INTERNE CURSUS DOOR WIJNHANDEL REUCHLIN:
Commerciële medewerkers in de horecagebieden heb
ben dagelijks contact met afnemers. Soms zijn dit afne
mers die nog geen Reuchlin produkten in hun assorti
ment hebben opgenomen, maar er wel belangstelling
voor tonen. Om hen nu met voldoende kennis te woord
te staan over wijn, is er voor de commerciële medewer
kers een wijncursus opgesteld.
Vérkoopcursus over wijn
De wijncursus is samengesteld
door Wijnhandel Reuchlin op
initiatief van de afdeling Cen
trale Training en Vorming. Het doel
van deze cursus is de verkoopmede
werkers die met wijn te maken heb
ben, de basiskennis te geven die beno
digd is voor het verkopen van wijn.
Thuis studeren
De cursus bestaat uit een studieboek
dat door de cursisten zelf thuis bestu
deerd dient te worden. Daarvoor heb
ben zij circa een maand de tijd. In het
studieboek worden als hoofdzaken
'Produktkennis' en 'Algemene Markt
informatie' behandeld. Bij 'Produkt
kennis' leert men onder meer:
- wat is wijn
- hoe wordt het gemaakt
- hoe dient de verpakking er uit te zien
- welke kwaliteitsnormen bestaan er
- wat zijn de belangrijkste landen van
herkomst
- wat is de ideale manier om wijn op te
slaan
- hoe dient men wijn te proeven
- hoe dienen de etiketten te worden
gelezen
- hoe moeten de Franse namen en
begrippen correct worden uitgespro
ken
De cursus is daarbij met name toege
spitst op het kernassortiment: de meest
gangbare wijnen in de horecasector,
In het hoofdstuk 'Algemene Marktin
formatie' krijgt de cursist op cijferma
tige wijze inzicht in de wijnmarkt.
Tevens wordt duidelijk gemaakt hoe
Reuchlin op die markt opereert.
Toetsen van de kennis
Het boek bevat na ieder hoofdstuk een
aantal vragen, waardoor de cursist kan
controleren of zij/hij de voorgaande
lesstof goed heeft begrepen. Mocht
men vragen hebben waarop het lesma
teriaal niet direct antwoord geeft, dan
is er de mogelijkheid hierover te pra
ten op een gezamenlijke bijeenkomst.
Deze bijeenkomst duurt een hele dag.
Hier worden eveneens diapresentaties
vertoond en proeverijen gehouden.
Na deze dag krijgen de deelnemers als
huiswerk een toetsboekje mee met 160
multiple-choice vragen. Of op deze
vragen het goede antwoord is aange
kruist, wordt op een gezamenlijke bij
eenkomst behandeld. Aan deze cur
sus, die qua niveau gelijk is aan de
opleiding die wordt gegeven door de
Stichting Vakonderwijs Horeca, is ook
een examen verbonden. Deelname
geschiedt op basis van vrijwilligheid.
Het volgen van de cursus is overigens
evenmin verplicht, maar wordt wel
zeer wenselijk geacht.
Belangrijke rol wijnspecialisten
De cursus is niet alleen samengesteld
in eigen huis (door Wijnhandel Reuch
lin en C.T.V.), maar wordt ook gege
ven door eigen mensen. Als leraar op
de cursusdagen in groepsverband tre
den namelijk de wijnspecialisten van
Reuchlin - de deskundigen op het
gebied van wijn - op. Zij hebben daar
voor onder leiding van C.T. V. een spe
ciale 'Train-de-trainer cursus' gevolgd,
om te leren hoe zij hun kennis zo goed
mogelijk op anderen kunnen over
brengen. Voorts worden aan het einde
van iedere wijncursus door het Hoofd
Verkoop uit het desbetreffende hore-
cagebied concrete werk-afspraken
gemaakt met de deelnemers aan de
cursus, hoe het geleerde in de praktijk
gebracht dient te worden.
Optimisme
De eerste cursussen zijn inmiddels al
gegeven. De verkoopgroep speciale
markten was de eerste groep die het
spits heeft afgebeten. Zij hebben ter
afsluiting ook examen gedaan op 18
mei met een zeer bevredigend resul
taat. Momenteel volgen commerciële
medewerkers uit de horecagebieden
de cursus. Gezien de goede ervaring
met de verkoopgroep speciale mark
ten, kijkt Reuchlin met optimisme uit
naar de positieve uitwerking die het
volgen van de wijncursus ongetwijfeld
zal hebben.
De heer
C. Bey
(rechts) van de
verkoopgroep
speciale mark
ten was een
van de eersten
die uit handen
van de heer
J. van der
Zee, Directeur
Gedistilleerd
en Wijngroep
Nederland,
een wijnbrevet
in ontvangst
mocht nemen.
In het midden
de heer
H. Koetsier,
hoofd Ver
koop van
Wijnhandel
Reuchlin
18