die
circa 250.000 hectoliter per jaar kan
produceren volgens de door Heineken
gewenste kwaliteitsnormen. De capa
citeit kan in de toekomst worden uitge
breid tot maximaal 500.000 hectoliter
per jaar.
De werkzaamheden die reeds verricht
zijn en die, die nog uitgevoerd moeten
worden, vinden plaats onder begelei
ding van Heineken Technisch Beheer.