GASVERBRUIK (cumulatief) KANTOOR ZOETERWOUDE
1000
ceerd. De verwachting is ook dat het
invoeren van een vier-ploegendienst in
Zoeterwoude in het kader van de
arbeidstijdverkorting, een gunstig
effect zal hebben op de daling van het
energieverbruik. Naast het rationalise
ren van de produktie is er ook veel aan
dacht voor een efficiënter gebruik van
de produktiemiddelen. Op basis van
opgedane ervaring dat bijvoorbeeld de
ene colonne meer energie verbruikt
dan de andere, zal in de toekomst zui
niger apparatuur worden aangeschaft.
Ook de verbetering van het colonne
rendement heeft een gunstig effect
gehad op het verbruik van energie.
Gasverbruik gedaald
Hoeveel is er nu precies bij Heineken
aan aardgas bespaard? Van 1979 tot nu
is het gasverbruik per hectoliter gepro
duceerd bier bij de brouwerijvestigin
gen met 24% omlaag gegaan. Die 24%
staat voor circa 15 miljoen kubieke
meter aardgas per jaar. 5 a 6 miljoen
daarvan is toe te schrijven aan de geno
men energiebesparende maatregelen.
De daling van het aardgasverbruik
heeft er ook toe geleid dat de gaskos
ten per hectoliter bier na 1982 omlaag
zijn gegaan, ondanks het feit dat de
gasprijs toen nog steeds steeg. Weet u
dat sinds 1973 deze gasprijs verzesvou
digd is? Energiebesparen is dus inder
daad een harde noodzaak.
Elektriciteitsverbruik gelijk gebleven
Het elektriciteitsverbruik in de brou
werijsector is niet of nauwelijks
gedaald. Toename van de mechanise
ring, industrialisering en gasbesparing
in de warmtesfeer zou zelfs een stijging
in het verbruik met zich hebben mee
gebracht, als er niet tevens elektrici-
teitsbesparende maatregelen waren
genomen. "Warmte-winning waar
door gasbesparing optreedt, kost
veelal mechanische energie", verdui
delijkt de heer Van Leeuwen. "Het is
op zich niets bijzonders dat de brouwe
rijvestigingen een tendens vertonen
die wijst op een stijgend elektriciteits
verbruik. Dit is kenbaar bij vrijwel alle
bedrijven in Nederland."
Kosten laag houden
Aangezien het moeilijk is de elektrici
teitsbehoefte omlaag te brengen, is het
gewenst de elektriciteitskosten zo laag
mogelijk te houden. Dit is mogelijk
door elektriciteitsopwekking via een
eigen warmtekrachtinstallatie (waar
over u meer op pagina 3 kunt lezen).
Een dergelijke installatie biedt het
voordeel dat van de afvalwarmte van 3
kubieke meter aardgas die in de open
bare elektriciteitscentrales nodig zijn
voorde produktie van 1 hectoliter bier,
een groot gedeelte gebruikt kan wor
den voor proceswarmte. Bij een open
bare centrale wordt van die 3 m3
slechts 1 m3 nuttig gebruikt voor
omzetting in elektriciteit, terwijl de
rest als afvalwarmte verloren gaat.
maanden J F M
1981:991.000 m3
A M J J A
1982:830.000 m3
S 0 N D
1983:755.000 m3
Van simpele plannen tot grote projec
ten
Als de heer Van Leeuwen terugblikt
op vijfjaar energiebeheer, vindt hij dat
er wel een mijlpaal is bereikt. "Het
energiekosten-aandeel van alle kosten
die nodig zijn voor de produktie van
bier, laat - na een stijging vanaf 1973 -
nu weer een dalende lijn zien. Dank zij
de medewerking op alle bedrijven heb
ben we een opzienbarende besparing
bereikt. In het begin gaat het snel: alle
kleine maatregelen leveren direct een
resultaat op. Dat noem ik 'de krenten
uit de pudding halen'. Geleidelijk kom
je dan van plannen die geen of geringe
investering behoefden, tot plannen die
zeer veel aanpassing vragen, zoals het
'beter beheersen van het wortkoken'.
Wat het aardgasverbruik betreft, vol
doet de huidige daling geheel aan de
verwachtingen van vijf jaar geleden. Ik
hoop dat we over zo'n vijf jaar een
daling van 30% hebben bereikt."
Tevreden
Ir. Van Leeuwen is ook tevreden over
het energiebewustzijn na vijf jaar.
"We hebben nu de eerste fase achter
de rug. De acties om de medewerkers
te motiveren hebben resultaat gehad:
men is meer energiebewust dan voor
heen. Dat is toch wel een succes. Het
energiebeheer is in het bedrijfsmatige
denken opgenomen. Het management
stelt energiebesparende maatregelen
voortdurend aan de orde. Dat is iets
dat we in die vijf jaar echt hebben
bereikt en waarmee ik heel blij ben."
5