GRAND MONARQUE V.S.O.P. EEN VORSTELIJKE COGNAC Begin dit jaar bracht de Gedistilleerd en Wijngroep Nederland de 3-sterren cognac Grand Monarque op de markt, wat een uitbreiding van het assortiment betekende. Een tweede uitbreiding volgde in juli met de introductie van Grand Monarque V.S.O.P. - Fine Champagne. De speciale distilleerketels 'alembic charentais' geheten Omdat cognac een drank is met een eeuwenoude traditie is een stap terug in de geschiedenis beslist de moeite waard. Al in het begin van de 17e eeuw maakten Franse wijnbou wers in de streek rondom La Rochelle de eerste cognac door hun wijnen te distilleren. Al leek deze scherpe drank nog weinig op de hedendaagse cognac, het was een soort wijnextract dat met water moest worden aangelengd, het was de basis voor Frankrijks beroemd ste eau de vie. In de 18e eeuw wordt de kwaliteit van de cognac sterk verbeterd en krijgt het produkt overal in Europa bekendheid. Dit is ook de eeuw waarin bekende Franse wijnhuizen worden gesticht en je zou kunnen zeggen dat net de gouden eeuw voor de cognacs was. Maar helaas... net als in de ove rige wijnbouwgebieden slaat ook hier de Phylloxera (druifluis) toe en vernie tigt tussen 1880 en 1890 alle wijngaar den. Gelukkig kwam na intensieve her beplanting de produktic weer op gang. En na jaren van zorgvuldig selecteren van de druiverassen werd cognac weer een drank van hoge kwaliteit. De cognacstreek Het produktiegebied van cognac ligt langs de noordelijke oever van de Gironde in de streek die tussen Royan en La Rochelle wordt ingesloten door de Atlantische Oceaan. In 1909 werd zelfs wettelijk vastgelegd welke depar tementen of gedeelten daarvan tot de streek behoren. Centrum van de streek, hoe kon het ook anders, is het stadje Cognac. Het land is er vlak of licht golvend en er zijn zes gebieden die, ook weer volgens die wet van 1909, als belangrijkste wijnbouwareaal geldenHet voert te ver om ze allemaal in dit artikel te behandelen maar twee ervan willen we toch graag noemen. Dat zijn de Grande Champagne en de Petite Champagne. Uit deze streken komen namelijk de beste en duurste cognacs. De duurste omdat zij de meeste tijd nodig hebben om hun top te bereiken en de beste omdat zij hun kwaliteit het langst vasthouden. Samen vormen deze gebieden de Fine Champagne en alleen cognac die is bereid uit wijnen waarvan minstens 50% uit de Grande Champagne en de rest uit de Petite Champagne afkom stig is, mag de term Fine Champagne aan zijn naam toevoegen. De Grand Monarque V.S. O. P is zo'n cognac; van daar dat wij deze twee gebieden heb ben genoemd. Wijn wordt cognac De drie belangrijkste druiverassen voor cognac zijn de saint-cmilion (ugni blanc), de folie blanche cn de colom- bard. Het zijn alle witte druiven en de meest aangeplante (90%) is de saint- émilion. Het is een druiveras met een hogere zuurgraad en het levert wijn met een laag alcoholgehalte en dat is nu precies wat de wijnbouwer ver langt. De hoge zuurgraad zorgt ervoor dat na de distillatie het jonge distillaat zijn karakter kan ontlenen aan het hout waarin hij rijpt. Een laag alcohol gehalte betekent dat er meer wijn nodig is voor het distillatieproces waar door de cognac een rijker bouquet krijgt. Om cognac genoemd te worden moet de wijn (na twee maal te zijn over gehaald) in het cognacgebied worden omgezet tot esprit. De wet vereist da* hiervoor speciale ketels worden gebruikt. Dit zijn klassiek op hout of gas gestookte ketels van het type dat al ruim een eeuw gebruikt wordt. Zoals reeds gezegd cognac is een zaak van traditie. In vogelvlucht schetsen

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1984 | | pagina 20