Wanne maaltijden in Zoeterwoude
Nederlandse les heft taalbarrière op
er nasi, bami of spaghetti is.
In de korte tijd dat de
warme maaltijden verkrijg
baar zijn, is al gebleken dat
deze laatste gerechten
favoriet zijn.
Bovenstaande foto is ge
maakt in de bedrijfskantine.
met elkaar in gesprek
komen. In het komend
najaar zal de cursus wellicht
worden voortgezet.
Sinds half mei zijn er in de
kantines van Zoeterwoude
warme maaltijden verkrijg
baar. Na een proefperiode
waarin slechts één of twee
maal per week een •warm
menu' werd verstrekt, kan
nu elke dag een warme
maaltijd worden gekocht
voor een redelijk bedrag.
De maaltijden worden
bereid in een zogenaamde
'steamer', een apparaat dat
door middel van droge
stoom de gerechten onder
hoge druk kookt. Wie dus
zo'n maaltijd eet, eet gezond
want door deze kookme-
thode blijven alle natuur
lijke mineralen bewaard en
behouden de gerechten hun
vitaminen, sappen en kleur.
De groenten en bepaalde
vlees- en aardappelsoorten
(b.v. frites) worden diepge
vroren aangeleverd en
hoeven nog maar enkele
minuten in de steamer
alvorens zij opgediend
kunnen worden. Staat er
vers vlees op het menu, dan
wordt dit eerst op de plaat
voorgebakken voordat het
de steamer ingaat. In de
bedrijfskantine worden de
maaltijden door de kantine
beheerder en zijn team
bereid terwijl in de kantoor
kantine een speciale kokkin
is aangetrokken. Beide
kantines hebben elk één
steamer. Dit lijkt misschien
weinig maar omdat de
gerechten maar enkele
minuten nodig hebben, kan
er vaak achter elkaar 'ge
stoomd'worden. Het
aanbod van gerechten is
zeer gevarieerd. Er zijn echt
Hollandse maaltijden zoals
bloemkool met een slavink
en gekookte aardappels
maar er zijn ook dagen dat
Vorig jaar schreven wij over
Nederlandse les die in
Zoeterwoude werd gegeven
aan 'anderstaligen'. Ook in
de Amsterdamse brouwerij
heeft een aantal medewer
kers een dergelijke cursus
gevolgd. Deze ging in
november 1983 van start en
is, na 23 lesweken, eind mei
afgesloten. In totaal namen
22 medewerkers van Spaan
se, Marokkaanse en Turkse
afkomst aan de Nederlandse
lessen deel. De cursus
bestond uit een tiental
blokken, waarin op een
eenvoudige wijze werd
ingegaan op het dagelijks
gebruikte Nederlands.
Gedurende de cursus
moesten de cursisten drie
toetsen maken om hun
vooruitgang te kunnen
meten. Twee externe
docenten, de dames Van
Baarsen en Prangen, gaven
de lessen - in de tijden van de
ploegendienst - op een
enthousiaste wijze. Ook de
cursisten hebben zich zeer
ingezet om zo goed mogelij k
Nederlands te leren spreken
en te verstaan. De direct
betrokken groepsleiders
van de medewerkers zullen
voorts in de toekomst
trachten deze medewerkers
zo goed mogelijk onze taal
te laten spreken. Dank zij
deze lessen zullen de mede
werkers van verschillende
nationaliteiten eenvoudiger