Oud Bruin: lekkere dorstlesser in de zomer
Buren zien brouwerij van binnen
mensen maakten van de
uitnodiging gebruik. Zij
werden allereerst welkom
geheten door de Amster
damse bedrijfsleider, ir.
C. Bremer. Daarna volgde
de vertoning van de Heine-
ken film en een rondleiding
door de brouwerij. Tot slot
konden allen met de gasthe
ren C. Bremer, H.J. te
Winkel en M.S. Lindhout
en gastvrouwe S. van
Kooten napraten over deze
'kennismaking'. Vele
geanimeerde gesprekken
werden gevoerd met de
overburen van de brouwerij
Daarbij waren de bewoners
van de Quellijnstraat met
name geïnteresseerd in de
muurschilderingen die eind
juni zouden worden aange
bracht op de blinde brouwe
rijmuur in de Quellijnstraat.
(Hierop komen we in het
volgende nummer terug).
Bedrijfsleider Bremer is van
mening dat na deze twee
ontvangsten de banden met
de omwonenden zeker zijn
versterkt.
Bedrijfsleider Bremer in gesprek met enkele bewoonsters uit de buurt
Enige tijd geleden had een
Amsterdamse krant een
artikel opgenomen, waarin
uitvoerig werd beschreven
hoe dagelijks vele buiten
landse bezoekers op de
brouwerij aan de Van der
Helststraat worden ontvan
gen en rondgeleid. Naar
aanleiding van dat artikel
ontving de Amsterdamse
bedrijfsleiding een brief van
een bewoner uit de directe
omgeving van de brouwerij
Hij stelde de vraag of de
buurtbewoners ook eens de
brouwerij mochten bezoe
ken. Uiteraard was het
antwoord hierop positief.
Voor bewoners van enige
straten, die als het ware de
brouwerij begrenzen, werd
daarom op 15 en 16 mei een
brouwerij bezoek georgani
seerd. Om iedereen zoveel
mogelijk in de gelegenheid
te stellen de uitnodiging te
kunnen aannemen, vonden
de ontvangsten plaats in de
avonduren. Circa 115
Hoewel Nederland een
Pilsland bij uitstek is, 99 van
de 100 glazen bier zijn van
het goudgele pilsener type,
laat menig bierdrinker zich
ook graag eens meenemen
langs de reeks van andere
biersoorten. Een van de
specialiteiten in het najaar is
bijvoorbeeld het bokbier.
Een ander speciaal bier van
eigen bodem is het gehele
jaar verkrijgbaar: Oud
Bruin. Oud Bruin kent een
trouwe groep drinkers.
Voor degenen die het nog
niet of minder goed kennen
is het aan te bevelen dit
produkt in de komende
zomermaanden eens te
proberen. Bijvoorbeeld na
een pittige lichamelijke
inspanning of op een warm
terras is deze dorstlesser op
z'n plaats. Het speciale
karakter van Oud Bruin
appelleert vooral ook aan de
smaak van mensen die
doorgaans geen bier drin
ken. Dit biertype kenmerkt
zich door een zoet aroma (er
is suiker aan toegevoegd) en
een zachte smaak die
minder bitter is dan pilsener
en een duidelijk moutkarak-
SS iiHiiimwW
ter draagt. Oud Bruin wordt
gebrouwen uit lichte en
donkere moutsoorten, maïs
en hop. De suiker wordt na
de vergisting toegevoegd.
Oud Bruin heeft een aan
merkelijk lager percentage
alcohol dan andere biersoor
ten, namelijk 2,5%. In het
zuiden kent men al jaren een
bijzondere biervariant met
Oud Bruin: 'Schuss'. Een
glas wordt voor driekwart
volgetapt met pils en 'afge
maakt' met Oud Bruin.
'Schuss' is een veelgehoorde
bestelling in de Zuid-Lim
burgse huiskamers en café's.
Maar in het hele land zijn er,
zeker in de zomer, altijd
gelegenheden genoeg te
vinden om van het traditio
nele Oud Bruin te genieten.