HEINEKEN IN JAPAN
1984 is het 'Japan-Jaar' in Nederland en op tal van plaat
sen in ons land zijn manifestaties georganiseerd die de
eeuwenoude betrekkingen tussen beide landen herden
ken. Bij het Nederlandse publiek bleek een massale
belangstelling te bestaan voor verleden en heden van
Japan in relatie tot Nederland. Dat verleden voert terug
tot het jaar 1600 toen de eerste Hollandse kooplui met
het schip 'De Liefde' de Japanse kust aandeden. Juist in
1984 is het dan ook actueel om de nog jonge banden van
Heineken met de Japanse brouwer Kirin nader te belich
ten.
Bij de ondertekening van het con
tract tussen Kirin en Heineken over
handigde de heer A.H. Heineken
aan de directie van Kirin een prent
van Deshima, een eiland voor de
kust van Japan in de baai van Naga
saki, waar in 1641 een Nederlandse
handelspost werd gevestigd. Met dit
geschenk werden de bijna 350 jaar
oude banden tussen Japan en
Nederland gesymboliseerd.
woordigt het een image van Europese
romantiek en hoge kwaliteit. Dat zijn
eigenschappen die belangrijk zijn voor
de positionering van Heineken bier in
Japan. Het Heineken bier blijkt,
ondanks de hoge prijs, in de smaak te
vallen bij de Japanse consument. Die
hoge prijs wordt mede veroorzaakt
door de hoge accijns die in Japan op
bier wordt geheven. De reacties van
het Japanse publiek rechtvaardigen
gunstige verwachtingen voor de toe
komst van Heineken bier in de grote en
internationaal steeds belangrijkere,
Japanse markt.
Japan is de vierde biermarkt in de
wereld met een totale consumptie van
ruim 49 miljoen hectoliter. (Ter verge
lijking: In Nederland werd in 1983
ruim 12 miljoen hectoliter gedronken.)
Om in deze markt met een sterke con
currentie op langere termijn distributie
en verkoop te verzekeren, besloot Hei
neken over te gaan op samenwerking
met een lokale brouwerijgroep. Begin
1983 werden de onderhandelingen
gestart met de Kirin brouwerij die met
een marktaandeel van ruim 60% in
Japan tot de top vijf van brouwerijen in
de wereld behoort.
Onze mensen in Japan
In de zomer van 1983 werd een con
tract getekend waarbij Kirin de licentie
kreeg voor de lokale produktic van
Heineken bier. Het brouwen van Hei
neken bier bij Kirin wordt begeleid
door onze eigen brouwmeester J.W.C.
LoeffHet onlangs in Tokio gevestigde
kantoor van Heineken Japan staat
onder leiding van de heer D.S. Enters,
die al 13 jaar in Japan woont en de
moeilijke taal geheel meester is. Hij
vormt nu de verbindende schakel tus
sen Heineken en Kirin. De feitelijke
produktie van Heineken bier bij Kirin
vroeg de nodige voorbereidingen en
begin april van dit jaar werd het lokaal
gebrouwen Heineken bier op de markt
gebracht. Het bier wordt gebrouwen in
de Kirin Toride brouwerij op ongeveer
30 kilometer ten noorden van Tokio.
Geduldig gebrouwen
De Kirin brouwerij dateert van 1896
toen een Amerikaan in Yokohama de
'Spring Valley Brewery' stichtte. Daar
uit ontstond in 1907 de Kirin brouwerij
die vandaag de dag 13 brouwerijen,
door heel Japan verspreid, omvat.
Kirin brouwt voor de Japanse markt
verschillende bieren waaronder naast
pilsener Kirin Stout, een donker bier
en een light bier. Een reclamefolder
van de brouwerij spreekt van de supe
V.l.n.r. de heren Enters, Tojo (Heineken
project leider bij Kirin) en Loeff
rieure smaak van Kirin bier, de con
stante kwaliteit en het gebruik van de
allerbeste grondstoffen. En, voor het
brouwen wordt de tijd genomen: het
bier rijpt meer dan twee maanden en
draagt daarom de kwalificatie 'gedul
dig gebrouwen'. Bij deze brouwerij,
het spreekt voor zich, voelt het Heine
ken bier zich goed thuis. De gehul
digde opvattingen over kwaliteit, eer
steklas grondstoffen en kwaliteitscon
troles sluiten aan bij de filosofie achter
onze bieren.
Verkopen
Brouwen van Heineken bier in Japan is
één, het bier ter plaatse verkopen is
twee. Ook daarvoor zet de Kirin orga
nisatie zich in en door landelijke
reclame op televisie, in kranten en in
tijdschriften wordt de verkoop onder
steund. De reclame laat Heineken bier
zien, geserveerd in de Oriënt Expres in
Europa. Bij de Japanse consument is
deze trein goed bekend en vertegen-