RUR IN TEKEN VAN 'BIER'
Peter Knegjens, de man van de 'goudgele
rakker' en de 'gebottelde glimlach' kon
digde hem met zijn welbekende
bespraaktheid aan: Jan Lenferink, de nu
al populaire maker en TV-presentator
van RUR die ter gelegenheid van de
introductie van het boek 'BIER' op 21
maart jongstleden bij Heineken in Zoe-
terwoude een speciale RUR-op-reis pre
senteerde. En het zal niemand verbazen:
in deze RUR stond bier centraal.
Als een volleerd T.V. -presentatrice kondigt onze Zoeter-
woudse telefoniste Marga van Toorn de gasten van Jan Len-
ferink aan
De heer Snoep (rechts) overhandigt de eerste exemplaren van
het boek aan de schrijver Otto Holzhaus (links) en vormgever
Leo van Noppen (midden)
Wie weet er nu 't meest over
bier...?
Zo'n honderdvijftig
genodigden, voor het
merendeel j ournalisten
hadden zich op de dag dat de
lente èn de boekenweek
begon naar de Hooiberg in
Zoeterwoude begeven om
de 'doop' van het boek
'BIER' bij te wonen.
Zij vormden Lenferinks
publiek in een entourage die
vrijwel identiek was aan de
televisie-enscenering van
het programma RUR. Met
zijn gasten IJff Blokker,
café-houdster Alma
Boersmaen Vrij Nederland
journalist Martin van
Amerongen nam hij een
aantal facetten van bier
onder de loep. Alma
Boersma van het fameuze
café Ome Ko (officieel: 'De
Gooische Boer') in Muiden
vormde verpersoonlijking
van de Nederlandse horeca,
die ook in het boek zoveel
aandacht krijgt. IJff Blokker
die behalve als Barend
Servet en acteur in Beppie
Nooy's volkstoneel een
reputatie als bierkenner,
bierliefhebber en thuisbrou-
wer heeft opgebouwd
'onthulde' dat je vooral veel
van het produkt te weten
komt als je het proeft.
Martin Van Amerongen
was de herkenbare factor
voor de aanwezige journalis
ten. Zijn uitspraken dat
journalistiek niet zonder
drank kan en dat journalis-
ten meer drinken dan
andere mensen 'omdat zij
het nu eenmaal zwaarder
hebben', leverden hem
instemmend applaus op.
Na RUR volgde de officiële
overhandiging door de heer
Snoep, Algemeen Directeur
van Heineken Nederland
B.V., van de eerste exem
plaren aan schrijver Otto
Holzhaus en vormgever Leo
van Noppen. Door het
openslaan van de eerste
pagina van een reusachtige
replica van het boek kwam
een stroom gerst vrij
symboliserend de voor bier
zo belangrijke grondstof.
Na de samenstellers kregen
ook Jan Lenferink en zijn
gasten een exemplaar van
het boek overhandigd. Met
deze feestelijke introductie
werd het startsein gegeven
voor de verkoop van het
boek dat in een oplage van
honderdduizend exempla
ren is gedrukt. Behalve alle
(oud-) medewerkers van
Heineken. kregen ook de
ruim twintigduizend Heine
ken, Amstel of Ridder bier
schenkende horeca-afne-
mers het boek gratis toege
zonden.
Voor alle andere geïnteres
seerden in bier is het boek
voor f 18,50 verkrijgbaar in
de boekwinkels en kiosken.
Heineken maakt hen hierop
attent door middel van
advertentie-campagnes in
de tijdschriften.
21