Biermedewerkers nu ook wijnkenners
Arnhem
uitgelegd. Tijdens het
bowlen was er volop gele
genheid 'een-natje-en-een-
droogje' weg te werken.
Alles was zondermeer
prima geregeld. Hier en
daar werden heel wat
'strikes' genoteerd, zodat
het score-verloop daardoor
uiteraard danig werd beïn
vloed. Tegen kwart voor elf
werd met bowlen opgehou
den en werden de punten
geteld. Aan degene die per
groep het hoogste aantal
punten op de eerste rij van
het bowlingformulier bij
elkaar had weten te bowlen,
werd de eerste prijs toege
kend. Vervolgens werden
de overige prijswinnaars op
bingo-achtige wijze aange
wezen. Het ging daarbij
soms vrij gecompliceerd
toe, maar te langen leste
wisten Wim Stolte en Kees
Schipper er een happy end
aan te maken, daarbij
geholpen door een water-
vlugge Nan Riemslag, ook
bestuurslid. Hierna kon
men nog naar hartelust vrij
bowlen. Van deze gelegen
heid werd druk gebruik
gemaakt en in feite was het
middernacht vóór men er
erg in had."
Weliswaar niet in braille zoals zijn syllabus, maar toch een
diploma voor Theo Janssen
Een gezellige avond in De
Hooiberg vormde op 11 mei
het slot van de wijncursus,
die door de personeelsver
eniging van Zoeterwoude
was georganiseerd in navol
ging van haar zustervereni
ging te Zoetermeer. Net als
in Zoetermeer het geval was
geweest, was er ook in
Zoeterwoude een grote
belangstelling voor deze
cursus. Zozeer zelfs dat het
aantal deelnemers in twee
groepen gesplitst diende te
worden, waarbij elke groep
het respectabele aantal van
45 cursisten telde. Opval
lend waren de verschillen in
Lachen om de toespraak van Voogel. In het midden de heer
Zellenrath, rechts van hem twee leden van de examencom
missie, de heren Zey en Hilbrink
Spanning op de gezichten bij de diploma-uitreiking
motivatie om de wijncursus
te volgen. Sommigen
hadden nog geen enkele
kennis van wijn en wilden er
door deze cursus iets meer
van te weten komen, ande
ren hadden zich al jarenlang
verdiept in het onderwerp
'wijn' en beschouwden de
wijncursus als een mogelijk
heid om de door hen zelf
opgedane kennis aan te
vullen en te onderbouwen
met degelijke theoretische
kennis.
Voor wijnexpert Jan
Zellenrath van de Gedistil
leerd en Wijngroep Neder
land maakte het weinig
verschil met wie hij te
maken had. Op een meer
dan enthousiaste en bezie
lende wijze trachtte hij
allen, voor zover dat nog
nodig was, liefde bij te
brengen voor dit edele
produkt. Dat daarbij ook
enige kennis van wijn,
landen van herkomst,
druivesoorten, klimatologi
sche omstandigheden,
kwaliteitsnormen, etikette
ringsvoorschriften en
E.G.-bepalingen onont
beerlijk is, werd de deelne
mers al snel duidelijk
gemaakt. Met name voor de
'beginnelingen op wijnge
bied' was de wijncursus dan
ook behoorlijk pittig. Met
alle mogelijke vragen kon
men echter bij de heer
Zellenrath terecht, die
hierop gretig inhakend
uitgebreide achtergrondin
formatie gaf over het desbe
treffende onderwerp. "Dat
is nou leuk dat u dat
vraagt...", was dan ook een
van zijn gevleugelde uitspra
ken. Uiteraard werd er
tijdens de acht lessen, die
elk drie uur duurden, niet
alleen geluisterd: er werd
ook geproefd. Van in het
laboratorium bereide
watertjes met een smaakje
tot de meest dure en exclu
sieve wijnen.
Gewapend met al deze
kennis togen tenslotte op 10
april 55 deelnemers naar
ontvangstgebouw De
Hooiberg om onder het
toeziend oog van Rijksge
committeerde Hilbrink het
theoretische examen af te
leggen. De slotavond was er
tenslotte voor iedereen
ongeacht of men aan het
examen had deelgenomen
en ongeacht het resultaat
ervan. Uiteraard vormde de
uitreiking van de 'wijntesti-
monia' een wezenlijk
onderdeel van de avond.
Een voor een werden de
veertig geslaagde wijn-cur
sisten naar voren geroepen
om van de heer Hilbrink het
zo begeerde perkament in
ontvangst te nemen.
Applaus was er daarbij voor
Annemiek Louwers van de
afdeling Public Relations
die op het examen als eerste
al na twintig minuten zeker
van haar zaak de examenop
gave had ingeleverd. Bijval
ook voor Theo Janssen van
de Mechanische Werkplaats
die de cursus in braille had
geleerd. Hierop nam Jan
Voogel als voorzitter van de
personeelsvereniging het
woord. In zijn toespraak,
die was samengesteld uit
gezegden die betrekking
hadden op wijn, bedankte
hij allen uitvoerig die hun
medewerking aan de tot
standkoming van de cursus
en het examen hadden
verleend. Een aantal wijnen
in geschenkverpakking
onderstreepte de dank van
de personeelsvereniging.
Cursussamensteller en
docent Zellenrath kreeg in
het bijzonder lof en dank
toegezwaaid en kreeg als
blijk van waardering een
aantal cadeaus.
Al met al is het initiatief van
de personeelsvereniging om
deze wijncursus te organise
ren zeer geslaagd te noe
men. Er hebben zich al
zoveel gegadigden aange
meld, dat volgend jaar zo
een nieuwe cursus kan
worden georganiseerd. Of
dit gerealiseerd zal worden,
wordt op dit moment door
het bestuur van de perso
neelsvereniging onderzocht.
7