Theoretische en praktische bij
Al jaren onderhouden vele afdelingen binnen Heineken contact met het onderwijs in
de vorm van spreekbeurten, brouwerij bezoeken en stage-periodes omdat binnen de
Heineken organisatie het belang van goede relaties met het vakonderwijs terdege
wordt onderkend. Om tot een structurering van deze activiteiten te komen, is begin
vorig j aar de afdeling onderwij scontacten in het leven geroepen bij de stafdienst public
relations Nederland.
Nederland Arnhem (P.B.N. A.) en een
aantal andere horeca-opleidingsinsti-
tutcn zijn erbij betrokken.
De heer Grevink: "Wij vroegen hen
waarmee wij hun leerprogramma het
best konden ondersteunen. De groot
ste wens van de scholen en de andere
horeca onderwijsinstellingen was: het
corrigeren van hun lesstof, goede en
duidelijke uitleg over het produktie-
proces van bier, frisdrank en gedistil-
leerdprodukten, de mogelijkheid dit
proces 'met eigen ogen' te kunnen aan
schouwen èn het onderwerp automati
sering. Bovendien was er dringend
behoefte aan visuele hulpmiddelen."
Middelen
Met deze wensen is de afdeling onder-
wijscontacten aan de slag gegaan.
Inmiddels wordt er al enige tijd
gewerkt met een uitgebreid informatie
pakket. "Alle scholen uit onze doel
groep en de onderwijscentra van de
S.V.H. ontvingen van ons twee kof
fers. De ene koffer bevat een aantal
flesjes met grondstoffen en halffabri
katen en een uitgebreide beschrijving
van het brouwproces. Aan de hand
hiervan en met behulp van een door
ons gemaakte dia-serie is de docent in
staat op duidelijke wijze uitlegte geven
over het brouwproces. De tweede kof
fer bevat een boekje getiteld 'Bier, de
behandeling in het horecabedrijf' en
een aantal losse onderdelen van een
standaard-tapinstallatie. Deze attribu
ten dienen om het belangrijke onder
werp 'bierbehandeling' aanschouwe
lijk te kunnen voorstellen. Dit is voor
ons een zeer belangrijk onderdeel,
want het is voor Heineken als brouwer
een vereiste dat het door vakmensen
gebrouwen bier ook door vakmensen
wordt behandeld nadat het de brouwe
rij heeft verlaten!" Ook voor fris werd
in samenwerking met Vrumona een
diaserie gemaakt, eveneens voorzien
van een tekstboekje. De fabricage van
frisdranken wordt hierin volledig ver
klaard op het niveau van het onder
wijs. Voor gedistilleerd en wijn zijn
soortgelijke hulpmiddelen als voor
bier en fris in ontwikkeling. Het is
gebleken dat het beschikbaar gestelde
materiaal goede diensten bewijst. De
"Wij hebben eerst een inventarisatie
gemaakt van de scholen in Nederland
en daaruit bleek dat er boven het basis
onderwijs bijna vijfduizend scholen
zijn met in totaal l3/4 miljoen leerlin
gen," vertelt de heer J.G. Grevink van
de afdeling onderwijscontacten. "Er
werd besloten dat Heineken in eerste
instantie haar activiteiten zou richten
op het onderwijs in haar eigen bran
che. Dat zijn de horeca- en detailhan
delsopleidingen. Het contact met het
onderwijs dat op onze branche is
gericht, is belangrijk omdat hierdoor
een eerste contact mogelijk is met de
toekomstige ondernemers, horeca- en
winkelpersoneel. Als eerste doelgroep
is het horeca-onderwijs gekozen met
het plan in een later stadium stapsge
wijs onze activiteiten uit te breiden."
Wensen en plannen
Tot de eerste doelgroep behoorden de
hogere- en middelbare hotelscholen,
de streekscholen voor middelbaar
beroepsonderwijs en scholen voor kort
middelbaar onderwijs. Van deze laat
ste twee richtingen zijn er meer scho
len dan door Heineken werden gese
lecteerd, maar zij hebben geen horeca-
opleiding in het studiepakket. Ook het
Onderwijscentrum van de bedrijfstak
Horeca, kortweg S.V.H.is vanzelf
sprekend betrokken bij onze activitei
ten. De S.V.H. werkt met de streek
scholen samen in het zogenaamde leer
lingenstelsel. Bovendien verzorgt de
S.V.H. vanuit ongeveer zestig centra
de Horeca-ondernemers-opleidingen
Ook de Leidse Onderwijs Instellingen
(L.O.I.), het Polytechnisch Bureau
En zó wordt een goed glas bier getapt!