mPMfimi
test' vaak uit. Die is van groot belang
omdat in deze test de afwijking van de
norm wordt gezocht. Er zijn een hele
boel smaakgebieden en het is de
bedoeling te testen of er geen geuren en
smaken aan het bier zitten die er niet
horen. Verder wordt er in de 'N-test'
een absoluut oordeel gegeven over een
bier in de vorm van een rapportcijfer.
Zo wordt er dan een ondelinge rang
orde opgesteld."
n het
>etei-
ander bier. De bedoeling van deze test
is dat men proeft welke twee bieren
hetzelfde zijn. Verder voeren we de 'N-
Afhankelijk van de opdracht worden
er ook nog andere tests uitgevoerd.
Opvallend is de wetenschappelijke
aanpak van het proeven. Wie dacht dat
het bierproeven vooral een hobby is
van een groepje 'liefhebbers', komt
bedrogen uit. Met behulp van moderne
onderzoekstechnieken worden de tests
samengesteld en uitgewerkt.
Het bierproeven wordt in opdracht van
verschillende afdelingen uitgevoerd.
Belangrijkste opdrachtgever is de
groep van Heineken Technisch
Beheer, die zich bezighoudt met de
assistentie aan de werkmaatschappij
en. Verder komen veel opdrachten van
de proefbrouwerij en vinden er ten
behoeve van Vrumona en de Gedistil
leerd en Wij ngroep ook smaaktests van
frisdranken en gedistilleerd plaats. Het
zal duidelijk zijn dat al deze proeve-
rijen enorm veel tijd kosten. Én hoe
wel er getracht wordt steeds nieuwe
mensen op te leiden, is het proeven
Lees verder op pagina 12
We hebben bij Heineken verschillende proefpanels.
Panel l wordt het 'kwaliteitspanel' genoemd. Daar maken zeer gerouti
neerde proevers deel van uit. Deze zijn geselecteerd op ervaring, proefkwa-
liteit en bekendheid met onze brouwerijen. Het panel komt dagelijks bijeen.
Zij proeven alle bieren die onder Heineken beheer in de wereld worden
gebrouwen. Dat zijn er 68.
Panel 2 is het 'produktontwikkelingspanel'Dit panel komt drie keer per
week voor een sessie bijeen. Nieuwe produkten en vergelijkende tests
komen hier het meest aan de orde.
Hoewel we in dit artikel alleen over bierproeven praten, ondergaan ook
frisdranken (panel 3) en gedistilleerd produkten (panel 4) uiteraard
dezelfde kritische controles als voor de bieren gelden. Deze panels komen
drie tot vier keer per week bij elkaar voor het proeven van nieuwe smaken,
het vergelijken en het controleren van monsters.
Dan is er tenslotte het 'functionele panel'. Daarin zijn de hoogst verant
woordelijke produktiefunctionarissen uit de Nederlandse organisatie ver
zameld. Samen met Corporate Technical Management en de hoogste func
tionarissen uit Heineken Technisch Beheer bepalen zij eenmaal per maand
wat hèt Heineken bier is en wat hèt Amstel bier is. Verder in dit artikel leest
u daar meer over.
woude is de zorg voor het smaakonder
zoek. Twee medewerkers zijn daarbij
betrokken. Zij moeten de proeverijen
voorbereiden en, wat heel belangrijk
is, zij verwerken de gegevens zodat de
resultaten gebruikt kunnen worden in
de brouwerijen. Wim Martijn, die zich
sinds ruim vier jaar met het smaakon
derzoek bezighoudt, zegt: "We organi
seren verschillende soorten tests. In de
zogenaamde driehoekstest hebben we
drie glazen gevuld. In twee van de gla
zen zit hetzelfde bier, in het derde een
Niet alleen flessebier monsters worden
geproefd. Ook fustbier wordt door de
panels gekeurd.
>uui.
teitï-
ite i
at er
woi-
tefcI
iwe i
naar
1 zij i
ege-
elig
an ei
d.1
ki -
voi-
itsgc-
sluil-
in d:
ittei -
;gea-
iet t -
tk e
ten is
9