Tj. Zwaagstra: "Ik voel me hier Sinds september 1983 is de heer Tj. Zwaagstra werkzaam bij de Bokma-vestiging in Leeuwar den. Hij volgde de toenmalige bedrijfs leider, de heer Siemens, op. Hij nam nog een andere functie over van de heer Siemens en wel die van correspon dent voorVers van 't Vat. Oorspronke lijk kwam de heer Zwaagstra uit de zui vel, voordat hij in 1968 bij Zwarte Kip terecht kwam. "Ik solliciteerde des tijds op een advertentie ondernummer waarin een chef bedrijfsbureau werd gevraagd. Later bleek dat Zwarte Kip te zijn, waar overigens op dat moment nog helemaal geen bedrijfsbureau bestond. In later jaren werd ik produk- tieleider en weer later bedrijfsleider." Eén groep Nadat de vestiging in Hattem werd gesloten, ging de heer Zwaagstra naar Leeuwarden. Hoewel hij nog in Hat tem woont, voelt hij zich echt thuis bij Bokma in Leeuwarden. "Gezien de personeelsbezetting - er werken hier circa vijftig mensen - is deze vestiging ongeveer even groot als die in Hattem. In een zo grote vestiging als Zoeter- woude bijvoorbeeld zou ik me mis schien verloren voelen. Hier kun je in de letterlijke betekenis alles overzien. Dat vind ik een aardig aspect van een kleine vestiging. Op een groot produk- tiebedrijf zijn meer niveaus, heb je meer specialisten. Hier behartig ik de totaliteit. Ik weet het dan ook als bij voorbeeld de vaatwasmachine in de kantine defect is of als ergens het dakt lekt. Dat zijn zaken waar je je als bedrijfsleider op een grote vestiging niet mee bezig hoeft te houden. Juist die variëteit aan zaken waarmee ik te maken krijg, vind ik aardig. Ik heb het in Leeuwarden dan ook best naar mijn zin. En hoewel ik niet zo van het woord 'familie' houd, vind ik het toch buiten gewoon plezierig dat we met z'n allen één groep zijn. Ik voel me ook een Leeuwarder." Oude liefde Dat de heer Zwaagstra zich thuis voelt in Leeuwarden, blijkt als hij een rond leiding door de Bokma-vestiging geeft. Hij weet alles van de produkten, van de apparatuur en kent alle mensen. Toch neemt de advokaat-afdeling nog steeds een speciale plaats in zijn hart in. "Toen bekend werd dat Bokma de advokaat-afdeling zou krijgen, heb ik meegeholpen een lay-out voor de nieuwe afdeling te bedenken. We zijn achteraan begonnen met rekenen, bij de vier kookketels, waarin het kooksel uit een van de negen inlegtanks past. Voor drie inlegtanks was er, terugreke nend één grote opmaaktank nodig, waarin het water, de alcohol, het eier struif en de suiker wordt vermengd." Bij elke van de modern uitziende ketels op de advokaatafdeling staat de heer Zwaagstra even stil om te vertel len wat daarin precies gebeurt. Goed keurend kijkt hij ook naar de bottellijn waarop de eigele flessen zich opvallend voortbewegen. "Ik geloof dat wij het enige land zijn waar de 'dikke' advo- kaat wordt geconsumeerd", vertelt de heer Zwaagstra. "In Engeland en Duitsland kennen ze bijvoorbeeld ook wel advokaat, maar dan de dunne drinkadvokaat. Die drinken ze vooral als mix-drank. Die dunne drink advokaat bereiden wij hier ook in spe ciale, kleinere ketels, ten behoeve van de export. Zelf geef ik de voorkeur aan de drinkadvokaat." Diversiteit Vanuit de advokaat-afdeling loopt de heer Zwaagstra naar de bottelhal, waar drie lijnen staan opgesteld. De lij nen worden gebruikt voor het bottelen van de Bokma produkten als jonge-, oude- en citroenjenever, citroen bran dewijn en verder de Hoppe likeuren, Paradisi en de D.G.M. produkten. Welke produkten geproduceerd die nen te worden en wanneer, wordt bepaald door de afdeling planning logistiek van de Gedistilleerd- en Wijn vestiging te Zoetermeer. "Wij hebben hier in totaal zo'n tweehonderd ver schillende verpakkingen. De nadruk ligt bij Bokma op het produceren ten behoeve van export. Daarom zijn er zoveel verschillende etiketten en dozen." Nauwkeurig werk Wat bij Bokma ook opvalt, zijn de miniatuurlijn en het handwerk dat op deze vestiging wordt verricht. Op de miniatuurlijn worden de kleine, minia tuurflesjes onder andere afgevuld met jenever, Hoppe Kirsch de cuisine en Coebergh bessenjenever. Met de hand worden vervolgens de etiketjes op de flesjes geplakt. "Dat vereist een grote precisie, want alle voor- en achtereti ketten moeten recht worden geplakt. Daarom is het beslist niet iets om op neer te kijken." Handmatig worden ook de geschenkdoosjes ingepakt, waarin bijvoorbeeld een flesje Jager meister en twee glazen worden ver pakt. Druk is men bijvoorbeeld ook met speciale acties, zoals de stropdas- senactie die Bokma onlangs ter gele genheid van vaderdag hield. Wat de nieuwtjes voor Vers van 't Vat betreft, vindt de heer Zwaagstra het moeilijk de meest interessante gebeur tenissen er uit te halen. "Het zou ook kunnen zijn dat alles wat hier gebeurt voor mij zo vanzelfsprekend is, omdat je er vaak al lange tijd mee bezig bent, dat je het als het ware over het hoofd ziet. Er is uiteraard wel eens een kleine aanpassing aan een bottellijn bijvoor beeld, maar dan vraag ik me altijd af of dat nu wel interessant is voor de lezers van Vers van 't Vat die in dit blad al zo vaak lezen over echt grote, belangrijke aanpassingen en uitbreidingen. Uit breiding van het terrein zit er voor ons ook niet in want ons pand neemt op dit industrieterrein al alle beschikbare ruimte in. Ik denk dat de berichtjes voorVers van 't Vat dan ook voorname lijk op het gebied van het verenigings- nieuws zullen blijven liggen. Maar ik blijf natuurlijk attent op andere inte ressante zaken." 22

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1984 | | pagina 22